Ηλεκτρονική Έκδοση

«Εξυγίανση» της GM, με κλείσιμο εργοστασίων

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors καταθέτει τον ισολογισμό της και εισέρχεται στο στάδιο της δικαστικής εξυγίανσης κλείνοντας 11 εργοστάσιά της.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημόσιο η διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης, αναμένεται να διαρκέσει περί τις 60 έως 90 ημέρες.

Επίσης σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα, αναμένεται να συσταθεί μια νέα εταιρεία, προκειμένου να επανακτήσει τις πιο προσοδοφόρες μετοχές της εταιρείας, της οποίας οι οικονομικές υποχρεώσεις θα μειωθούν στο μισό.

Επιπλέον το αμερικανικό δημόσιο θα διαθέσει 30,1 δισ. δολάρια και θα ελέγχει το 60% του κεφαλαίου της. Το καναδικό δημόσιο και η επαρχία του Οντάριο θα μεταγγίσουν 9,5 δισ. δολάρια και θα ελέγχει το 12% των μετοχών. Το 17,5% της εταιρείας θα περιέλθει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης των εργαζομένων, ενώ το 10% στους παλαιούς πιστωτές που έχουν συνυπογράψει το σχέδιο διάσωσης.

Όσον αφορά στους σημερινούς μετόχους, αυτοί θα αποζημιωθούν στο σύνολο της τιμής των μετοχών που κατέχουν.

Σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, η GM επιβεβαιώνει πως, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που κατέθεσε τον Φεβρουάριο, θα κλείσει 11 από τα εργοστάσιά της και θα θέσει σε τεχνική ανεργία άλλα τρία.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε σήμερα πως είναι αισιόδοξος πως οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα αντεπεξέλθουν της διαδικασίας εξυγίανσής τους χωρίς να υπάρξει ανάγκη στο μέλλον για νέα κυβερνητική βοήθεια.

«Επιθυμούμε μία γρήγορη, καθαρή έξοδο όσο πιο σύντομα μας επιτρέπουν οι συνθήκες. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως αυτές οι εταιρείες θα αναδυθούν χωρίς άλλη κυβερνητική βοήθεια», τόνισε ο Γκάιτνερ μιλώντας σε σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αναφερθεί σήμερα στις 18.55, ώρα Ελλάδος, στο θέμα της ανασυγκρότησης του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ αναμένεται και από το πτωχευτικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης η απόφαση για τη δικαστική εξυγίανση της Chrysler.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της GM Φριτς Χέντερσον θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη στις 19.15, ώρα Ελλάδος.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αυτοκινητοβιομηχανία και εμπόριο αυτοκινήτων
Για το ίδιο θέμα
Κήρυξε πτώχευση η GM
Εκτός Wall Street η General Motors

....