Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΡΕΝ, ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Ενα πακέτο τώρα κι ένα τον Μάιο...

Δύο πακέτα μέτρων, ένα άμεσο, για να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 4% του ΑΕΠ και ένα δεύτερο, που θα ανακοινωθεί τον Μάιο και θα αφορά ευρείες «μεταρρυθμίσεις», ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

Για «περικοπή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο» έκανε λόγο ο Ολι Ρεν, αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν εννοεί την κατάργηση του 14ου μισθού Για «περικοπή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο» έκανε λόγο ο Ολι Ρεν, αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν εννοεί την κατάργηση του 14ου μισθού Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο δημοσιονομικός στόχος θα επιτευχθεί. Αναφέρθηκε σε σχέδιο συντονισμένης δράσης που θα ενεργοποιηθεί αν οι αγορές δεν πεισθούν. Ζήτησε επίσης «κοινωνική συναίνεση» για τις μεταρρυθμίσεις και ευχήθηκε με νόημα στα ελληνικά «καλό κουράγιο»...

Ο επίτροπος είχε χθες σειρά επαφών στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο και τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη, Α. Λοβέρδο και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι η Ελλάδα «είτε θα ελέγξει το χρέος είτε αυτό θα κυριαρχήσει».

Ο επίτροπος επισήμανε ότι «η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος με την οποία θα καθησυχασθούν οι αγορές». Πρόσθεσε ότι, με βάση τις συστάσεις που απηύθυναν οι υπουργοί Οικονομικών, η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση στο σκέλος των δαπανών και να θεσπίσει μόνιμες παρεμβάσεις. Ανέφερε ότι στα μέτρα που συστήθηκαν από τους υπουργούς περιλαμβάνεται η περικοπή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο (αποφεύγοντας να απαντήσει αν αυτό μεταφράζεται στην κατάργηση του 14ου μισθού).

Οι υπουργοί έχουν ζητήσει εγγράφως μια σειρά από μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ, επιβολή ειδικών φόρων σε προϊόντα πολυτελείας (και στα Ι.Χ.), υψηλότερο φόρο στα καύσιμα, πρόσθετες περικοπές δαπανών (ακόμη και επενδυτικών).

Ο Ολι Ρεν είπε ότι η Επιτροπή περιμένει την ανακοίνωση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών τις επόμενες ημέρες, αλλά και τη γραπτή κατάθεσή τους σε έκθεση έως τις 16 Μαρτίου. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν «θα τις αξιολογήσουν σε βάθος και θα αποφανθούν αν επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος του 4% ώστε να εγκριθούν».

Συνεχής επιτήρηση

Η επιτήρηση δεν θα σταματήσει τότε. Ενα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα κατατεθεί εγγράφως τον Μάιο περιγράφοντας το σύνολο των μέτρων που θα διασφαλίσουν την «προσαρμογή» για το 2011 και το 2012. Ο κ. Ρεν είπε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζω να υπάρχει υποστήριξη από την κοινωνία» σε αυτή την προσπάθεια. Ανέφερε ενδεικτικά ως μεταρρυθμίσεις την απλοποίηση της νομοθεσίας και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομίας έχουν ζητήσει από την Ελλάδα δεκάδες ακόμη παρεμβάσεις, πολλές από αυτές ιδιαίτερα επώδυνες όπως ανατροπή εργασιακών κεκτημένων και αλλαγές στο Ασφαλιστικό (μόνιμη περικοπή υψηλών συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, υπολογισμός σύνταξης με βάση το σύνολο των αποδοχών κ.λπ.).

Ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε. Ερωτηθείς όμως τι θα γίνει αν παρά το νέο πακέτο μέτρων οι αγορές δεν πεισθούν, είπε ότι τα κοινοτικά όργανα είναι έτοιμα να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη, αν προκύψει αυτή η ανάγκη. Επισήμανε ότι «οι αγορές θα πρέπει να είναι πεπεισμένες ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο» και «η Κομισιόν μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα επιβλέπουν συνεχώς».

Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών ο Ρεν είπε: «Ενθαρρύνω τις ελληνικές Αρχές να εξετάσουν και να ανακοινώσουν νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες». Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων και νέων μέτρων».

Με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη συζητήθηκαν θέματα στήριξης της αγοράς, αναθέρμανσης της οικονομίας αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε, σύμφωνα με την υπουργό, «να μπορεί η ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση το συντομότερο δυνατό». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Πακέτο-σοκ με ΦΠΑ-δώρο