Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ * «ΖΩΝΑΡΙ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ Δ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Περικόπτουν 1,6 δισ. και προσθέτουν 2,1 για Παιδεία - Υγεία

Αύξηση μόλις 1,5% στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου, πάγωμα του ΕΚΑΣ, κατάργηση και τυπικά του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, μείωση της επιχορήγησης προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, δραστική περικοπή των καταναλωτικών δαπανών και συγκράτηση των εξοπλιστικών δαπανών προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010.

Στην εξοικονόμηση των δαπανών συμβάλλει και το περσινό πάγωμα των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου, αφού η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των υπαλλήλων δεν αντικαθίσταται με την προβλεπόμενη αύξηση 1,5% στον νέο προϋπολογισμό. Με τις παραπάνω προβλέψεις επιδιώκεται στον προϋπολογισμό του 2010 -και ίσως για πρώτη φορά- μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,612 δισ. ευρώ. Ενώ αν συνυπολογιστεί και η πληρωμή τόκων, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώνονται σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2009 κατά 1,002 δισ. ευρώ.

Οπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου η μείωση των πρωτογενών δαπανών θα επιτευχθεί, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται επιπλέον κονδύλι 2,12 δισ. ευρώ για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, την υγεία, τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, την πρώτη φάση της σταδιακής αύξησης του επιδόματος ανεργίας και τη χορήγηση της δεύτερης φάσης του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.

Κατά την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο χθες του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2010 και τονίζοντας την αναδιάταξη δαπανών και φορολογικών βαρών για τη στήριξη της οικονομίας και την αναδιανομή που προβλέπει, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε τα ακόλουθα παραδείγματα:

* Μείωση καταναλωτικών δαπανών κατά 24% (850 εκατ. ευρώ), αλλά αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο 4,2% του ΑΕΠ (σε 10,3 δισ. το 2010 από 9,5 δισ. το 2009).

+5% στο επίδομα ανεργίας

* Μείωση των επιχορηγήσεων διαφόρων φορέων (120 εκατ.), αλλά αύξηση του επιδόματος ανεργίας 5% (100 εκατ.).

* Κατάργηση της απόσυρσης (400 εκατ.), αλλά αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση (κατά 1 δισ. ευρώ).

* Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών (457 εκατ. ευρώ), αλλά επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων και αύξηση των αγροτικών συντάξεων (350 εκατ. ευρώ).

* Εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τα μεγάλα κέρδη και μεγάλες περιουσίες (1 δισ.) για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (1 δισ.).

* Αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά (250 εκατ.) για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία (70 εκατ.) και την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (150 εκατ.).

Αναλυτικά στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για τις δαπάνες κατά κατηγορία προβλέπεται:

3,5% μαζί με την ωρίμαση

* Αύξηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις (που αποτελούν το 45,9% των πρωτογενών δαπανών) κατά 3,5% με την οποία θα καλυφθεί: η αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά 1,5%, η μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού (ωρίμαση), οι δαπάνες νέων προσλήψεων κυρίως ιατρικού, νοσηλευτικού, εκπαιδευτικού προσωπικού και αστυνομικών και οι δαπάνες για νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και νέους συνταξιούχους.

Λιγότερα στα Ταμεία

**Μείωση των επιχορηγήσεων ασφαλιστικών ταμείων κατά 10,3% (από 12,453 δισ. το 2009 σε 11,168 δισ.) και συγκεκριμένα του ΙΚΑ κατά 5,8% και του ΟΑΕΕ κατά 44,4%. Αύξηση της επιδότησης προβλέπεται μόνον για τον ΟΓΑ κατά 6,9%.

8,5% κάτω οι δαπάνες

* Μείωση των λειτουργικών και λοιπών δαπανών κατά 8,5%. Το συνολικό ύψος αυτών ανέρχεται σε 9,765 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 17% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών από 18,1% του έτους 2009. Στη μείωση αυτή πέραν των δαπανών που δεν επαλαμβάνονται στο έτος 2010, όπως μέρος των δαπανών για εκλογές, εξόφλησης μέρους των παλαιών οφειλών των νοσοκομείων, στην εκτέλεση αποφάσεων του διαιτητικού δικαστηρίου υπέρ της Ολυμπιακής Αεροπορίας, συντελεί κυρίως ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών.

* Οι δαπάνες για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων κατανέμονται σε τρεις χρήσεις και συγκεκριμένα στο έτος 2008 (3,035 δισ. ευρώ), στο 2009 (2,2 δισ.) και στο 2010 (800 εκατ.).

* Οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα (αφορούν τις παραλαβές στρατιωτικού υλικού) ανέρχονται το 2010 σε 2,7 δισ. ευρώ έναντι 3,157 δισ. το 2009.

Χωρίς επίδομα θέρμανσης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να δοθεί επίδομα θέρμανσης». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Κρατικός προϋπολογισμός
Για το ίδιο θέμα
Ποιοι θα εισφέρουν τα 4,5 δισ.€ πού θα διοχετευθούν τα 3,3

....