Ηλεκτρονική Έκδοση

Σύγκρουση για την οικονομία στη Βουλή

Γ. Παπανδρέου: «Οι κόποι θα πιάσουν τόπο»

Έθεσε το δίλημμα «θα χρεοκοπήσουμε ή θα αντιδράσουμε;»

Τελευταία ενημέρωση:

Ο πρωθυπουργός, κατά την απάντησή του σε επίκαιρες ερωτήσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων και περικοπών δαπανών, τις οποίες απέδωσε σε «πράξεις και παραλείψεις» της Ν.Δ την προηγούμενη εξαετία. Παραρήγα και Τσίπρας κατηγόρησαν την κυβέρνηση για επίθεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

"Ζητάμε την κοινοτική αλληλεγγύη όπως αυτοί ζητούν να βάλουμε τάξη στη χώρα. Εμείς θα ανταποκριθούμε με όποιο κόστος και πόνο θα χρειαστεί να περάσουμε. Με τον πιο δίκαιο τρόπο [...] Στόχος μας είναι να ανακτήσει η χώρα την εθνική της υπερηφάνεια", είπε ο πρωθυπουργός.

"Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον της χειρότερης κρίσης από τη μεταπολίτευση. Ζητάγαμε εκλογές γιατί κάθε μέρα που πέρναγε η κατάσταση γινόταν και χειρότερη. Τότε η Ν.Δ. μας κατηγορούσε για λαϊκισμό. Όσα αποκαλύφθηκαν μετά τις εκλογές αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της. Δεν είχε το θάρρος να κάνει τα ελάχιστα που σήμερα δρομολογούμε εμείς. Να πάρει αποφάσεις που δεν αφήνουν ατιμώρητο κάθε ισχυρό" τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση μίλησε με αίσθημα ευθύνης στο λαό, γιατί "διαπιστώνουμε τον κατήφορο που έχει πάρει η χώρα. Η ζημιά που έγινε είναι ανυπολόγιστη και αφορά την ίδια την υπόσταση του κράτους. Να γυρίσουμε σελίδα. Να δώσουμε πειστική απάντηση πρώτα στους εαυτούς μας για το ποιος φταίει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Όποιος έφταιξε να πληρώσει".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πάνω στη διαφάνεια θα χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και το εξωτερικό. "Να  προστατεύσουμε τα δικαιώματα του πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει το λογαριασμό μιας επικίνδυνης πολιτικής την τελευταία εξαετία. Με αδιαφάνεια και διαφθορά. Η Ελλάδα βρέθηκε εκτεθειμένη σε μια παγκόσμια οικονομία σε κρίση. Βρεθήκαμε ως το εύκολο θύμα, απροστάτευτοι στις διαθέσεις των αγορών".

"Η διεθνής κρίση ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα της κατάρρευσης του μοντέλου του πολιτικού συστήματος στη χώρα" σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: "Σήμερα είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων για την πατρίδα. Αυτή την ευθύνη αισθάνομαι εγώ και η παράταξή μας. Δεν θέλαμε να έρθουμε στην εξουσία για να πάρουμε σκληρά μέτρα. Οι πράξεις και οι παραλείψεις των προηγουμένων οδηγούν σήμερα εκ των πραγμάτων σε βίαιες αλλαγές και περικοπές. Θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει ή θα αντιδράσουμε είναι το δίλημμα σήμερα".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "μοναδική πυξίδα θα είναι το συμφέρον της χώρας και το συμφέρον των πολλών. Πέρα από κάθε πολιτικό κόστος. Η στιγμή είναι ιστορική και δεν αφήνει περιθώρια για λαϊκισμούς. Καμιά άλλη χώρα δεν θα πληρώσει τα χρέη μας. Είναι και θέμα τιμής να διορθώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας".

"Χρέος μας να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα. Να ανατρέψουμε όλες τις παθογένειες των τελευταίων χρόνων. Χωρίς βαθιές τομές σήμερα, αύριο και πάλι η κρίση θα  πνίξει τη χώρα μας. κυβέρνησή μας κινείται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. Για να σώσουμε την Ελλάδα από την κρίση και να προωθήσουμε ριζικές ανατροπές που χτυπούν τα προβλήματα στη ρίζα τους. Αυτό γίνεται με τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Με τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και το δίκαιο φορολογικό σύστημα" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως εάν η οικονομία μας κατέρρεε, τα πρώτα θύματα θα ήταν οι πλέον αδύναμοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. "Όχι οι εύποροι.  Αυτό που διασφαλίζουμε είναι ότι όλοι θα συμβάλλουν αναλογικά. Αυξημένο βάρος θα αναλάβουν οι έχοντες και κατέχοντες. Οι κόποι θα πιάσουν τόπο. Δίνουμε μάχη σε όλα τα διεθνή φόρα και ΜΜΕ. Σας θέλουμε μαζί μας για να νοιώσουν οι Έλληνες ασφαλείς" σημείωσε, απευθυνόμενος στα κόμματα της Αριστεράς.

 Αλέκα Παπαρήγα

"Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για νοικοκυροσύνη. Τώρα μιλά για σκάνδαλα και μίζες. Αν τα αθροίσουμε αυτά τα τελευταία είναι ένα μικρό μόνο μέρος απ' όσα πλήρωσε ο λαός. Μιλάμε για νομιμοποιημένη πολιτική κλοπή. Να κάνετε  πολιτικό και όχι ποινικό δικαστήριο για όσους έκλεψαν το δημόσιο χρήμα και λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Να πάνε στη φυλακή όσοι χρωστάνε στο ΙΚΑ 4,5 δισ. και φοροδιαφεύγουν. Δεν χρειάζονται εξεταστικές επιτροπές, φτάνουν τα επίσημα στοιχεία.

Προσφέρετε την ίδια διέξοδο από την κρίση που δίνουν παντού στον καπιταλιστικό κόσμο. Δηλαδή να γονατίσετε πλήρως τους εργαζόμενους και να πάρετε καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό. Είναι πολιτική σας επιλογή η εξυπηρέτηση πολιτικών στρατηγικών συμφερόντων. Απορρίπτουμε την πολιτική σας ταξικά και συνολικά".

Αλέξης Τσίπρας

"Ακολουθείτε την πεπατημένη πολλών χρόνων. Κάθε κυβέρνηση που έρχεται να ρίχνει την ευθύνη στους προηγούμενους. Πως έρχεστε εσείς και εφαρμόζετε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης που όπως είπατε τα έκανε τόσο χάλια όλα;" αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

"Οι εξεταστικές επιτροπές είναι πρόσχημα. Βρήκατε στήριξη και στον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος δεν έχει προσχωρήσει στη σοσιαλιστική ιδεολογία. Κοιτάξτε μήπως εσείς προσχωρήσατε στις ιδέες του" είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία, όπως είπε, θα βυθίσουν τη χώρα περισσότερο στην κρίση. "Σε λίγο δεν θα έχετε τι να φορολογήσετε, γιατί ο κόσμος δεν θα έχει να καταναλώσει".  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι εύποροι δεν συμμετέχουν στην κρίση ούτε με ένα ευρώ.

"Κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός στην περίοδο του οποίου διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά ταμεία" κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

15 σχόλια

11 Ο/Η Andreas έγραψε: (πριν 9 έτη)
Eas afisoume tous dexious kai aristerous kai as timorisoume olous pou mas eklepsan kai ploutisan eis varos mas. Kai emeis paidia exoume kai manades mas genisan. To mono pou prepei na zitisoume einai swsti politiki, kai ean theloun na plirosoume me ton idrwtas mas tis ANEFTHINOTITES TOUS tha to kanoume, ALLA NA PANE FYLAKH OI APATEWNES POU MAGARISAN AFTON TON TOPO.

[Το σπίτι αυτό πώς θα χτιστεί τις πόρτες ποιος θα βάλει,
που ‘ναι τα χέρια λιγοστά κι ασήκωτες οι πέτρες.
Σώπα τα χέρια στη δουλειά τρανεύουν κι αυγαταίνουν,
και μην ξεχνάς ολονυχτίς βοηθάν κι οι αποθαμένοι.]
12 Ο/Η alex έγραψε: (πριν 9 έτη)
agapite anonime to prostimo stin Akropolis sbistike apo tin nea dimokratia kai ton mpeza.....
To pasok to apokalipse, apo to pasok to emathes...

Aristeros laikismos e?
13 Ο/Η αρης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Tο προβλημα ειναι ειδικο και οχι γενικο ατην Ελλαδα.
Τι μπορει να οφελησει μια ακομα εξεταστικη επιτροπη?Ας παει η υποθεση κατευθειαν στην δικαιοσυνη...σαν κακουργημα.
Το πολιτικο κοστος δεν ειναι εκεινο που θα παρει ο πρωθυπουργος για τα μετρα που εχει αποφασισει οτι θα παρθουν η Ε.Ε...ειναι για το αν θα γινει επιτελουν στην Ελλαδα το αυτονοητο.Αρση της βουλευτικης ασυλια για κακουργηματα...και αρση οποια μορφης μονιμοτητας σε δημοσιο τομεα.
Ο Ελληνας πρεπει επιτελους να παρει απο την οποια κυβερνηση ΟΡΑΜΑ. και κυριως οραμα δικαιοσυνης. Ετσι ωστε οταν του ζητησει μετα κατι (φορους) να ξερει οτι η δεν τον κλεβουν.
Ανθρωποι/λαμογια/γκολντεν μποις/πολιτικοι/επιχειρηματιες πρεπει να πανε φυλακη αν κανανε κομπινες.
δεσμευση λογαριασμων και περιουσιων οπου χρειαζεται.
Δεν ειναι καιρος για αντι-ρατσιστικες κορωνες ουτε για ημιμετρα...
και ο τελευταιος που πρεπει να πληρωσει ειναι ο λαος.
14 Ο/Η Φταίχτρα έγραψε: (πριν 9 έτη)
"Όποιος έφταιξε να πληρώσει"..... είπε ο παρθένος πολιτικός... του νεοσύστατου σοσιαλιστικού κόμματος... και έκοψε τον 14ο μισθό των εργαζομένων.....
15 Ο/Η giannis taxiarho έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ευτυχως που το ΠΑΣΟΚ παλευει μονοτου για να βαλει ταξη στη χωρα που το ιδιο εβαλε στο δρομο της μιζας της ρεμουλας της αναξιοκρατιας της λαμογιας κλπ.,με πρωτους διδαξαντες υπουργους που εδιναν δανεικα σε πρωθυπουργους για να χτισουν σπιτια στην εκαλη και να ξεφυγουν απο την εφορια.Οι οποιοι ανελαβαν μετα θεση στο υπερτατο αξιωμα της χωρας.Με τετοια μυαλα και αντιληψεις δεν υπαρχει μελλονγια τον τοπο.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 15

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Βουλή