Ηλεκτρονική Έκδοση

Πτώση στο χρηματιστήριο και άνοιγμα στα spreads των ελληνικών ομολόγων, προκάλεσε η είδηση

Υπό αναθεώρηση και από την Moody's η ελληνική οικονομία

Υπό αναθεώρηση θέτει και ο οίκος Moody's την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή του ο οίκος μιλάει για πιθανή υποβάθμιση της σημερινής αξιολόγησης (Α1). Θα είναι η δεύτερη υποβάθμιση για την ελληνική οικονομία καθώς προηγήθηκε αυτή του οίκου Fitch. Υποχώρηση στο χρηματιστήριο, αυξήθηκε το spread στα ομόλογα.

Το spread των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά διευρύνθηκε ακόμη και κατά οκτώ μονάδες βάσης φτάνοντας στις 144 μονάδες από 136 μονάδες χθες. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ βρέθηκε να υποχωρεί ακόμη και κατά 4% στις 2.600 μονάδες. Ωστόσο, λίγη ώρα πριν από το τέλος της συνεδρίασης, οι απώλειες στην αγορά περιορίστηκαν μετά και την είδηση ότι η αμερικανική οικονομία επανέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης. Στις 16:15, ο γενικός δείκτης βρέθηκε στις 26.70 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,5%.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος του Moody's Sovereign Risk Group, Αρνό Μαρές επεσήμανε: "Η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και το πρόβλημα θα διογκωθεί λόγω του λιγότερο ευνοϊκού παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος στο μέλλον".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε στις 4 Οκτωβρίου, αποκάλυψε αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και 2009, τα οποία δείχνουν απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Παρά το γεγονός ότι η ύφεση που πλήττει την Ελλάδα είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, το εκτιμούμενο για το 2009 έλλειμμα έχει αναθεωρηθεί προς τα άνω, πιθανά έως και στο 12,5%. Αυτό το επίπεδο είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη σχετική εκτίμηση και σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Το μέγεθος της αναθεώρησης εντείνει τις εδώ και καιρό ανησυχίες της Moody's για τη διαφάνεια και αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα".

"Η πιθανότητα να "διορθωθεί μεγαλώνοντας" η Ελλάδα όσον αφορά το χρέος της γενικής κυβέρνησης - όπως έπραξε πριν την κρίση - είναι ελάχιστη, την περίοδο μετά μετά την κρίση", εκτιμά ο κ. Μαρές.

Ο αντιπρόεδρος στον Moody's Sovereign Risk Group υπογράμμισε ότι "η Moody's βλέπει κίνδυνο σχετικά με το ότι το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην Ελληνική οικονομία, το οποίο έχει 'μεταφραστεί' σε εξίσου μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (έως και στο 14% του ΑΕΠ), φθείρουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας", υπογραμμίζει ο κ. Μαρές.

"Αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, θα ωθήσει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά σε μια αμείλικτη πτώση. Ενα τέτοιο σενάριο δεν θα συνάδει με μια σταθερή εκτίμηση των προοπτικών, ούτε, με το να διατηρήσει η Ελλάδα την αξιολόγηση 'A1' της πιστοληπτικής ικανότητάς της", κατέληξε ο κ. Μαρές.

Στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης σημειώνεται, παράλληλα, ότι "η Moody's άλλαξε, σήμερα, σε αρνητικό το outlook των πορτογαλικών ομολόγων, τα οποία έχουν αξιολόγηση 'Aa2', επικαλούμενη ανησυχίες παρόμοιες με αυτές τις οποίες εξέφρασε για την Ελλάδα, όπως για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και για την ανικανότητα διαδοχικών κυβερνήσεων να ελέγξουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η ΜΚ έγραψε: (πριν 11 έτη)
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ MOODY's

Μετα την υποβαθμιση της Ελλαδος απο τη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ερχεται και η Moody's να κανει το ιδιο.

Ευχαριστω.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οίκοι αξιολόγησης
Σχετικά αρχεία
H ανακοίνωση της Moody's (pdf,στα αγγλικά) - 58 KB
Για το ίδιο θέμα
Περιορίζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

....