Έντυπη Έκδοση

Ο κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Αναδιαρθρώνουν ό,τι τους ξέφυγε 10ετίες αλλά το ...κρύβουν

Κρύβοντας τις δικές της ευθύνες για την αποτυχημένη οικονομική πολιτική, που οδήγησε στα γνωστά δημοσιονομικά και υφεσιακά αποτελέσματα, η κυβέρνηση κινήθηκε και χθες σε προεκλογική τροχιά.

«Ανεύθυνος» για την ύφεση εμφανίστηκε ο Γ. Παπαθανασίου «Ανεύθυνος» για την ύφεση εμφανίστηκε ο Γ. Παπαθανασίου Ο πρωθυπουργός κάλεσε μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου στο μέγαρο Μαξίμου χθες τον υπουργό Οκονομίας Γ. Παπαθανασίου για να δώσει το στίγμα των κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία, που θα ληφθούν κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Και ο υπουργός Οικονομίας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή, ακολούθησε την πεπατημένη των συναδέλφων του. Επιτέθηκε και αυτός εναντίον του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι, σε σχέση με τις διαρθρωτικές αλλαγές, «πρέπει να κάνουμε τώρα αυτά τα οποία δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες».

Ενώ σε ερώτηση αν συζήτησε με τον πρωθυπουργό το «πακέτο» για τη ΔΕΘ, απάντησε ότι «συζητήσαμε αυτά που σας είπα». Είναι προφανές ότι στη συνάντηση συζητήθηκε, εκτός των άλλων, η δέσμη των διαρθρωτικών αλλαγών, στην οποία είχε αναφερθεί και παλαιότερα ο υπουργός Οικονομίας και η οποία -όπως δείχνουν τα πράγματα- θα «ελαφρύνεται» όσο πλησιάζουν οι πρόωρες εκλογές (με απώτατο όριο τον Μάρτιο).

Τα πρώτα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν μόνο από τη δήλωση του συνήθως πολύ ακριβολόγου κ. Παπαθανασίου:

«Οπως όλοι ξέρουμε -είπε- είμαστε στο μέσον μιας πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει και την οικονομία της χώρας μας ανεπηρέαστη. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, με τις πολιτικές που έχουν ασκηθεί, είναι σαφώς ηπιότερες από τις επιπτώσεις που βλέπουμε σε άλλες οικονομίες. Ταυτόχρονα, όμως, η κρίση αυτή ανέδειξε και χρόνια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Χρέος, αλλά και απόφαση, της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου η χώρα να έχει μόνιμη ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Γι' αυτό και πρέπει να κάνουμε τώρα αυτά τα οποία δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες».

Προς μισθωτούς και... κομισάριους

Αρα, τα σχεδιαζόμενα (και φορολογικά) μέτρα θα είναι ηπιότερα, επηρεαζόμενα και από τον παράγοντα «εκλογές».

Το βάρος πέφτει στις διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν θα «ματώσουν» αμέσως, αλλά μετά τις εκλογές. Τα «μηνύματα» θα έχουν πολλαπλούς αποδέκτες: φοροφυγάδες, ασφαλισμένοι, δημόσιοι υπάλληλοι, νέοι, κυρίως ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι και προπαντός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις κυβερνητικές συσκέψεις που θα ακολουθήσουν μέχρι τη ΔΕΘ (5 Σεπτεμβρίου) και θα ενταθούν εν όψει κατάρτισης προϋπολογισμού και Προγράμματος Σταθερότητας (Οκτώβριος - Νοέμβριος) ο χρόνος των εκλογών θα παίξει τον ρόλο του για το βάρος τυχών νέων φορολογικών μέτρων (φόροι στα καύσιμα, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.) λόγω της καθίζησης των φορολογικών εσόδων (-3,5% στο α' εξάμηνο). Στις λεγόμενες, όμως, διαρθρωτικές αλλαγές και στο πακέτο τους θα ενταχθούν:

* Μέτρα κατά φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής σε βάρος μικρομεσαίων και φυσικών προσώπων, όχι των μη προσωπικών επιχειρήσεων (Α.Ε., ΕΠΕ). Θα είναι τα τεκμήρια, με εργαλείο υπολογισμού έναν αριθμό ευρώ, π.χ. για κάθε τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ή για κάθε κυβικό εκατοστό Ι.Χ. αυτοκινήτου x ευρώ. Το βάρος θα δοθεί επίσης στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων - επιδομάτων, όπου συνήθως οι συντελεστές φορολογίας είναι 10-20%, ενώ αν τα ειδικώς φορολογούμενα ποσά προστεθούν στο εισόδημα, θα φορολογηθούν πιθανότατα με 40%.

* Νέος γύρος ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με δραστική περικοπή αναπηρικών συντάξεων, με περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά και με επώδυνη προσθήκη πολλών ετών υπηρεσίας λόγω εξίσωσης ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

* Νέο πάγωμα μισθών και συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων. Πιθανό μετά τις εκλογές (με κυβέρνηση Ν.Δ.), μειώσεις μισθών στο Δημόσιο επί μία τριετία και περικοπές στα δώρα εορτών.

* Δραστικά μέτρα για την πολυφαρμακία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπορικές εκθέσεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών

....