Έντυπη Έκδοση

ΜΠΙΣΚΙ: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Υπερόπτης και αλαζόνας η Μέρκελ, ούτε δεκάρα δεν θά 'δινα για το Focus»

Μια Ευρώπη των Ευρωπαίων πολιτών και όχι των οικονομικά ισχυρών οραματίζεται ο Γερμανός Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συμπροέδρου της Γερμανικής Αριστεράς, ο οποίος, μιλώντας στην «Ε», επικρίνει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης και των γερμανικών ΜΜΕ στη χώρα μας.

«Είμαστε ένα πλούσιο, ισχυρό κράτος, αλλά με μεγάλη φτώχεια. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού», λέει ο πρόεδρρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι (φωτ.: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) «Είμαστε ένα πλούσιο, ισχυρό κράτος, αλλά με μεγάλη φτώχεια. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού», λέει ο πρόεδρρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι (φωτ.: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Ο κ. Μπίσκι βρέθηκε στη χώρα μας για να συμμετάσχει σε διεθνή εκδήλωση του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα «Η κρίση και ο ευρωπαϊκός Νότος: Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

- Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας δέχεται επικρίσεις τόσο από τη γερμανική κυβέρνηση όσο και από τα γερμανικά ΜΜΕ, όσον αφορά τη δυσχερή οικονομική μας κατάσταση και το τεράστιο έλλειμμα, με αποκορύφωμα το εξώφυλλο του περιοδικού FOCUS. Πιστεύετε ότι είναι δίκαιη μια τέτοια αντιμετώπιση;

«Το FOCUS είναι ένα κακό περιοδικό, δεν θα ξόδευα ούτε μια δεκάρα για να το αγοράσω. Βρίσκω τόσο το εξώφυλλο όσο και το άρθρο για τη χώρα σας υπεροπτικό, βλακώδες και αναληθές».

- Η γενικότερη στάση της χώρας σας για την Ελλάδα και τους Ελληνες, που μας αποκαλούν τεμπέληδες και άλλα κοσμητικά επίθετα;

«Πρόκειται για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης και των ΜΜΕ, όχι του γερμανικού λαού· αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση. Οι Γερμανοί αγαπάμε την Ελλάδα και τους Ελληνες, σεβόμαστε και θαυμάζουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας σας και την τεράστια συμβολή σας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Κάθε καλοκαίρι, και όχι μόνο, χιλιάδες Γερμανοί επισκεπτόμαστε την Ελλάδα. Παντού υπάρχουν τεμπέληδες, σε όλες τις χώρες, η γερμανική κυβέρνηση το παρουσιάζει λες και είναι θλιβερό προνόμιο των Ελλήνων».

- Δεν νομίζετε, όμως, ότι αυτή η στάση των γερμανικών ΜΜΕ και της γερμανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει αρνητικά τη σχέση των δύο λαών;

«Ελπίζω όχι και δεν το πιστεύω κιόλας, γιατί οι Ελληνες δεν είναι τόσο βλάκες όσο η γερμανική κυβέρνηση».

- Πώς εξηγείται την τόσο σκληρή στάση της κυβέρνησης της χώρας σας απέναντι στην Ελλάδα;

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να συμπεριφέρεται έτσι. Θα έπρεπε να δείχνει αλληλλεγγύη σε μια χώρα που περνάει δύσκολες στιγμές και όταν μάλιστα πρόκειται για μια χώρα με τέτοια ιστορία και πολιτισμό, που έβαλε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μια τέτοια στάση δεν βοηθάει τη χώρα σας να βγει από την οικονομική κρίση, ίσα ίσα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Οταν κάποιος πνίγεται του δίνεις χέρι βοηθείας, δεν τον σπρώχνεις να βουλιάξει. Η Μέρκελ είναι μια υπερόπτης και αλαζόνας πολιτικός. Εγώ όμως, όπως και οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες, θέλουμε και οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των Ευρωπαίων πολιτών και όχι μιας μικρής πανίσχυρης ελίτ. Δεν χαίρομαι γι' αυτό που λέω, αλλά στην παρούσα φάση έρχεται πίσω η κακή γερμανική ιστορία του περασμένου αιώνα, ένα κομμάτι της Ιστορίας μας που η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών δεν είμαστε καθόλου περήφανοι και θέλουμε να ξεχάσουμε».

- Δηλαδή;

«Κυριαρχικά αισθήματα, αλαζονεία, υπεροψία και ρατσισμός. Αλλά, επαναλαμβάνω, πρόκειται για τη γερμανική κυβέρνηση και όχι για τη συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού, που και εμείς αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα».

- Οπως;

«Είμαστε ένα πλούσιο, ισχυρό οικονομικά κράτος, αλλά με μεγάλη φτώχεια. Βλέπετε, αυτά είναι τα αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού. Στη χώρα μου 1,5 εκατ. παιδιά ζουν στη φτώχεια, ενώ οι μισθοί δεν είναι ικανοποιητικοί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία