Έντυπη Έκδοση

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ, ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Οι συνταξιούχοι στη μέγκενη των ελλειμμάτων

Μετά τα stage, έρχεται το αγκάθι του Ασφαλιστικού να θέσει σε δοκιμασία την κοινωνική πολιτική (Λοβέρδος) απέναντι στην ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής (Παπακωνσταντίνου). Σήμερα συνεδριάζει, για πρώτη φορά υπό τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η επιτροπή για τη διαδοχική ασφάλιση.

40.000 συνταξιούχοι αποκλείστηκαν από το ΕΚΑΣ καθώς δεν προσαρμόστηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια. Στη φωτογραφία (ΑΡΧΕΙΟΥ) συνταξιούχοι υποβάλλουν αιτήσεις για είσπραξη αναδρομικών 40.000 συνταξιούχοι αποκλείστηκαν από το ΕΚΑΣ καθώς δεν προσαρμόστηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια. Στη φωτογραφία (ΑΡΧΕΙΟΥ) συνταξιούχοι υποβάλλουν αιτήσεις για είσπραξη αναδρομικών Πρώτο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι η γρήγορη απονομή των συντάξεων στις περιπτώσεις ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα Ταμεία. Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η έως τώρα πρακτική παραπέμπει σε αναμονή της σύνταξης έως και 22 μήνες μετά (χρόνος ασφάλισης, για παράδειγμα, σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ).

Ωστόσο το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με νέους νόμους και περισσότερες διατάξεις, όσο και αν αυτές είναι εύστοχες. Η έκδοση των συντάξεων από τους προϊσταμένους χρεώνονται σε υφισταμένους που δεν επαρκούν και διακινούνται με το χειρόγραφο σύστημα. Η δε αλληλογραφία από το ένα Ταμείο στο άλλο πάει με τη «συνήθη υπηρεσιακή διαδικασία». Κατά συνέπεια το ζητούμενο είναι οι περισσότεροι υπάλληλοι, η σωστή κατανομή των υπαρχόντων και, κυρίως η μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών οργανισμών. Θέμα που δεν αντιμετωπίζεται εντός ενός έτους. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να πληρωθεί και η κυβερνητική... προφητεία για «έκδοση των συντάξεων εντός τριμήνου μέχρι το τέλος του 2010».

Ομως με τη σημερινή σύσκεψη ανοίγει το θέμα της αναπροσαρμογής των συντάξεων στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Σε μια τέτοια περίπτωση το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο πρώτο Ταμείο δεν θα υπολογίζεται με τον προ 20ετίας ή 30ετίας μισθό (χωρίς τις ωριμάνσεις και τις μισθολογικές αναπροσαρμογές, συν τον επίσημο πληθωρισμό μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης), κάτι που ισχύει σήμερα, αλλά θα πρέπει το πρώτο ταμείο να πληρώνει το κλάσμα που προκύπτει από τα χρόνια ασφάλισης σε αυτό, ενώ η σύνταξη θα βγαίνει από τον συντάξιμο μισθό (καλύτερη 5ετία) στο τελευταίο Ταμείο. Ή, διαφορετικά, θα πρέπει ο συντάξιμος μισθός του αρχικού Ταμείου να συγκριθεί με τον καταβαλλόμενο σήμερα στην αντίστοιχη ειδικότητα και επ' αυτού να υπολογίζεται το τμήμα της σύνταξης.

Επιβάρυνση 250 εκατ.

Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει επιβάρυνση των Ταμείων με 250 εκατ. ευρώ το χρόνο, τη στιγμή μάλιστα που μεγαλύτερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) τείνουν χείρα ζητώντας βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καταβάλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Κατά συνέπεια, και με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση, είναι δύσκολη η όποια απόφαση αναπροσαρμογής των συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, όσο δίκαιο και αν είναι το σχετικό αίτημα.

Βεβαίως η ανακίνηση του όλου θέματος από το υπουργείο Εργασίας, σε συνέχεια μάλιστα του θέματος των stage, στέλνει αντιφατικό μήνυμα στους πολίτες και προδίδει σύγχυση προτεραιοτήτων στην κυβέρνηση. Με έλλειμμα στο 12,5% του ΑΕΠ και με σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να καταρτιστεί ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός, στο βαθμό που προβλέπονται «οικονομίες» 10 δισ. ευρώ, ή θα συνεχιστεί η πεπατημένη των προηγουμενων ετών, είναι προφανές ότι δεν θα ικανοποιηθούν αιτήματα όσο δίκαια (και υπεσχημένα προεκλογικά) και αν είναι.

Και η ανακίνηση του θέματος της διαδοχικής μόνο ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις αναμένται να προκαλέσει με τον εύκολο χωρισμό των υπουργών σε «κοινωνιστές» και «μονεταριστές». Πόσω μάλλον όταν το κόστος θα μεταβιβαστεί στο ΙΚΑ απ, όπου, ως μισθωτοί, ξεκίνησαν πολλοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες). Και αυτό γιατί το ΙΚΑ δίνει σύνταξη 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης (70% της καλύτερης 5ετίας στην 35ετία), ενώ ο ΟΑΕΕ έως 3,5% για κάθε χρόνο ασφάλισης.

Αναπροσαρμογή κριτηρίων

Επίσης σε εκκρεμότητα είναι η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων του ΕΚΑΣ κατά 3,5% (όσο ήταν και η αύξηση το 2007) που έπρεπε να γίνει από τις αρχές του χρόνου και έτσι περισσότεροι από 10.000 συνταξιούχοι στερούνται την κοινωνική παροχή (έως 230 ευρώ, ποσό που επίσης δεν αυξήθηκε φέτος).

Παράλληλα, άλλοι 30.000-40.000 συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, αφού το σύστημα τους «πετάει» έξω για λίγα ευρώ στη σύνταξη. Και αυτό το σύστημα είχε υποσχεθεί να διορθώσει το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, δίνοντας το επίδομα σε άλλους 300.000 συνολικά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση

....