Έντυπη Έκδοση

ΑΝΙΕΡΗ ΠΡΑΞΗ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σοκ από τη βεβήλωση της σορού του Τάσσου

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη στην Κύπρο η σύληση του τάφου και η κλοπή της σορού του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή από αγνώστους και με άγνωστα κίνητρα.

Τάσσος Παπαδόπουλος Τάσσος Παπαδόπουλος Τον συλημένο τάφο ανακάλυψε χθες το πρωί αστυνομικός που ανήκε στη φρουρά του, όταν πήγε στο κοιμητήριο της κοινότητας Κάτω Δευτεράς για να ανάψει το καντήλι. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Εγκληματολογική Υπηρεσία, η οποία έχει ξεκινήσει έρευνες.

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τον θάνατο του τέως προέδρου και στις 9 το πρωί πραγματοποιείται το πρώτο ετήσιο μνημόσυνό του. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τα κίνητρα των δραστών, η χρονική συγκυρία δημιουργεί εικασίες ότι πρόκειται για προβοκάτσια με πολιτικά κίνητρα, ενόψει και των αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό.

Πάντως, η οικογένεια του τέως προέδρου, στην πρώτη αντίδρασή της έχει πολιτικοποιήσει το ζήτημα: «Η ανίερη αυτή πράξη των τυμβωρύχων, πέραν της θλίψης και οργής που προκαλεί, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ενταφιάσει την πολιτική και να διαγράψει τις παρακαταθήκες που κατέλιπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Οπου και αν βρίσκεται τώρα η σορός του, η φωνή του θα ακούγεται και θα διαρκεί, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της εθνικής μας υπόθεσης», αναφέρεται.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η αντίδραση του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στον αντίποδα, η «Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών», που εκφράζει μια ομάδα παραγόντων οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην πολιτική Παπαδόπουλου, με ανακοίνωσή της προειδοποιεί για την ύπαρξη εσωτερικής συνωμοσίας, η οποία στοχεύει στην ανωμαλία.

Για «προβοκάτσια» μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εκ πρώτης όψεως απορρίπτεται η εκδοχή της απονεννοημένης ενέργειας ατόμων με ψυχικές διαταραχές, καθώς η επιχείρηση ήταν πολύ καλά οργανωμένη. Οι δράστες πρέπει να ήταν ομάδα, καθώς σήκωσαν τη μαρμάρινη πλάκα του τάφου χωρίς να την καταστρέψουν, έσκαψαν για αρκετή ώρα μέχρι να βρουν το φέρετρο, το έβγαλαν έξω από τον τάφο, πήραν τη σορό, που θα πρέπει να ήταν σε κατάσταση ημιαποσύνθεσης, και πριν εξαφανιστούν κάλυψαν τα ίχνη τους με ασβέστη.

Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση και όλος ο πολιτικός κόσμος το καταδίκασε. Πρόκειται για «ένα γεγονός μακάβριο, κατακριτέο και καταδικαστέο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε «τον βαθύ συγκλονισμό για την αποτρόπαια πράξη». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Για το ίδιο θέμα
Ο κυπριακός τύπος για τη σύληση του τάφου του Τ. Παπαδόπουλου
Τελέστηκε το μνημόσυνο για τον Τάσσο Παπαδόπουλο