Έντυπη Έκδοση

Αλληλεγγύη και ρύθμιση

ΜΕΤΑ ΤΗ συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε πολιτική στήριξη για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτή την πολιτική στήριξη δεν την είχε η Ελλάδα, η οποία κατά τις έως τώρα δηλώσεις των παραγόντων των Βρυξελλών πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της.

ΑΥΤΗ Η θέση αποστασιοποίησης από το πρόβλημα που, εκτός από την Ελλάδα, αντιμετωπίζουν και η Ισπανία και η Πορτογαλία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τις οποίες εξέφρασε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με οργισμένο τόνο ο επικεφαλής των Πράσινων ευρωβουλευτών Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος κατηγόρησε την Κομισιόν και τον πρόεδρό της Μπαρόζο, διότι δεν ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς τις δοκιμαζόμενες χώρες.

ΕΙΠΕ ο Κον Μπεντίτ: «Μιλάτε για πρωτοβουλίες. Ποια ήταν η πρωτοβουλία της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα; Πού είναι η αλληλεγγύη για τη Ισπανία;». Ειδικά για την Ελλάδα υπογράμμισε, ότι μέρος της αιμορραγίας των δημοσιονομικών της οφείλεται στις υψηλές αμυντικές της δαπάνες, που τρώνε το 4,3% του ΑΕΠ και κατηγόρησε την Κομισιόν για απόλυτη απραξία στην επίλυση του Κυπριακού και για την Τουρκία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν επαναλαμβάνει σε άρθρο του, ότι πιο σοβαρά από εκείνα της Ελλάδας είναι τα προβλήματα της Ισπανίας, «τα οποία δεν οφείλονται σε δημοσιονομική ανευθυνότητα», αλλά «αντικατοπτρίζουν "ασύμμετρα σοκ" εντός της ευρωζώνης», τα οποία ήταν πάντοτε γνωστό ότι αποτελούν πρόβλημα».

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΑΝ οι αντιδράσεις τις Βρυξέλλες, οι οποίες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι ευρωπαϊκό και άρα δεν θα πρέπει να αφεθούν αυτές οι χώρες να το αντιμετωπίσουν μόνες τους, χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σ' ολόκληρη την ευρωζώνη.

ΑΝΑΣΚΟΥΜΠΩΘΗΚΑΝ, λοιπόν, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης και οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά και από τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Σαρκοζί, Μέρκελ και του προέδρου των «27» Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, οι οποίοι φαίνεται πως διαμόρφωσαν ένα «πακέτο» δράσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

ΣΗΜΕΡΑ στην άτυπη σύνοδο κορυφής, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα ανακοινωθεί ένα «πακέτο δράσεων» σε συλλογικό επίπεδο για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζουμε, ότι δεν θα είναι ένα «πακέτο» με ευχολόγια, συστάσεις, παραινέσεις, καταστροφικά αντίμετρα, αλλά πακέτο μέτρων αλληλεγγύης με πρακτικό αποτέλεσμα. Εστω και αργά, είναι ώρα να τολμήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις, παραμερίζοντας την τεχνοκρατική ακαμψία που ευνοεί τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο