Έντυπη Έκδοση

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΝΟΙΧΤΗ Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Περνάει με αντιδράσεις το ψαλίδι στον 14ο μισθό

Τα πρόσθετα μέτρα έχουν κλείσει και αύριο τα ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, αφού πρώτα ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το θέμα των κοινοτικών εγγυήσεων προς την Ελλάδα, απέναντι στις διεθνείς αγορές και τους κερδοσκόπους, εγγυήσεις, τις οποίες όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει.

Γ. Παπανδρέου: Ζητάμε συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία λέει «ναι» στα μέτρα Γ. Παπανδρέου: Ζητάμε συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία λέει «ναι» στα μέτρα Το θέμα έθεσε χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον επίτροπο οικονομικών Ολι Ρεν και θα συζητήσει την Παρασκευή και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

«Ζητάμε από την Ε.Ε. να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας» είπε στον επίτροπο ο κ. Παπανδρέου. Επί της ουσίας ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της Ε.Ε. προκειμένου μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων, να πεισθούν οι διεθνείς αγορές να ρίξουν τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα. Εξάλλου κυβερνητική πηγή έλεγε χθες το βράδυ μετά τη σύσκεψη που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να παίρνει συνεχώς νέα μέτρα, πρέπει και οι Βρυξέλλες να δείξουν καθαρά την πολιτική τους στήριξη στη χώρα.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν εναλλακτικές μορφές περικοπής του 14ου μισθού ούτως ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές εντυπώσεις και οι αντιδράσεις.

«Συστράτευση»

Σήμερα ο πρωθυπουργός συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να ζητήσει ουσιαστικά τη συστράτευση των βουλευτών του κόμματος καθώς τα μέτρα αναμένεται να είναι τα πιο επώδυνα που έχουν ληφθεί στη χώρα από τη μεταπολίτευση. Συστράτευση ζήτησε χθες ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους πολίτες προδιαθέτοντας ότι τα νέα μέτρα θα ξεπερνάνε και τη λεγόμενη κόκκινη γραμμή, που δεν είναι άλλη από την περικοπή του 14ου μισθού.

Πάντως η περικοπή του 14ου μισθού βρίσκει αντίθετους υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δήλωσε (στο Μέγκα) ότι υπάρχουν άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν χωρίς να θίγεται ο 14ος μισθός, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής του. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης είπε (στη ΝΕΤ 104,5) ότι θα είναι μεγάλο λάθος να θιγούν ο 14ος μισθός και τα επιδόματα Πάσχα και αδείας, ενώ ο βουλευτής Μ. Παπαϊωάννου καταλόγισε στην κυβέρνηση καθυστέρηση και είπε ότι βάζοντας συνέχεια φόρους δεν οδηγούμαστε πουθενά.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό και προϊδεάζοντας για το θέμα, είπε: «Συγκινούμαι όταν βλέπω ανθρώπους του μόχθου στον δρόμο να μου λένε ότι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τον μισθό τους για την πατρίδα».

«Ζητάμε συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας. Οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν. Παρά το κόστος και την επιβάρυνση που θα έχει καθένας. Η συντριπτική πλειοψηφία λέει "ναι". Ολοι οι άνθρωποι της σκληρής εργασίας. Αυτή είναι μια απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι πολίτες απαιτούν να δουν τις προσπάθειές τους να πιάνουν τόπο. «Να δουν ότι το κράτος τους προστατεύει και δεν ανέχεται την ανομία. Οτι τιμωρεί τους επίορκους και τους παράνομους. Αυτό μέχρι σήμερα δεν γινόταν. Το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών δεν ικανοποιείται» είπε. Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά και στο θέμα των ευθυνών για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για την οικονομία, λέγοντας ότι ξένοι ηγέτες τον ρωτούν εάν στην Ελλάδα υπάρχει Δικαιοσύνη.

Με τον Σουλτς

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε χθες στο μέγαρο Μαξίμου και τον επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς. «Τα μέτρα που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αν λάβει επιπρόσθετα μέτρα, η αίσθησή μου είναι ότι η Ε.Ε. πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σουλτς μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Τόνισε ακόμα ότι «τα προβλήματα, που υπάρχουν εντός της Ευρωζώνης, θα πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με το πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών». Συναντήθηκε ακόμα και με τους υπουργούς Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Πακέτο-σοκ με ΦΠΑ-δώρο