Έντυπη Έκδοση

Επιβεβαιώνει ο Λοβέρδος το πάγωμα των συντάξεων

Το «πάγωμα» των συντάξεων για δεύτερη χρονιά φέτος και μάλιστα χωρίς πρόβλεψη για ημερομηνία λήξεως της λιτότητας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας.

Μετά τη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Ε», ο Α. Λοβέρδος ανέφερε: «Εμείς που δίνουμε τις συντάξεις διαπιστώνουμε ότι τα Ταμεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στη χορήγηση αυξήσεων φέτος». Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε ακόμη ότι η απόφαση είναι μονομερής, αποκλείοντας έτσι διαφορετική προσέγγιση από το υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο, πιθανότατα, θα ακολουθήσει ως προς τους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν τις παροχές από το Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους. Μάλιστα, δεν θέλησε να δεσμευτεί ως προς τη διάρκεια του «παγώματος», λέγοντας ότι «το ερώτημα θα απαντηθεί όταν τεθεί», δηλαδή στις αρχές του 2011. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος είναι τουλάχιστον 3ετής (2010-12).

Φέτος, πάντως, είναι η δεύτερη χρονιά «παγώματος» των συντάξεων και πάνω από 2,7 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή (αναμενόμενος πληθωρισμός γύρω στο 1,5-1,7%). Ετσι, και οι συνταξιούχοι θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια τιθάσευσης του δυσθεώρητου κρατικού ελλείμματος με τις πενιχρές δυνάμεις (συντάξεις) τους, από τις οποίες υπολογίζεται ότι θα χάσουν έως 500 εκατ. ευρώ μαζί με το ΕΚΑΣ. Να σημειωθεί ότι η βασική σύνταξη του ΙΚΑ (486 ευρώ τον μήνα) όσο και των λοιπών Ταμείων παραμένει «παγωμένη» στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2008, ενώ το ΕΚΑΣ έχει καθηλωθεί στα 230 ευρώ.

Πειράματα

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι κ.κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης με τον κ. Ολι Ρεν, ο κοινοτικός επίτροπος ζήτησε να μάθει κατά πόσον υπάρχει κομματική-πολιτική συναίνεση γύρω από τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος. Το σχετικό ενδιαφέρον πιθανότατα περιγράφει τη σκληρότητα των επιδιωκόμενων -εκ μέρους των κοινοτικών- μέτρων και τα οποία αναμένεται, τελικά, να ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Πιθανότατα στην Ελλάδα δοκιμάζονται οι κοινωνικές αντοχές, γίνονται τα πρώτα πειράματα μιας οικονομικής πολιτικής-σοκ και μια ενδεχόμενη αναταραχή μπορεί να βάλει σε περιπέτειες όλο το γραφειοκρατικο-μονεταριστικό μοντέλο των Βρυξελλών.

Κατά τα λοιπά, ο κοινοτικός επίτροπος ζήτησε «περισσότερη ελευθερία και ενίσχυση της αγοράς εργασίας», φρασεολογία που παραπέμπει με μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις. Πάντως -δεν ετέθη ευθέως θέμα συλλογικών συμβάσεων και ποσοστού απολύσεων. Ο κ. Λοβέρδος φέρεται να του απάντησε ότι «έχουμε κάνει 15.000 ελέγχους στην αγορά και το 25% των εργαζόμενων είναι ανασφάλιστο». Και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία από αυτό»; Για να συμπληρώσει: «αντιθέτως, πρόκειται για νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού».

Παράλληλα, υπήρξε συζήτηση για το Ασφαλιστικό, χωρίς αναφορά στην αύξηση των συμβατικών ορίων εξόδου από το 65ο στο 67ο.

Μπλόκο ΣΥΡΙΖΑ

Η προσέλευση του Ολι Ρεν στο υπουργείο Εργασίας υπήρξε προβληματική, καθώς την κεντρική είσοδο είχαν αποκλείσει συνδικαλιστικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι ο κοινοτικός επίτροπος εισήλθε από πλαϊνή πόρτα (Κλαυθμώνος -Δραγατσανίου), ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα όταν οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τα ρολό της εισόδου.

* Αύριο οι συνταξιούχοι διοργανώνουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (παλαιό Δημαρχείο) στις 10 το πρωί.

* Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα) διοργανώνει την Πέμπτη στις 6 μ.μ.το ΠΑΜΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Πακέτο-σοκ με ΦΠΑ-δώρο