Έντυπη Έκδοση

Συναίνεση με ανταλλαγή πυρών στη συζήτηση για SIEMENS

Στο όνομα της κάθαρσης επέδειξαν συναίνεση, βάζοντας όμως στο στόχαστρο ο ένας τον άλλο. Ο λόγος περί κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πέτρα του σκανδάλου τις μίζες της Siemens.

«Πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο ήταν τυπική η ευχαριστήρια επιστολή Καραμανλή» τόνισε ο Π. Οικονόμου, ενώ ο Χ. Παμπούκης είπε ότι δεν θα αναφερθεί σε επιστολές «Πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο ήταν τυπική η ευχαριστήρια επιστολή Καραμανλή» τόνισε ο Π. Οικονόμου, ενώ ο Χ. Παμπούκης είπε ότι δεν θα αναφερθεί σε επιστολές Στη μέση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ως άσπιλος τιμητής των πάντων, επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στην προάσπιση των οικογενειών Καραμανλή και Μητσοτάκη. «Ολως τυχαίως» δε -και καθόλου ευθέως πάντως- έβαλε στο δικό του στόχαστρο τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. Α. Σαμαρά, υπό την παλαιά του ιδιότητα ως αρχηγού της Πολιτικής Ανοιξης. Ολα αυτά στη συζήτηση και ομόφωνη ψήφιση χθες στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του γερμανικού κολοσσού.

Οικονόμου - Παμπούκης

Το ΠΑΣΟΚ κατέστηκε σαφές, κυρίως διά του εισηγητή του Π. Οικονόμου, ότι εκ των στόχων του είναι ο πρώην πρωθυπουργός, βάσει του δημοσιεύματος της «Κ.Ε.». «Πρέπει να διερευνήσουμε κατά ποσό ήταν τυπική η ευχαριστήρια επιστολή του Κ. Καραμανλή προς τον Μ. Χριστοφοράκο. Κι είμαι σίγουρος ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να μας διαφωτίσει».

Ο υπουργός Επικρατείας Χαρ. Παμπούκης πάντως δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην πρωθυπουργό, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι «δεν θα αναφερθεί σε επιστολές». Περιορίστηκε να πει πως «στο θέμα της απόδοσης ευθυνών οφείλουμε την απόλυτη επιτυχία». Αλλά και η πλειονότητα των βουλευτών της Ν.Δ. απέφυγε να υπερασπιστεί ή να αναφέρει τον πρώην πρωθυπουργό. Βασικός προασπιστής του, ο εισηγητής του κόμματος και πρώην υπερυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή Πρ. Παυλόπουλος, ενώ δύο ακόμη βουλευτές της Ν.Δ., σε χαμηλότερους όμως τόνους, του έτειναν χείρα βοηθείας, οι Γ. Βλάχος και Στ. Καλαφάτης.

Ο Παυλόπουλος

Ο Π. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «δεν θα κρύψουν την αλήθεια κραυγές και ψίθυροι γύρω από επιστολές και ασημαντότητες και ψεύτικες μαρτυρίες για να αποδοθούν ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό».

Και με τη σειρά του επετέθη στο ΠΑΣΟΚ τόσο «για την ομολογία Τσουκάτου» όσο και για την υπόθεση C-4Ι, προσδιορίζοντας έτσι πού θέλει η Ν.Δ., τόσο χρονικά όσο και ουσιαστικά, να επικεντρώσει την έρευνα, κοινώς στην περίοδο του 2003, λίγο πριν από τη διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ο Καρατζαφέρης

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, όμως, έχοντας κατά νου κυρίως τον Αντ. Σαμαρά, για ευνόητους λόγους επιθυμεί η έρευνα να ξεκινήσει από το 1993. Προς τούτε ενέταξε στη λίστα των βασικών μαρτύρων τον Σωκ. Κόκκαλη «να έρθει να μας πει τι εξομολογήθηκε, το πώς θα πέσει σε δέκα μέρες η Ν.Δ., στις 31 Αυγούστου, και με τι λεφτά θα πέσει».

Αναλαμβάνοντας δε τον ρόλο του υπερασπιστή των παραδόσεων της παράταξης, απευθύνθηκε στον Πρ. Παυλόπουλο για να του ζητήσει «να ετοιμαστεί για την εξώδιο ακολουθία του Κ. Καραμανλή» και για βολές και προσβολές προς τον έτερο πόλο», εννοώντας την οικογένεια Μητσοτάκη.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν τις γνωστές τους θέσεις. Το ΚΚΕ διά του Θ. Παφίλη κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ενέχονται στο σκάνδαλο, ενώ θεώρησε ότι η εξεταστική συστήνεται για να αποκρυβούν τα σοβαρά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ο λαός.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, διά του Θ. Δρίτσα, τάχθηκε μεν υπέρ της σύστασης, αλλά τόνισε ότι «είναι αμφίβολο αν θα προκύψουν έστω πολιτικές ευθύνες για τα ενεχόμενα πρόσωπα».

Αργά το απόγευμα τα κόμματα, πλην Ν.Δ., ανακοίνωσαν τα ονόματα των βουλευτών που θα μετάσχουν στη 19μελή επιτροπή. Πρόκειται για τους Σ. Βαλυράκη, Π. Οικονόμου, Γ. Νικητιάδη, Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη, Χρ. Αηδόνη, Λ. Γρηγοράκο, Π. Ρήγα, Α. Μακρυπίδη, Β. Κεγκέρογλου και Αθ. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), Θ. Παφίλη (ΚΚΕ), Δ. Παπαδημούλη και Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Αϊβαλιώτη (ΛΑΟΣ). Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανακοινώσει τα ονόματα των δικών της βουλευτών σήμερα. Η επιτροπή θα αρχίσει τις εργασίες την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου και θα τις ολοκληρώσει στις 17 Μαρτίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Υπόθεση Siemens
Για το ίδιο θέμα
Προεκλογικά νταραβέρια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με Χριστοφοράκο