Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκτός Wall Street η General Motors

Σώζεται η Chrysler που εντάσσεται στον όμιλο της Fiat

Την έξοδό της μετοχής της GM από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προκάλεσε η αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στις διατάξεις του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου.

Βάσει της συμφωνίας η αμερικανική κυβέρνηση θα ενισχύσει με 30 δισ. δολάρια την παραπαίουσα εταιρεία που αποτελούσε ένα από τα σύμβολα της αμερικανικής βιομηχανίας. To σχέδιο για την αναδιοργάνωση της General Motors προβλέπει τη διάσπασή της σε "παλαιά" και "νέα" εταιρεία. Η πρώτη θα οδηγηθεί προς εκκαθάριση, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της δεύτερης θα μεταφερθούν σε ένα σχήμα στο οποίο μετέχουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, οι πιστωτές της General Motors και το βασικό συνδικάτο των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η εταιρεία θα ορθοποδήσει και πως θα ξαναγίνει ανταγωνιστική. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ,Φριτς Χέντερσον σημείωσε πως "η GM που ξέρατε, η GM που σας απογοήτευσε, πέρασε πια στην ιστορία" και εκτίμησε πως το νέο ξεκίνημα θα οδηγήσει σε μια πιο ισχυρή επιχείρηση.

Στο μεταξύ, δόθηκε η έγκριση για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Chrysler σε ένα σχήμα με επικεφαλής την ιταλική Fiat. Η συγκεκριμένη εξαγορά θεωρείται κατά κάποιον τρόπο προπομπός των όσων πρόκειται να διαδραματιστούν για την αναδιοργάνωση της General Motors, αν και αναλυτές επισημαίνουν πως η διαδικασία αυτή είναι σαφώς πιο πολύπλοκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αυτοκινητοβιομηχανία και εμπόριο αυτοκινήτων
Για το ίδιο θέμα
«Εξυγίανση» της GM, με κλείσιμο εργοστασίων
Κήρυξε πτώχευση η GM

....