Έντυπη Έκδοση

Οι τράπεζες τη μερίδα του λέοντος: 550 εκατ.

Καθαρά κέρδη 550 εκατ. ευρώ παρουσίασαν στο πρώτο τρίμηνο του 2009 οι εννέα μεγάλες τράπεζες (μόνο η Εμπορική είχε ζημιές), με τον κλάδο να συνεισφέρει περίπου το 1/3 των συνολικών κερδών.

Παρ' ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα (1,075 δισ. ευρώ), ενώ τα έσοδα από τόκους μειώθηκαν, εντούτοις οι περισσότερες τράπεζες βρήκαν τρόπους να παρουσιάσουν κέρδη κυρίως μέσω της σημαντικής ενίσχυσης των χρηματοοικονομικών εσόδων. Για τον τραπεζικό κλάδο το μεγάλο στοίχημα αναφορικά με την πορεία των εργασιών τους στα επόμενα τρίμηνα έχει να κάνει κυρίως με τα επισφαλή δάνεια και σε ποιο βαθμό αυτά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον σχηματισμό προβλέψεων. Η βιομηχανία πλήρωσε βαρύ τίμημα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των επιχειρήσεων στο πρώτο τρίμηνο. Μεγάλοι όμιλοι όπως αυτός της Βιοχάλκο παρουσίασαν ζημιές, ενώ άλλες επιχειρήσεις όπως η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, ο Μυτιληναίος, ο Τιτάνας, η Alapis είδαν τόσο τα έσοδα όσο κυρίως τα κέρδη τους να υποχωρούν. Η ζήτηση στις αγορές μετάλλων έχει μειωθεί αισθητά λόγω της ύφεσης, οι χρηματιστηριακές τιμές στις αγορές εμπορευμάτων παραμένουν χαμηλές, ενώ η εξυπηρέτηση των υψηλών υποχρεώσεων στις τράπεζες απορροφά μεγάλο μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Στο εμπόριο οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου βλέπουν ως επί το πλείστον τα μεγέθη τους να μειώνονται από την κάμψη της κατανάλωσης. Τα μεγέθη πολυεθνικών ομίλων με παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη όπως των Γρ. Σαράντη και Φουρλή επηρεάστηκαν αρνητικά και λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών, εντούτοις στην ελληνική αγορά οι δραστηριότητες φαίνεται να αντέχουν. Αντίθετα η Folli Follie αλλά και η Sprider είδαν τα μεγέθη τους να αυξάνονται.

Στον κατασκευαστικό κλάδο ξεχώρισε θετικά ο -μονοπωλιακού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα- όμιλος Ελλάκτωρ με διψήφια άνοδο μεγεθών. Αντίθετα, τα κέρδη άλλων ομίλων του κλάδου όπως, λ.χ., της Μηχανικής, κατέρρευσαν.

Από τις μεγάλες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, ο ΟΠΑΠ δεν «κατάλαβε» τίποτα από την κρίση (κέρδη τριμήνου 215 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ επωφελήθηκε από την πτώση του πετρελαίου, αύξησε τα κέρδη της στα 219 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ παρουσίασε κέρδη 266,7 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα

....