Έντυπη Έκδοση

ΜΕΙΩΣΗ 14,5% ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ «ΛΑΣΤΙΧΟ»

Χαμηλά τα τουριστικά έσοδα - χαμηλότερα τα δικαιώματα

Τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 14,5%, αλλά τα πραγματικά θύματα φέτος ήταν οι εργαζόμενοι, καθώς περιορίστηκαν τα εργασιακά δικαιώματα στο 80% των απασχολουμένων του κλάδου.

Και αυτό γιατί ένα μέρος των απωλειών από τον τουρισμό, όπου η κίνηση μειώθηκε κατά 8,5%, αναπληρώθηκε από τον προϋπολογισμό (επιδοτήσεις), αλλά οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρήκαν την ευκαιρία να μεταβιβάσουν το κόστος στους εργαζομένους του κλάδου, οι οποίοι αναδεικνύονται στους πραγματικά χαμένους της σεζόν.

Μετά την επιδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων με το ποσό των 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο (για απασχόληση στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου), η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα επαναληφθεί για το τελευταίο δίμηνο του έτους (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος), έτσι ώστε οι εργαζόμενοι αφενός να έχουν υγειονομική περίθαλψη και αφετέρου να συμπληρώσουν το ελάχιστο των 120 ενσήμων και να μπουν έτσι στο ταμείο ανεργίας (για να βγάλουν) τον χειμώνα. Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν προσέλαβαν το προσωπικό μέχρι τις 10 Ιουνίου, ενώ τώρα τους απολύουν νωρίτερα καθώς η υποχώρηση της τουριστικής κίνησης «άνοιξε διάπλατα και την πόρτα στις αυθαιρεσίες, την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, Λ. Καραθανάση. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το μέτρο της επιδότησης (με 2.000 ευρώ το άτομο) θα ισχύσει και για τα ξενοδοχεία της Αττικής.

Το 80% αναγκάστηκε

Ενδεικτικό της κατάστασης στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού είναι πως 160.000 άτομα -δηλαδή το 80% όσων απασχολούνται στον κλάδο- έχουν δει φέτος τα εργασιακά τους δικαιώματα να περικόπτονται. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία δείχνουν ότι:

* Το 6% όσων εργάστηκαν πέρυσι στον τουρισμό δεν μπόρεσε φέτος να βρει δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι στους άνεργους (του κλάδου) προστέθηκαν άλλα 12.000 άτομα.

* Το 20% αναγκάστηκε να υποκύψει στην εκ περιτροπής εργασία (περίπου 40.000 άτομα).

* Το 15% των εργαζομένων καθυστέρησε φέτος να επαναπροσληφθεί (περίπου 30.000 άτομα). Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μη συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για το ταμείο ανεργίας (χρειάζονται 120 ένσημα) αλλά και να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (απαιτούνται 60 ένσημα).

* Το 40% των εργαζομένων έχει αναγκαστεί να κάνει κάποια μορφή υποχώρησης στα δικαιώματα (π.χ. να δεχτεί να αμείβεται κάτω από την κλαδική σύμβαση εργασίας).

Τέλος, στη συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης ο Λ. Καραθανάσης ζήτησε να μη βγει καμία ειδικότητα του κλάδου από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
Όλα καλά τα είδε ο Κ. Μαρκόπουλος για τον ελληνικό τουρισμό

....