Ηλεκτρονική Έκδοση

Κάτω από 1.000 ευρώ ο μέσος μισθός, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Βρήκες δουλειά; Συγχαρητήρια θα παίρνεις 660 ευρώ

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεί τα προ-κρίσεως επίπεδα ανεργίας ούτε μέχρι το 2015

H ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία για το επίπεδο διαβίωσης των μισθωτών στην Ελλάδα είναι απογοητευτικά με τους Έλληνες να συγκαταλέγονται στους φτωχότερους εργαζόμενους στην Ε.Ε. Επίσης τονίζει ότι ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2010 θα πρέπει να μειώσει την φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων και να αποκαταστήσει την ισορροπία στην φορολογική ανισότητα που παρατηρείται σήμερα.

Κατά τη σημερινή παρουσίαση της έρευνας, ο καθηγητής του Παντείου πανεπιστήμιου, ερευνητής Σάββας Ρομπόλης, αποκάλυψε ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα είναι έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το ποσοστό που εμφανίζει η ΕΣΥΕ, αν προσμετρηθούν η λανθάνουσα ανεργία αλλά και όσοι απασχολούνται για ελάχιστες ώρες την εβδομάδα. Επίσης, συμπλήρωσε ότι το 22% των Ελλήνων ζουν με αποδοχές χαμηλότερες από το όριο της φτώχειας δηλαδή με λιγότερα από 5.800 ευρώ ετησίως. Όπως δείχνει η έρευνα, η πραγματική φορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο μέσο όρο της Ε.Ε (36,4% το 2006) ενώ η πραγματική φορολογική επιβάρυνση για τα κέρδη ανέρχεται στο μισό του μέσου όρου της Ε.Ε (15,9% στην Ελλάδα έναντι 33% στην Ε.Ε.).

Ακόμη όσον αφορά το σύνολο των φόρων, άμεσων και έμμεσων, στην Ελλάδα είναι ίσοι με το 7,7% του ΑΕΠ για το 2008 ενώ στην Ε.Ε. 12,2%. Επίσης οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα, ως ποσοστό του συνόλου των φόρων αυξήθηκαν από το 2004 έως το 2008 ενώ στην Ε.Ε μειώθηκαν.

Όσον αφορά τις πραγματικές αποδοχές των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, αυτές διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε 776,2 ευρώ για το δημόσιο τομέα και 662,1 ευρώ για τον ιδιωτικό. Για τον γενικό μέσο όρο των μισθωτών, αυτός διαμορφώνεται στα 1193,9 ευρώ για το δημόσιο τομέα ενώ στα 907,6 ευρώ για τον ιδιωτικό.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε σχέση με τον μέσο κατώτατο μισθό στις χώρες της Α κατηγορίας, όπως η Αγγλία, είναι στο 60% περίπου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην Ε.Ε στους φτωχούς εργαζόμενους, με ποσοστό 14% έναντι 7% στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα ένας στους πέντε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλόμισθος, με μηνιαίο μισθό 650 ευρώ περίπου.

Οι οικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα την βάζουν στις πρώτες θέσεις της λίστας στην Ε.Ε με μόνο τη Ρουμανία, τη Πορτογαλία και τη Λετονία να έχουν υψηλότερους δείκτες εισοδηματικής ανισότητας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στην Ελλάδα το εισόδημα των 20% πλουσιότερων Ελλήνων, είναι συστηματικά έξι φορές υψηλότερο από το 20% των φτωχότερων.

Όσον αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί ταχύτερα από την αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με την προσφορά στον εργασιακό χώρο.

Η συνολική ανεργία στην Ε.Ε είναι 7,9% κατά μέσο όρο, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία της eurostat για την Ελλάδα την υπολογίζουν στο 9,1%.Επίσης τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δείχνουν πως μεταξύ Νοεμβρίου 2008 και Ιουνίου 2009 χάθηκαν 22.106 θέσεις εργασίας και ανακοινώθηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου για άλλους 20.000 εργαζομένους. Σχετικά με τη συνολική γυναικεία απασχόληση, αυτή έχει αυξηθεί σε σχέση με το 1995 αλλά το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι 1,5 φορές μεγαλύτερο από το μέσο ποσοστό της Ε.Ε και υπερδιπλάσιο του ποσοστού ανεργίας των ανδρών.

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

17 σχόλια

11 Ο/Η Λουκάς έγραψε: (πριν 10 έτη)
Οι μετανάστες πρέπει να έρχονται όταν αναλαμβάνουν οι εργοδότες να τους προσφέρουν εργασία και ασφάλιση. Μόνον τότε. Διαφορετικά να κάθονται εκεί που κάθονται. Ζούμε πονηρές εποχές. Κάποιοι αλλόθρησκοι ηγέτες έχουν αποφασίσει να βάλουν πόδι στις χριστιανικές χώρες μέσα από τους ξυπόλητους που ενθαρρύνουν να περάσουν τα σύνορα. Οι μισές γεννήσεις σήμερα στον Δυτικό κόσμο προέρχονται από αυτούς τους αυθάδεις αλλόθρησκους. Ξυπνάτε αδέλφια όσο είναι καιρός.
Ξαναζούμε εποχές θρησκευτικού ζηλωτισμού και δεν βοηθά να το παίζουμε άνετοι και ανεκτικοί.
Θέλεις κύριε βιομήχανε, μεγαλέμπορα, τσιφλικά, φτηνά χέρια; Σήκω και πήγαινε στην Ασία να δεις πόσα απίδια βάξει ο σάκος.
Συμφωνώ απόλυτα με τον Τάκη. Οι μετανάστες αφαιρούν απ' την Ελλάδα , σε εμβάσματα στις χώρες τους 2 δις τον μήνα, λεφτά που δεν τα έχει και αναγκάζεται να τα δανείζεται από τους κλασικούς τοκογλύφους του πλανήτη. Μιά μέρα θα πάθουν οι Έλληνες ότι έπαθαν οι Παλαιστίνιοι πριν τον πόλεμο και θα τρέχουν μετανάστες στο Αμπουντάμπι.
12 Ο/Η alekos έγραψε: (πριν 10 έτη)
asta na pane
13 Ο/Η mastronikolas έγραψε: (πριν 10 έτη)
Λουκά, διάβασες το δημοσίευμα ή έχεις κλείσει το μυαλουδάκι σου σε ένα κουτάκι; Για το ύψος του μέσου μισθού, που σε μια χώρα υπηρεσιών, όπως η Ελλάδα αφορά κυρίως σε υπαλλήλους γραφείου και καταστημάτων, φταίνε οι "ξυπόλητοι" και οι "πεμπτοφαλαγγίτες" αλλόθρησκοι; Σοβαρά, πιστεύεις ότι ο εξαθλιωμένος, πεινασμένος φουκαράς από τις εσχατίες της Ασίας πιάνει δουλειά υπάλληλος στο "Γερμανό";

Μήπως δεν τα έχεις σκεφτεί αυτά; Μήπως δεν έχεις σκεφτεί, γενικά; Μήπως πρέπει να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει και να υπολογίσεις ποιον πραγματικά συμφέρει να σου πουλά τα παραμύθια που πριν από λίγο αναπαρήγαγες; Μήπως σε πιάσανε κορόιδο κάποιοι;

....Μήπως σου αξίζει ο μισθός των έξι κατοστάρικων, τελικά, γιατί δεν μπορείς να μάθεις να διεκδικείς καλύτερη ζωή από εκείνους που πρέπει και ρίχνεις το φταίξιμο σε αποδιοπομπαίους τράγους;
14 Ο/Η Λουκάς έγραψε: (πριν 10 έτη)
...mastronikola, Ψυχραιμία ηλιαδέλφι μου, και μη μου σεκλεντίζεσαι. Με το μαλακό που λένε και θα την βρούμε την άκρη. Όσον αφορά την γκλάβα, άσε μέρα που είναι που έλεγε και η Βασιλειάδου …ας μη πούμε τίποτα ακόμα. Στην ακτινογραφία θα φανεί η "σκιά"
Μαρσαρισμένο σε βλέπω «μαστρονικόλλλααα» και αυτό να ξέρεις βλάπτει σοβαρά την υγεία.
Και για να έχουμε να λέμε και κάτι, μιας και μου φαίνεσαι διαβασμένο παλικάρι πες μου αν το μεροκάματο είναι ένα και τα δουλάκια τρία το μεροκάματο ανεβαίνει ή κατεβαίνει; Μιλάμε για μπίζνες μαθηματικά «Λο λο ή Λόλα», εε!!
. ..Για βρές μου λοιπόν την εξίσωση και άσε τις κορώνες και τα «μήπως» και πρόσεξε να μη πιαστείς κορόϊδο διότι με τέτοιο «Νικ» που κατεβάζεις δεν σηκώνει λάθη.
15 Ο/Η Γιώργος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ο Έλληνας ως γνωστός ευθυνόφοβος και βολεψάκιας....πίνει φραπέδες 30 χρόνια τώρα, ψηφίζει βάση του "που θα βολευτώ"και κάνει γενικώς ότι μπορεί για μην πάει μπροστά με την αξία του. Αν δουλεύανε οι Έλληνες στα χωράφια και στις οικοδομές θα είχαμε πολύ καλύτερη οικονομία....αλλά όχι.....είμαστε απόγονοι του Αριστοτέλη όλοι και πρέπει να είμαστε όλοι Διευθυντάδες.
Επειδή λοιπόν αυτό δεν έχει αποδώσει καρπούς, όπως είναι λογικό, για τους περισσότερους......ο Έλληνας παράγγειλε άλλον έναν φραπέ και έψαξε να βρει αποδιοπομπαίο τράγο για την κατάντια του.
Βρήκε τους αλλοδαπούς λοιπόν....
Η Ελλαδίτσα μας τις περισσότερες φορές στην ιστορία κινδύνεψε από τους ίδιοιυς τους Έλληνες και την αυτοκαταστροφική μας νοοτροπία.

Αλήθεια ο Χριστιανισμός δεν μας έμαθε το "αγαπάτε αλλήλους"?....τώρα πως κολάει αυτό με τον ρατσισμό και την άρνηση φαγητού σε ανθρώπους που πεινάνε....δεν μπορώ να το καταλάβω!

Είστε υποκριτές Κύριοι με τον εαυτό σας κυρίως.....δεν σας φταίνε οι ξένοι!!!
16 Ο/Η ΑΝΤΩΝΗΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Φίλε Τάκη,
Έχεις δίκιο ότι τα καφέ των 5€ γεμίζουν αλλά να σου τονίσω ότι αυτοί που τα γεμίζουν (=νεολαία) τρώνε από αυτά που καταφέραν οι γονείς τους, δημόσιοι υπάλληλοι,κτλ, δηλαδή απο τα έτοιμα... Εμεις η νέα γενιά, στην οποία ανήκω, μια ζωή θα δουλεύουμε όχι για να δημιουργήσουμε αλλά ίσα ίσα για να φάμε και ούτε!σα γενια είμαστε χαμένοι με τα 700 και τα 900€..
17 Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ 28 έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ο καθένας ό,τι του αξίζει περνει...Όταν κάνεις τον υπάλληλο με μηδενικό άγχος(εφορία,τεβε,ενοίκια κτλ) 650 ευρώ θα πάρεις και θα είσαι και ευχαριστημένος.Ούτε ο αλβανός σου φταίει που δουλεύει οικοδομή στο λιοπύρι για 40 ευρώ,ούτε η ΝΔ,ούτε το σύστημα.Όποιος έχει κουράγιο και όρεξη για δουλειά,προχωράει αλλιώς κλαίει τη μοίρα του και αλλάζει κυβέρνηση μήπως και παρει αυξηση 5 ευρώ το μήνα.Δούλεψε όμως η προηγούμενη γενιά,εφτιαξε ό,τι μπορούσε και τώρα οι νέοι ξεκινάνε δουλειά στα 27 και περιμένουν να ξυστούν και να πάρουν 2000 το μήνα!έλεος...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 17

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Απασχόληση και ανεργία
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική

....