Έντυπη Έκδοση

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ... ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

0+0=0% για τους συνταξιούχους!

Μετά τους δημοσίους υπαλλήλους, μηδενικές θα είναι και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, χωρίς καν να συνεννοηθεί με τον συναρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος εξεπλάγη... ευχάριστα, αφού βρήκε απροσδόκητο συμπαραστάτη στην επιχείρηση περικοπής κάθε είδους δαπάνης.

Στην απόφαση παγώματος των συντάξεων για δεύτερη συνεχή χρονιά κατέληξε ο Α. Λοβέρδος, κάνοντας μια ευχάριστη έκπληξη στον Γ. Παπακωνσταντίνου... Στην απόφαση παγώματος των συντάξεων για δεύτερη συνεχή χρονιά κατέληξε ο Α. Λοβέρδος, κάνοντας μια ευχάριστη έκπληξη στον Γ. Παπακωνσταντίνου... Μείον 500 εκατ. ευρώ

Το «πάγωμα» των συντάξεων αναμένεται να στερήσει σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από τα 2,7 εκατ. των συνταξιούχων και να πυροδοτήσει νέα κοινωνική ένταση. Πόσο μάλιστα όταν το δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνει γενικό «πάγωμα» αποδοχών και αύξηση των έμμεσων φόρων, κυρίως δε του ΦΠΑ.

Η πρωτοφανούς σκληρότητας, τουλάχιστον για σοσιαλιστική κυβέρνηση, αυτή απόφαση ελήφθη μετά τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι το α' δίμηνο του έτους, ενώ αυξάνουν τα έσοδα κατά 2% (σε μέσα επίπεδα), ταυτόχρονα εκτινάσσονται οι δαπάνες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί αυξήσεις στις συντάξεις από το 2008. Αυτό συνέβη λόγω αύξησης των δαπανών υγείας (φάρμακα και θεραπευτήρια), η οποία ανέρχεται στο 11%, ενώ το ΙΚΑ εμφανίζει υποεκτιμημένες τις δαπάνες υγείας (αύξηση μόλις κατά 6,7% τον Ιανουάριο). Ανάλογη εικόνα σημαντικής αύξησης των δαπανών παρουσιάζουν και τα άλλα υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Υποδομών κ.ά.). Και επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει τη ασύστολη συνταγογράφηση των γιατρών και την αρπακτική διάθεση των φαρμακαποθηκών που κερδοσκοπούν σε βάρος των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων, κόβει τις συντάξεις των 500 και 700 ευρώ τον μήνα.

Ταυτόχρονα στα ασφαλιστικά ταμεία έχει ανατεθεί η μισή προσπάθεια για μείωση του κρατικού ελλείμματος, αφού έχουν περικοπεί 4 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ (5 μαζί με το υπουργείο Εργασίας) από τα 10 δισ. (4%) του ΑΕΠ που περικόπτει φέτος η κυβέρνηση για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 8,7%. Αρα την προσαρμογή θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι.

Αδιέξοδο στον ΟΑΕΕ

Ταυτόχρονα παραμένει το αδιέξοδο στον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ, που έχει ανάγκη 280 εκατ. μέχρι τις 24 Μαρτίου προκειμένου να πιστώσει τους λογαριασμούς 305.000 συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών με 320 εκατ. ευρώ για το δώρο Πάσχα και τη σύνταξη Απριλίου. Σε σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών, δεν βρέθηκε λύση, με τον κ. Παπακωσταντίνου να επιμένει τα 540 εκατ. της κρατικής ενίσχυσης να κατανεμηθούν ισομερώς στη διάρκεια του 12μήνου (και να μη δοθούν όλα στο α' τρίμηνο προκειμένου να πληρωθούν τώρα οι συντάξεις και μετά βλέπουμε...). Τώρα, σαν λύση μένει είτε η εκποίηση της κινητής περιουσίας του ΟΑΕΕ -μόλις 200 εκατ.- είτε να μην καταβληθεί το δώρο στους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που φέρεται να έχει εισηγηθεί ο κ. Λοβέρδος.

Το Ασφαλιστικό

Στην ίδια σύσκεψη του Σαββάτου συζητήθηκαν και οι λογαριασμοί (περικοπές) του νέου Ασφαλιστικού εν όψει της παρουσίασης του σχετικού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο στις 15 Μαρτίου. Το νέο ασφαλιστικό τοπίο προβλέπει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης (360 ευρώ) το νωρίτερο στο 65 έτος. Επίσης, αυτό το ποσό κρατικής ενίσχυσης δεν θα το λαμβάνουν όσοι παίρνουν ανταποδοτική σύνταξη από το οικείο ταμείο -ανάλογα με τις εισφορές- άνω των 1.300 ευρώ. Τα ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε χρόνο στην ασφάλιση θα περιοριστούν στο 1,4% (για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης) έως 1,7% για τα χρόνια πέραν του 33ου, από 2% τον χρόνο σήμερα και 70% για την 35ετία στο ΙΚΑ. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από το 2018 και η σύνταξη θα υπολογίζεται για 15 έτη, από τις εισφορές του 2002. Τα δρακόντεια αυτά μέτρα οδηγούν σε καθήλωση των μέσων συντάξεων, καθώς ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι να σταθεροποιηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη στα επίπεδα του 13,6% το ΑΕΠ (που ήταν το 2009) μέχρι το 2030, αν και θα αυξηθούν οι συνταξιούχοι, ενώ η συμμετοχή του προϋπολογισμού να μην ξεπερνά, στο έτος αναφοράς, τα περσινά επίπεδα του 6,6% (μαζί με το Δημόσιο και το ΟΓΑ).

Η ...υποδοχή Ρεν

Ως προς τα νέα περιοριστικά μέτρα με τα οποία θα υποδεχθεί η κυβέρνηση τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν, προκειμένου να ξεκλειδώσει την κοινοτική βοήθεια προς τη χώρα, αναμένεται να κοπεί το επίδομα αδείας, ίσως και το 1/2 του Δώρου Χριστουγέννων.

Στο μεταξύ σήμερα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το εργασιακό. Σ' αυτό προβλέπεται η μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων έργου (απασχόληση με μπλοκάκι) πέραν των 9 μηνών, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα απολύσεων (ορίου και αποζημιώσεων). *

Σενάριο για πλήρη κατάργηση του 14ου, απειλείται και ο 13ος

Την κόκκινη γραμμή του 14ου και του 13ου μισθού φαίνεται να περνάει η κυβέρνηση υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων που ζητούν σκληρότερα μέτρα για να δώσουν οικονομική βοήθεια.

Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να παίρνει την τελική απόφαση, αφορούν από κατάργηση ή περικοπή των δώρων, των επιδομάτων και των πρόσθετων παροχών.

Τα υπέρ και τα κατά κάθε σεναρίου, αλλά κυρίως το συνολικό ποσό εξοικονόμησης πόρων, διερευνήθηκαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην οδό Νίκης υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.

Στα υπό εξέταση σχέδια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, που στοχεύουν στην άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ από τους δημοσίους υπαλλήλους πλέον άλλων τόσων που αντλούνται από το πρώτο πακέτο (650 εκατ. εξοικονομούν από την περικοπή 10% των επιδομάτων), είναι:

1 Η πλήρης κατάργηση του 14ου μισθού, μετά το πάγωμα των αυξήσεων και την περικοπή των επιδομάτων του πρώτου συμπληρωματικού πακέτου. Πρόκειται για την πιο σκληρή εκδοχή, την οποία όμως επιμόνως ζητούν οι επιτηρητές (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) και κυρίως οι Γερμανοί, που παίζουν τον καθοριστικό ρόλο για την παροχή της οικονομικής βοήθειας.

2 Τη μερική κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας σε ποσοστά που φθάνουν μέχρι 50%. Το σενάριο αυτό που φαίνεται να απορρίπτεται από τους «σκληρούς» της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται πιο «ήπιο» από ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης εν συγκρίσει με το προηγούμενο της κατάργησης. Και σε αυτή την περίπτωση στόχος είναι η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.

3 Τη μικρότερη περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας σε ποσοστό 20%. Το σενάριο αυτό συνδυάζεται με συνέχιση της περικοπής για τα επιδόματα και τις πρόσθετες παροχές σε ποσοστό 10% (όπως ΔΙΒΕΕΤ υπαλλήλων υπουργείου Οικονομικών) έως και 100% (έξοδα κίνησης).

4 Το δεύτερο συμπληρωματικό πακέτο συμπληρώνεται από το πάγωμα των αυξήσεων για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου και όχι μόνο για όσους εισπράττουν άνω των 2.000 ευρώ, όπως αρχικά ανακοινώθηκε.

5 Την επέκταση της εισοδηματικής πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα «εξ αντανακλάσεως», όπως χαρακτηριστικά έλεγε την περασμένη εβδομάδα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας πως είναι καθαρά θέμα ανταγωνιστικότητας.

6 Οι επεμβάσεις στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι μόνιμες και όχι μόνο για την τριετία που διαρκεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα περάσουν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, για το οποίο οι συζητήσεις ανοίγουν την άνοιξη.

7 Οι περικοπές για τους συνταξιούχους θα διαρκέσουν όλη την τριετία του ΠΣΑ, μέχρι και το 2012, διάστημα κατά το οποίο οι συντάξεις θα καθηλωθούν στα επίπεδα του 2008, καθώς ούτε πέρυσι είχαν δοθεί αυξήσεις.

«Επαχθής η κατάργηση του 14ου»

«Η μη καταβολή του 14ου μισθού είναι κάτι το πολύ επαχθές για τον ελληνικό λαό και η κυβέρνηση οφείλει να τον προασπίσει και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προσπαθήσει να κάνει», δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης.

«Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση, παρότι κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση η οποία μονόδρομα οδηγούσε εκεί, και δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από τη βασική μας αρχή της υπηρέτησης, στο μέτρο του δυνατού, της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κιλκίς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική