Ηλεκτρονική Έκδοση

Βαρύ το κλίμα στην Κύπρο μετά και τη σύληση του τάφου του

Τελέστηκε το μνημόσυνο για τον Τάσσο Παπαδόπουλο

Τελευταία ενημέρωση:

Στη σκιά της βέβηλης ενέργειας, της σύλησης του τάφου και της εξαφάνισης του λειψάνου του από αγνώστους, τελέστηκε σήμερα το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Κυπρίου προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η επιμνημόσυνη δέηση ψάληκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Δευτεράς, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο βουλευτής της Ν.Δ., Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: "Η μέρα αυτή, ημέρα τιμής και μνήμης στην ιστορική συνεισφορά και την προσωπικότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, επισκιάστηκε από γεγονότα που τα χαρακτηρίζει η ιεροσυλία και η βαρβαρότητα. Γεγονότα, συμπεριφορές και πράξεις, που δεν συνάδουν με τον ελληνικό πολιτισμό. Και είναι αυτονόητο ότι τα καταδικάζουμε με αποτροπιασμό. Είμαι βέβαιος, ότι θα ερευνηθούν και τελικά θα ανακαλυφθούν τα αίτια, οι λόγοι και οι δράστες".

Πρόσθεσε δε: "Όλα αυτά όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επισκιάσουν τη μεγάλη, ιστορικής αξίας συνεισφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου, στον εθνικό μας αγώνα και στην πορεία του κυπριακού ελληνισμού".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε πως "μπορεί να σκύλεψαν τη σωρό του αείμνηστου Προέδρου, όμως δεν πρόκειται ποτέ να αλλοιώσουν και να συλήσουν τις ιδέες που πρέσβευε αυτός ο μεγάλος άνδρας"."Εμείς υποχρεούμαστε να σεβαστούμε τις παρακαταθήκες του και πάνω απ’ όλα αυτό που γράφει πάνω στο μνήμα του, είναι υποχρέωση μας να υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του ελληνισμού", πρόσθεσε.

Εξάλλου, από κυπριακής πλευράς παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν , υπουργοί,αρχηγοί και στελέχη κομμάτων , η οικογένεια του αείμνηστου προέδρου, συνεργάτες του και πολύς κόσμος.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, ο ιατρός Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης επεσήμανε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν "ένας ηγέτης που γνώριζε ότι διαχειρίζεται τη μελλοντική πορεία ενός ολόκληρου έθνους" και πως γι' αυτό το λόγο "δεν λογάριαζε απειλές και πιέσεις".

Ο κ. Νικολαΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως "σημαιοφόρου του κυπριακού λαού" τον Απρίλιο του 2004 κατά την απόρριψη του "αγγλοαμερικανικού", όπως το χαρακτήρισε, Σχεδίου Ανάν, το οποίο, όπως είπε, "κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και νομιμοποιούσε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο".

Είπε, επίσης, πως το "Οχι του Τάσσου, ήταν Οχι στο συγκεκριμένο σχέδιο και όχι Οχι στη λύση", προσθέτοντας πως "σκοπό είχε να πετάξει στα σκουπίδια τις διαιρετικές μεθοδεύσεις των ξένων και όχι να διχάσει το λαό".

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ακόμη πως ο Τάσος Παπαδόπουλος με τη στάση του εξύψωσε το αίσθημα αυτοσεβασμού και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καταγράφοντας παράλληλα στην ανθρώπινη μνήμη "μια ηρωική κληρονομιά αντίστασης στην πίεση του ξένου παράγοντα" και στέλλοντας παντού το μήνυμα πως "είναι οι λαοί αυτοί που τελικά αποφασίζουν για τη μοίρα τους και όχι οι κατακτητές ή οι ισχυροί του κόσμου".

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κοιμητήριο Κάτω Δευτεράς, όπου είχαν αναρτηθεί πανό με συνθήματα υπέρ της πολιτικής του στο κυπριακό.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος για τη βεβήλωση

Στο μεταξύ η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες προς διάφορες κατευθύνσεις για ανεύρεση του λειψάνου . Το σύνολο του τουρκοκυπριακού τύπου αναφέρεται πρωτοσέλιδα στη βεβήλωση του τάφου του τέως προέδρου και την εξαφάνιση της σορού του.

Η εφημερίδα ''Κίπρις'' γράφει ότι ανακρίνονται τρία άτομα, ενώ η ''Γενί Ντουζέν'', σε πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο, αναφέρεται σε σοκ στις ελεύθερες περιοχές. Η ''Αφρίκα'' έχει τίτλο ''Δεν υπάρχει ησυχία ούτε στον άλλο κόσμο. Εκλεψαν τη σορό του Παπαδόπουλου'', η ''Χαλκίν Σεσί'', επίσης, αναφέρεται σε σοκ και η ''Σταρ'' έχει τον τίτλο ''Εκλεψαν τον Τάσσο''.

Επίσης, η ''Κίπρισλι'' δημοσιεύει την είδηση κάτω από τον τίτλο ''Εκλεψαν τα οστά του Παπαδόπουλου'', η ''Ορτάμ'' τον τίτλο ''Ο Χριστόφιας είπε ότι πρόκειται για προβοκάτσια'' και η ''Βολκάν'' τον τίτλο ''Ο δολοφόνος των Τούρκων δεν βρήκε ησυχία ούτε στον τάφο του''.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Κυπριακό
Για το ίδιο θέμα
Σοκ από τη βεβήλωση της σορού του Τάσσου