Έντυπη Έκδοση

Διαδικτυακή μάχη Google κατά Microsoft

Στην καρδιά της αυτοκρατορίας της Microsoft χτύπησε η Google, που δείχνει όλο και πιο έτοιμη για τη μητέρα των μαχών με τη μεγάλη της αντίπαλο.

Η πλέον «επισκέψιμη» μηχανή αναζήτησης του Ιντερνετ στον κόσμο, που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε πόλεμο με τη Microsoft, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την κυκλοφορία του δικού της λειτουργικού προγράμματος (OS Chrome), το οποίο μάλιστα θα διατίθεται δωρεάν. Η κίνηση χτυπάει απευθείας στο βασικό οχυρό της Microsoft, την αγορά λογισμικού, υπεύθυνη για το 40% των κερδών της και πιο συγκεκριμένα το λειτουργικό της πρόγραμμα, τα Windows, με το οποίο εδώ και δεκαετίες ελέγχει 9 στους 10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που υπάρχουν στον κόσμο, εκατομμύρια καταναλωτές και γεμίζει τα ταμεία της.

Η Google, όπως και αρκετοί άλλοι καινοτόμοι φορείς στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, υποστηρίζουν ότι τα Windows, όπως και τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, γεννήθηκαν σε εποχές που δεν υπήρχε διαδίκτυο. Το OS Chrome είναι συνεπές με τον στόχο της Google και άλλων εταιρειών να κάνουν τους χρήστες των υπολογιστών να χρησιμοποιούν λογισμικό online. Μια πρακτική η οποία, αν εξαπλωθεί, ενδεχομένως θα γκρεμίσει το σημερινό μονοπώλιο της Microsoft, η οποία και χρεώνει, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, από 20 δολάρια για το παλιό σύστημα ΧΡ των Windows έως 150 δολάρια το τρέχον, Vista.

Πολύ έξυπνα η Google επέλεξε να δώσει την πρώτη μάχη της για την καθιέρωση του OS Chrome στην αγορά των netbooks, τους χαμηλού κόστους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η λειτουργία των οποίων είναι προσαρμοσμένη στο Ιντερντετ και τις εφαρμογές του και οι οποίοι αυξάνουν ραγδαία τις πωλήσεις τους σήμερα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τύπους PC, που χάνουν. Η Microsoft που καθυστέρησε να αγκαλιάσει την τρέλα των netbooks υποστηρίζοντας ότι θα είναι δύσκολη η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας PC, αν και διαψεύστηκε, συνεχίζει να παραμένει απρόθυμη υποστηρίκτριά τους, ακόμη και μετά το πρόσφατο μπουμ των πωλήσεών τους. Αιτία οι φθηνότερες εκδόσεις των Windows που χρησιμοποιήθηκαν για τα netbooks και οι οποίες «κανιβάλισαν» τις ακριβότερες εκδόσεις του λειτουργικού της συστήματος.

Εξίσου έξυπνη ήταν όμως και η επιλογή της Google να ανακοινώσει την κυκλοφορία το OS Chrome λίγο πριν η Microsoft εξαγγείλει τις τιμές των νέων Windows 7, που κυκλοφορούν τον Οκτώβριο. Παρά την κρίση, η Microsoft δεν επιθυμεί μείωση των τιμών του νέου της προϊόντος. Ομως οι κατασκευαστές PC, που αγωνίζονται να ανακάμψουν, καθώς υποφέρουν και αυτοί από τις συνέπειες της παγκόσμιας ύφεσης και την εκρηκτική άνοδο των πωλήσεων netbooks -που «κανιβαλίζουν» τα παραδοσιακά laptops τα οποία κοστίζουν έξι φορές περισσότερο- σκέφτονται διαφορετικά. Το OS Chrome θα μπορούσε να αποτελέσει το εισιτήριο των κατασκευαστών PC για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, γι' αυτό και αρκετά μεγάλα ονόματα, όπως οι Hewlett-Packard, Acer and Lenovo, Asutek, πιθανόν να το αγκαλιάσουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο

....