Έντυπη Έκδοση

Το προξενιό της Αγκελα

Την Παρασκευή, 5 Μαρτίου, ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει «απόβαση» στο Βερολίνο κλείνοντας μ' αυτό τον τρόπο τον πόλεμο σκίτσων, λέξεων και δηλώσεων που ξέσπασε με το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «Focus» και τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο και επιχειρώντας να αναθερμάνει τις σχέσεις των δυο χωρών που περνούν φάση ψυχρότητας από την εποχή της Ν.Δ.

Από προχθές γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη «υπόγειες» διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η πρώτη κίνηση ήταν η άφιξη στην Αθήνα, την Πέμπτη, του CEO της Deutsche Bank, Ζ. Ακερμαν με «πράσινο φως» της Αγκελα Μέρκελ, όπως λένε οι πληροφορίες. Από κυβερνητικής πλευράς δηλώνουν ότι η επίσκεψη ήταν «επιχειρηματικού χαρακτήρα» κι ότι στις συναντήσεις του με τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου έγινε απλώς ανάλυση της κατάστασης. Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, ο γερμανός τραπεζίτης συζήτησε πρόταση να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων, ρίχνοντας σε δεύτερη μοίρα την αμερικανική Goldman Sachs.

Η δεύτερη κίνηση θα είναι η άφιξη αύριο του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανού Μ. Σουλτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και γεύμα στο Μαξίμου, στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το χαλί για την επίσκεψη στο Βερολίνο δεν το στρώνουν οι επισκέψεις αυτές αλλά κυρίως τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα, ύψους 5 δισ. ευρώ, αφού οι Γερμανοί είναι εκείνοι που τηρούν την πιο άκαμπτη στάση στην Ε.Ε. και πιέζουν για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας. Οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο μέτρων ελήφθησαν την Παρασκευή, σε κλειστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, και ζυγίζεται ο κατάλληλος χρόνος για τη δημοσιοποίησή τους, μετά την αυριανή επίσκεψη του επιτρόπου για την Οικονομία Ολι Ρεν, υπόψη του οποίου θα τεθούν τα μέτρα. Αμέσως μετά και το αργότερο ώς την Τετάρτη θα έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Γ. Παπανδρέου. «Αφού είναι δεδομένο ότι θα τα πάρουμε, όσο το καθυστερούμε τόσο το χειρότερο», λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Στο τραπέζι, εκτός από τα γνωστά μέτρα (αύξηση του ΦΠΑ, επιπλέον φόρος στα καύσιμα, περικοπή δημόσιων επενδύσεων, επιπλέον μείωση των επιδομάτων), έχει πέσει και το ενδεχόμενο να κοπεί κατά το ήμισυ ο 14ος μισθός.

Ραντεβού στο Βερολίνο

Από την επίσκεψη στο Βερολίνο προσδοκούν περισσότερα: Τα μέτρα θα έχουν ανακοινωθεί, θα έχουν γίνει οι δηλώσεις στήριξης από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., οπότε αναμένεται από τη γερμανική πλευρά κάτι πιο «χειροπιαστό». Τι μορφή μπορεί να έχει; α) Τη μορφή δανείου. β) Τη μορφή εγγυήσεων, μολονότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις για την παροχή βοήθειας και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και από τους Φιλελεύθερους και τους πολίτες (πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 67% των Γερμανών είναι αντίθετο στην παροχή δανείου στην Ελλάδα). Σε αυτό το κλίμα υπάρχει έντονος σκεπτικισμός εάν από την ελληνική πλευρά θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Αυτό που θα ωθήσει τη Γερμανία να κινηθεί, εκτιμά κορυφαίος υπουργός, είναι η επέκταση του προβλήματος στην Ισπανία, κάτι που θα δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους για το ευρώ, αφού το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας είναι όσο της ελληνικής, της πορτογαλικής και της ιρλανδικής μαζί. Αν ο Γ. Παπανδρέου φύγει από το Βερολίνο με άδεια χέρια, τότε θα ενισχυθεί η συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η Γερμανία είναι ένας γίγαντας με μυαλό νάνου», είχε δηλώσει ο Θ. Πάγκαλος το Νοέμβριο του 1993. Σήμερα ίσως να ήρθε πολλές φορές στα χείλη του η φράση αυτή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
«Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες»
Τα μυστικά του Γιόζεφ Ακερμαν
Στήριξη σε τρεις δόσεις
Σκληρές διαπραγματεύσεις
Τα επιδόματα μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη
Εφιαλτικά σενάρια για μισθούς - συντάξεις
«Πακέτο» το νέο πακέτο