Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΛΝΕ Η Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ρίσκο Γιώργου η εξεταστική για την οικονομία

Με βασικό επιχείρημα ότι η χώρα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, το ΠΑΣΟΚ έλαβε μια απόφαση υψηλού ρίσκου και αμφιβόλου χρησιμότητας. Ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα που έστελνε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Κομισιόν.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, την οποία ανακοίνωσε στη Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής:

«Πόλωση»

1 Πολώνει τη σημερινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά, που γίνεται ύστερα από αίτημα του προέδρου της Ν.Δ., και φαινομενικά διαγράφει την επιδιωκόμενη συναίνεση για την οικονομία. Μια συναίνεση όμως που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, επί της ουσίας ποτέ δεν πρόσφερε η Ν.Δ., όπως έδειχναν τις τελευταίες ημέρες οι ανακοινώσεις της. Είναι χαρακτηριστικός εξάλλου ο τρόπος με τον οποίο ο Χρ. Παπουτσής ανακοίνωσε την απόφαση του ΠΑΣΟΚ. «Η Ν.Δ., αντί να σιωπά και να ντρέπεται για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδος, φέρεται ως τιμητής της διαφάνειας. Με δυο λόγια, συνεχίζετε να ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη», είπε στους βουλευτές της Ν.Δ. και τόνισε: «Θα προχωρήσουμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία για να δούμε με ποιες πολιτικές αποφάσεις τινάχτηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί και τα ελλείμματα».

2 Ενδέχεται να ανοίξει μια συζήτηση και στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως όμως στην Ευρώπη, σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία για το κατά πόσον η χώρα μας μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ το 1999.

3Αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, είναι πιθανόν να προκαλέσει και εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη.

Διαφωνίες

Πάντως, η απόφαση του Γ. Παπανδρέου συναντά διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης καθώς άλλοι δημοσίως (π.χ. Α. Λοβέρδος), άλλοι όχι δημοσίως είχαν εκφραστεί κατά της εξεταστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του κ. Παπανδρέου για την εξεταστική εντάσσεται στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να καλυφθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, το οποίο θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επ' αυτού ήταν ενδεικτική η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου στη Βουλή ότι «το πρόβλημα είναι η αξιοπιστία και πρέπει πάση θυσία να την ανακτήσουμε, δεν μπορεί να είναι πυξίδα μας πώς θα διασώσουμε τον έναν ή τον άλλον».

Ερευνα για το 2001

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικεντρώνει τις ευθύνες στη Ν.Δ. και προχθές σε συνέντευξή του στο CNN κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για την παραποίηση των στοιχείων υποστηρίζοντας: «Διεξάγουμε έρευνα ώστε οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν». Ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν πρόκειται να κάνει πίσω ακόμα κι αν η Ν.Δ. ζητήσει να διερευνηθούν τα στατιστικά στοιχεία προς την Κομισιόν και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει ήδη εντολή στον Γ. Παπακωνσταντίνου να διερευνήσει τι έγινε το 2001, για το οποίο έγραψε προχθές η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Στην κυβέρνηση όμως και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχαν διαμορφωθεί μέχρι χθες δύο τάσεις, μία κατά και μία υπέρ της επιτροπής.

- Οσοι είναι κατά υποστήριζαν ότι το θέμα είναι πολιτικό και λύθηκε στις εκλογές καθώς οι πολίτες απέδωσαν τις ευθύνες και τιμώρησαν τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος μιλώντας χθες στα «Νέα» είπε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι δουλειά για να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες και όχι εξεταστική για να αναζητήσουμε υπεύθυνους από το παρελθόν, που τους γνωρίζει ο λαός και το αποτύπωσε τον Οκτώβριο με την ψήφο του». Επίσης ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης στο «Κανάλι 1» αναρωτήθηκε τι περισσότερο θα βγάλει η εξεταστική, αφού όλοι ξέρουν πως υπεύθυνη είναι η ηγεσία της Ν.Δ. με τις εγκληματικές πράξεις της. «Ο Καραμανλής ουσιαστικά τιμωρήθηκε», είπε.

«Να τιμωρηθούν»

- Οσοι είναι υπέρ υποστηρίζουν πως οι πολίτες ναι μεν καταδίκασαν τη Ν.Δ., όμως θέλουν να δουν ότι κάποιοι υπεύθυνοι τιμωρούνται παραδειγματικά. Ο βουλευτής Πειραιά Δημ. Καρύδης είπε χθες «Στο Κόκκινο» ότι είναι υπέρ της εξεταστικής γιατί πρέπει να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Επιφυλακτικός αλλά όχι αρνητικός, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Δήλωσε στον «Φλας» ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια για την υπονόμευση της χώρας, αλλά δεν χρειάζεται κανείς να επικεντρώνεται μόνο σε εξεταστική επιτροπή. *

«Ας γίνει» λένε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, «τις πομπές μας» επικαλείται ο Καρατζαφέρης

Ούτε κρύο ούτε ζέστη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Τη διαφωνία του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

«Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. «Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα να γίνει. Ετσι κι αλλιώς αυτοί που τα έτρωγαν τότε, τα τρώνε και τώρα», συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε πως η πολιτική συμμαχία της Αριστεράς «δεν έχει αντίρρηση να εξεταστεί οτιδήποτε». Οπως είπε «να γίνει εξεταστική όχι για να κουκουλωθούν τα θέματα, αλλά κυρίως για το σήμερα και το αύριο». Αναρωτήθηκε ωστόσο «σε τι αποσκοπεί» η κίνηση: «Στο να διερευνηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα ή είναι ένας κακότεχνος αντιπερισπασμός για να αποπροσανατολιστούμε από την ουσία της πολιτικής;».

Ο Γ. Καρατζαφέρης αναρωτήθηκε: «Θα κάνουμε αυτή τη στιγμή εξεταστική για να δείξουμε τις πομπές μας έξω;» ενώ πρότεινε να σταλεί ο φάκελος στον εισαγγελέα κι αν προκύψουν ευθύνες να στείλει αυτός την υπόθεση στη Βουλή.

Ν.Δ.: Συναίνεση τέλος και «έρευνα από το 1980»

Μέσα στο βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε από τη σφοδρή ενόχληση που προκάλεσε στη Ρηγίλλης η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, πρόκειται να γίνει στις 5 το απόγευμα η συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά στο Μαξίμου.

Π. Παναγιωτόπουλος: Ναι στην εξεταστική, αλλά η έρευνα για τις αλλοιώσεις και τις λαθροχειρίες να ξεκινήσει από το 1980, ώστε να διαπιστώσει ο λαός ποιος εκτόξευσε χρέη και ελλείμματα Π. Παναγιωτόπουλος: Ναι στην εξεταστική, αλλά η έρευνα για τις αλλοιώσεις και τις λαθροχειρίες να ξεκινήσει από το 1980, ώστε να διαπιστώσει ο λαός ποιος εκτόξευσε χρέη και ελλείμματα Το ραντεβού ζήτησε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ν.Δ., πριν προκύψει το «αγκάθι» της εξεταστικής με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, αλλά και την επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στην Κύπρο τη Δευτέρα, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Χριστόφια. Ο αιφνιδιασμός από την πρόταση Παπουτσή για εξεταστική στη Βουλή είναι σαφές ότι άλλαξε το κλίμα στο στενό επιτελείο του Α. Σαμαρά, που άφηνε πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.

«Η συναίνεση τινάζεται στον αέρα», είπε στην «Ε» ανώτερη πηγή της Ρηγίλλης σχολιάζοντας τα της εξεταστικής. «Οταν ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τις κυβερνήσεις Καραμανλή για δημοσιονομικές αλχημείες και παραποιήσεις στοιχείων, τότε θα πρέπει να περιμένει ότι και η Ν.Δ. θα επιδιώξει το ίδιο για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε. «Οι Βρυξέλλες θα διαβάζουν καθημερινά τις ελληνικές εφημερίδες. Ετσι που θα βγάζουμε τα... άπλυτά μας στη φόρα, κανένας Ευρωπαίος δεν θα πει "μπράβο" στον Παπανδρέου -θα πουν πόσο χάλια είναι η χώρα και πόσο δικαιωμένοι είναι που τη θεωρούν το "μαύρο πρόβατο" της Ε.Ε.».

Σε δύσκολη θέση

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προσωπικά έλειπε στις Βρυξέλλες (ήταν ευρωβουλευτής) και ήταν υπουργός μόνον επτά μήνες, κι αυτούς στο υπουργείο Πολιτισμού:

1 Θα βρεθεί απέναντι στο δίλημμα να κρατήσει αποστάσεις από την κυβέρνηση Καραμανλή ή να καλύψει το «αμαρτωλό» της παρελθόν. Οσο κι αν κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ, θα αναγκαστεί να απολογηθεί για τα έργα και τις ημέρες της Ν.Δ. που οδήγησαν στο ναδίρ την οικονομία και μοιραία θα συγκεντρώσει ένα «πυρ ομαδόν», διότι ακόμη δεν δόθηκαν απαντήσεις, πώς το έλλειμμα από 6% «εκτοξεύτηκε» κοντά στο 13%.

2 Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα καλέσει τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να καταθέσει στην εξεταστική. Θα συναινέσει η Ν.Δ.; Κι αν ο Καραμανλής αποφασίσει να «απαντήσει» με υπόμνημα, γεγονός που θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, πώς θα αντιδράσει; Θα του ζητήσει να αναλάβει τις ευθύνες του;

3 Την ώρα που ο στόχος του νέου προέδρου της Ν.Δ. είναι να φύγει προς τα εμπρός, το παρελθόν θα τον τραβάει προς τα πίσω, βάζοντας σε σκληρή δοκιμασία την αξιοπιστία του.

Ο Παναγιωτόπουλος

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, με δήλωσή του που διανεμήθηκε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει «ναι» στην εξεταστική, αλλά ζητάει η έρευνα για τις «αλλοιώσεις» και «λαθροχειρίες» στα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας να αρχίσει από το 1980. «Για να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση παρέδωσαν την οικονομία οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ και πόσο ψηλά εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα οι κυβερνήσεις του κινήματος, του οποίου ηγείται σήμερα ο Γ. Παπανδρέου», δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος.

Επεσήμανε τον κίνδυνο «να εκτεθεί η χώρα ανεπανόρθωτα στις Βρυξέλλες και στη διεθνή οικονομική κοινότητα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπου χρειάζονται από την Ελλάδα θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές». «Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και τη σοβαρότητα των στιγμών», τόνισε. «Ας μην αναζητεί ο κ. Παπανδρέου άλλοθι σε κραυγαλέες κινήσεις αποπροσανατολισμού».

«Φαίνεται ότι δεν διάβασαν τις δύο τελευταίες μέρες τον διεθνή Τύπο, που καταμαρτυρά στο ΠΑΣΟΚ ότι κρατούσε διπλά βιβλία», προειδοποίησε το ΠΑΣΟΚ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Είναι καλοδεχούμενη η εξεταστική από το 1980, για να αποδειχθεί ότι έως το 1979 η χώρα είχε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Παρελθόν η συναίνεση Παπανδρέου - Σαμαρά