Ηλεκτρονική Έκδοση

«Δικοί μας άνθρωποι και συμπατριώτες ήταν κάποτε ξένοι κάπου αλλού»

Στήριξη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες ένταξης των μεταναστών

Παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, έκανε από τα Ιωάννινα ο Κάρολος Παπούλιας. «Ας μην ξεχνάμε ότι δικοί μας άνθρωποι και συμπατριώτες ήταν κάποτε ξένοι κάπου αλλού», δήλωσε, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο δήμαρχος της πόλης προς τιμήν του.

Κάνοντας αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα του περασμένου αιώνα και στους Έλληνες που αναγκάστηκαν από τις κακουχίες να ξενιτευτούν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν παραστάσεις και βιώματα, είτε έμμεσα είτε άμεσα, από μετανάστες. "Από δικούς τους ανθρώπους που αναζήτησαν μια θέση στον ήλιο μακριά από την πατρίδα. Και συνάντησαν αντιξοότητες: Στη δουλειά, στη ζωή, στη στέγαση, στην κοινωνική ένταξη", όπως είπε.

Ο Κάρολος Παπούλιας πρόσθεσε ότι εκείνοι οι Έλληνες της διασποράς τα κατάφεραν και έκαναν την πατρίδα τους υπερήφανη.

"Σήμερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη", επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως διακύβευμα της εποχής μας είναι η ένταξη των νόμιμων μεταναστών στη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, σε μια σύγχρονη εκπαίδευση, που θα συνοδεύεται από πολιτικές αναγνώρισης και συμμετοχής.

"Στοιχείο ωριμότητας και βαθιά δημοκρατικής παιδείας είναι η πλήρης εφαρμογή της αρχής της ισονομίας και ισοπολιτείας, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, που προβλέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος", υπογράμμισε.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

14 σχόλια

11 Ο/Η Αριστοτελης έγραψε: (πριν 8 έτη)
ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.
12 Ο/Η Νίκος έγραψε: (πριν 8 έτη)
σωστός και λακωνικός ο dmtrs...
...απλώς βγαίνει κι ο πρόεδρος, που και που και αμολάει μιά σύγχρονη ιδέα ...έτσι για να εκσυγχρονιζόμαστε...
13 Ο/Η δημητρης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Συμφωνω σε ολα με τον αρη,δινουμε δικαιωματα στους ξενους και οχι στην ομογενεια.ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΖΑΜΠΑ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ.
14 Ο/Η Αριστοτελης έγραψε: (πριν 8 έτη)
ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΣΟ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟς ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ...ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ...ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΥΣ;KANENA ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ.
ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΩΣ ΖΗΤΙΑΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ , ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ...
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ( ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΕΛΛΕΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ) ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΜΑΝΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 14

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Προεδρία της Δημοκρατίας
Μετανάστες και πρόσφυγες
Για το ίδιο θέμα
Κ. Παπούλιας: Μονόδρομος για την πρόοδο η επένδυση στην Παιδεία