Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Ελλάδα ακολουθεί τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση

ΙΟΒΕ: Δέκα μονάδες επάνω τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά, καταγράφοντας μιαν έκρηξη ευφορίας στην ελληνική αγορά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ. Από τις 49,2 μονάδες τον Μάιο «σκαρφάλωσε» στις 59. Η άνοδος αφορά σχεδόν όλους τους τομείς.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφεται για τρίτο συνεχή μήνα στις μετρήσεις του ΙΟΒΕ, ακολουθώντας την ανάκτηση της αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας που παρατηρείται σε κοινοτικό επίπεδο. Μάλιστα, τον Ιούνιο, η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε ο ελληνικός δείκτης ήταν πολύ πιο έντονη από ότι συνέβη σε επίπεδο ευρωζώνης και Ε.Ε. (άνοδος κατά 3 μονάδες περίπου στις 71,1).

Ωστόσο, η θετική αυτή επίδοση της Ελλάδας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη χαμηλή βάση εκκίνησης (τους προηγούμενους μήνες το κλίμα είχε χειροτερέψει πολύ περισσότερο από ότι σε άλλα κράτη) ενώ ο γενικός δείκτης ακόμη παραμένει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του κοινοτικού μέσου όρου.

Αναλυτικά:

- στη Βιομηχανία, καταγράφεται αισθητή ανάκαμψη στις προβλέψεις της παραγωγής και ηπιότερη στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, ενώ και τα αποθέματα φαίνεται να αποκλιμακώνονται.

- στις Υπηρεσίες, βελτιώνονται οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών αυτής της περιόδου, με εντονότερη ωστόσο τη βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.

- στο Λιανικό Εμπόριο, καταγράφουν σημαντική βελτίωση οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ σημαντικό μέρος των αποθεμάτων φαίνεται να έχει ρευστοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο επιδεινώνονται οριακά. -

στις Κατασκευές, η αισθητή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου ωθεί το δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, όπως και οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών αν και ακόμα αντανακλούν υποτονική δραστηριότητα.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται σημαντικά, ενώ ήπια είναι η ανάκαμψη στην πρόθεση για αποταμίευση και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Σχετικά αρχεία
Ολόκληρη η έκθεση του ΙΟΒΕ - 280 KB

....