Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνεδριάζει αύριο η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα

Παραίτηση Κουβέλη ζητούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Για προκλητική ενέργεια κάνουν λόγο στελέχη του ΣΥΝ

Τελευταία ενημέρωση:

Μέρες καλοκαιριού ξαναζεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΝ και των συνιστωσών, έπειτα από την ξαφνική κίνηση πολλών μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Γλέζος, Γ. Μπανιάς, Ν. Γαλάνης, Αντ. Νταβανέλλος κ.α) να ζητήσουν, με κοινό κείμενο που υπογράφουν, την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Στην Κουμουνδούρου εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως προσπάθεια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή συμβάλει στη διάλυση του συμμαχικού σχήματος. Ο συντονιστής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, επικοινώνησε με τον γραμματεά του ΣΥΝ, ζητώντας την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Αύριο το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται η οργισμένη απάντηση του Φώτη Κουβέλη.

Για προκλητική ενέργεια κατά του ΣΥΝ, έκανε λόγο ο Στέφανος Μπαγεώργος, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ. “Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην άνευ όρων αντιπαράθεση την οποία επιδιώκουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Να ξέρουν ότι βαδίζουν σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Θα ήταν προτιμότερο να δηλώσουν ευθέως ότι επιθυμούν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε ο κ. Μπαγεώργος. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Μπαλάφας δήλωσε ότι πρόκειται για “ευθεία επίθεση ενάντια στον ΣΥΝ”, υπογραμμίζοντας ότι “προβληματίζει ο χρόνος και η ένταση της επιθετικότητας. Οι σύντροφοι που υπογράφουν την ανακοίνωση πρέπει να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της ενέργειας αυτής”.

Στην ηγεσία του ΣΥΝ εκτιμούν ότι η επιθετική ενέργεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απορρέει από την πρωινή συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και τις πληροφορίες που υπάρχουν για επικείμενη παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου. Σε ανακοίνωσή του, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, τονίζει ότι η ανακοίνωση των μελών των συνιστωσών, δεν αποτελεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. "Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συμμαχικό σχήμα, λειτουργεί με βάση τη συναίνεση και τη πολιτική συνεννόηση. Η ανακοίνωση συντρόφων από συνιστώσες που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο, που μόλις πριν λίγες ημέρες η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση τόσο σε σχέση με τη στάση του σχήματος απέναντι στην κυβερνητική πολιτική όσο και στα σενάρια «εθνικής συνεννόησης»", τονίζει ο Δημ. Βίτσας.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Λεβέντη. "Ο βουλευτής έχει, κατά το Σύνταγμα, πλήρη ελευθερία να διατυπώσει και να υποστηρίξει τις απόψεις του. Για ορισμένους νοσταλγούς άλλων εποχών η ελευθερία της άποψης θεωρείται απαγορευμένος καρπός που επισύρει την έκπτωση και την εκπαραθύρωση από τον Παράδεισο. Η Αριστερά έχει ταλανιστεί από παρόμοιες πρακτικές και, δυστυχώς, φαίνεται ότι η αποτοξίνωση από παρόμοια δηλητήρια δεν έχει ακόμα επιτελεσθεί και δεν έχει φτάσει σε όλα τα παρακλάδια της. Έλεος σύντροφοι! Το να απαιτείτε τον αποκεφαλισμό του κοσμήματος της Αριστεράς και της πολιτικής ζωής, του κατεξοχήν Κοινοβουλευτικού, του Φώτη του Κουβέλη, δείχνει ότι “μωραίνει Κύριος…"", σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Λεβέντης.

Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν το κείμενο καταλογίζουν στον κ. Κουβέλη και σε άλλα στελέχη του ΣΥΝ ότι “δεν χάνουν ευκαιρία να ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να προβάλλουν λογικές "συναίνεσης" και "εθνικής ενότητας", που εξόφθαλμα υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, περιφρονώντας ομόφωνες αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ολόκληρη το κείμενο της ανακοίνωσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

"Σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κλιμάκωση η νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του συνόλου των κοινωνικών στρωμάτων της χώρας μας, το κεντρικό καθήκον του λαϊκού κινήματος, των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και κάθε αριστερού αγωνιστή, θα έπρεπε να ήταν η πιο αποτελεσματική οργάνωση των αντιστάσεων στις επιλογές της κυβέρνησης.

Αντ’ αυτού, ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ και μάλιστα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη, δεν χάνουν ευκαιρία να ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να προβάλλουν λογικές «συναίνεσης» και «εθνικής ενότητας», που εξόφθαλμα υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, περιφρονώντας ομόφωνες αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όμως αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύουμε ότι η στάση αυτή, δημιουργεί σοβαρές συγχύσεις στους πολίτες και τραυματίζει σοβαρά τις προσπάθειες, τις πρωτοβουλίες, και τη φερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ .

Η διγλωσσία όμως εκτός των άλλων, αναπαράγει τις αντιπαραθέσεις και την εσωστρέφεια και αποπροσανατολίζει από το κεντρικό στόχο της συμβολής του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Το δικαίωμα της γνώμης και της διαφωνίας είναι απολύτως σεβαστό, για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη και τα στελέχη. Και προφανώς μπορεί να ασκείται και δημόσια. Όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι συγκεκριμένα ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τη δυνατότητα δημόσιας παρουσίας που τους δίνεται, για να απορρίπτουν και να καταγγέλλουν τις συλλογικές αποφάσεις ενώ συστηματικά αρνούνται να πάρουν μέρος στα Σώματα και τα όργανα όπου παίρνονται αυτές οι αποφάσεις.

Με αυτή τους τη στάση οδηγούμαστε σ’ ένα χώρο και ένα άθροισμα παραγόντων, που επιχειρεί, εκτός και ερήμην των συλλογικών διαδικασιών, να επιβάλει τις απόψεις του.

Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο στελέχη που τηρούν αυτή τη στάση να εξακολουθούν να είναι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις, όπως αυτή του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και πρέπει να αντικατασταθούν.

Στο όνομα της περιφρούρησης της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ,ζητάμε την άμεση σύγκληση, κοινής συνεδρίασης της Γραμματείας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του, ώστε να συζητηθεί το επείγον αυτό θέμα που αφορά ολόκληρο το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο το ΣΥΝ, να στηριχθεί η ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας για τις 100 μέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της 3ης Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΘΗΝΑ 19/01/2010

 • Γαλάνης Νίκος
 • Γεωργάς Δημήτρης
 • Γιαννόπουλος Τάκης
 • Γλέζος Μανώλης
 • Δεμέστιχας Γρηγόρης
 • Ζαχαριάδης Αδάμος
 • Καρακώστα Εύη
 • Κατσούλας Χρήστος
 • Κοσμάς Πάνος
 • Μαντάς Παναγιώτης
 • Μαστρογιαννόπουλος Τάκης
 • Μπαλαούρας Μάκης
 • Μπανιάς Γιάννης
 • Μπαρσέφσκι Μάνια
 • Μπουζάνης Νίκος
 • Νταβανέλλος Αντώνης
 • Παγιάτσος Αντρέας
 • Πανταζίδης Τάσος
 • Ρήγος Αλκης
 • Σαπουνάς Γιώργος
 • Σπαθής Μάκης
 • Χριστοδουλοπούλου Τασία
 • Ψυκάκος Δικαίος"
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

25 σχόλια

21 Ο/Η Αλεξ Κορφιάτης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Συριζιώτες, Συριζιώτισες, συνιστώσες του 0,25% (όλες μαζί). Ηρεμήστε. Υπάρχει κίνδυνος να σκίσετε κανένα καλσόν!!! Χαλιναγωγήστε επιτέλους την αριστερίστικη ορμή σας. Ξεχάστε τη Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΝ και φτιάξτε επιτέλους την πλατειά συμμαχία των αντισυστημικών ελληνικών δυνάμεων. Καλό είναι να περιλάβετε ΔΗΚΚΙ, Χρυσά Αυγά και ρεσάλιο
22 Ο/Η ταρατατζουμ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Παιδια τα εχετε κανει μουσκεμα. Ο κοσμος καιγεται
κι' εσεις χτενιζεστε. Γιατι δεν φτιαχνετε και μια ακομα συνιστωσα που θα διεκδικει τη διαλυση του
ΣΥΡΙΖΑ ; Παψετε επιτελους να παιζετε τις κουμπαρες γιατι ο κοσμος εχει αρχισει να σας
παιρνει στο ψιλο. Δυστυχως.
23 Ο/Η ΚΟΤΣΑΝΗ ΧΑΡΟΥΛΑ έγραψε: (πριν 10 έτη)
επιτέλους!!! σύντροφοι των "συνιστωσών" σταματήστε να μας θυμίζετε συνεχώς τις καταδικασμένες από την ιστορία και την ίδια τη ζωή παλαιο-κομματικές αντιλήψεις των "αμαρτωλών¨εποχών...ο σοσιαλισμός, η δημοκρατία, και η ελεύθερη διατύπωση της γνώμης είναι κατακτήσεις και πάνε μαζί...αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε την εποχή μας, ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ βρείτε τη γενναιότητα και κάντε λίγο στην άκρη...θα βοηθήσετε έτσι περισσότερο...
24 Ο/Η Σπύρος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Συγγνώμη ρε παιδιά, αλλά οι ανύπαρκτοι ανανεωτικοί κατηγορούν άλλους για ανυπαρξία;

τι ήταν η ανανεωτική αριστερά πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά εξωκοινοβουλευτική αριστερά;

Αν επιμένετε ότι με τις ιδέες σας βγάζετε βουλευτές (και όχι εκμεταλλευόμενοι τους όντως πολύ ικανούς 3-4 παράγοντες που έχετε) γιατί γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια το καταστατικό του κόμματός σας και οι κουβελολεβέντηδες ξαναβάλανε υποψήφιοι για βουλευτές;

Ας πάρει επιτέλους ο Τσίπρας την κατάσταση στα χέρια του, και ας κάνει αυτό που ούτε καν το αποπάνω κείμενο ζητάει, την αντικατάσταση δηλαδή του Κουβέλη. Ο μόνος που μπορεί να το κάνει είναι.

Και ας έρθουν κατόπιν οι ανανεωτικοί να μας κάνουν διάλεξη για την ...κοσμηματολογία.
25 Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ όπως και με το ΣΥΝ είναι ότι έχουν συγκροτηθεί σαν οργανισμοί "πολιτικής" ενότητας, δηλαδή σαν συμμαχικά σχήματα ξεχωριστών "ιδεολογικών" οντοτήτων. Όμως αυτό που ενοποιεί τα κόμματα είναι η ιδεολογία. Για παράδειγμα, η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ είναι ένα πολιτικό κόμμα, επειδή φροντίζει για το ιδεολογικό "τσιμεντάρισμα" της.

Το πρόβλημα με το "αριστερό ρεύμα" είναι ότι η ηγεσία του από παλιά δεν αντιλαμβανόταν το ρόλο της ιδεολογίας στη διαμόρφωση των πολιτικών σχηματισμών και πάντα θεωρούσε ότι αρκει η σύμπτωση στους πολιτικούς στόχους για να φτιαχτεί ένα κόμμα. Εδώ και παραδέχομαι τους ανανεωτές (με τους οποίους έχω διαχωρίσει τη θέση μου από το 1973). Λίγοι μεν αλλά με αντίληψη των ιδεολογικών στοιχείων που τους ενώνουν. Ενώ οι "αριστεροί"...μια σούπα.

Τέλος πάντων. Αυτό που παρακολουθούμε είναι τα προκαταρκτικά μιας διαδικασίας διάσπασης προαποφασισμένης, όπου η κάθε πλευρά μανουβράρει προκειμένου να κερδίσει το "πλεονέκτημα". Όμως η αριστερά δεν κερδίζεται με μανούβρες αλλά μόνο με ανοικτή ιδεολογική πάλη. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και όποιος το καταλάβει θάχει κάνει το πρώτο βήμα.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 25

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝ