Έντυπη Έκδοση

ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ

«Θυσίες, για εθνική επιβίωση»

Σε δραματικούς τόνους, τόσο δραματικούς όσο δεν χρησιμοποίησε -τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση- κανείς άλλος πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου χθες ζήτησε θυσίες από τους πολίτες για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, μια χρεοκοπία η οποία, σύμφωνα με την περιγραφή του, βρίσκεται επί θύραις.

«Πέντε μήνες παλεύω να κρατήσω την οικονομία ζωντανή. Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του προς την Κοιν. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «Πέντε μήνες παλεύω να κρατήσω την οικονομία ζωντανή. Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του προς την Κοιν. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «Ζητάω απ' όλους θυσίες για την εθνική μας επιβίωση· αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει για να σώσουμε την οικονομία μας και την ίδια την υπόστασή μας, αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι μόνο τον 14ο μισθό αλλά ούτε τον 6ο, τον 5ο, τον 4ο μισθό ή και τη σύνταξη, μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό αλλά είναι η αλήθεια» είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης των πρόσθετων μέτρων, από τους οποίους ζήτησε στήριξη και τους κατέστησε συμμέτοχους αυτής της προσπάθειας. Εστειλε στο κόμμα του μήνυμα για να προλάβει αντιδράσεις και είναι γεγονός ότι οι διαθέσεις των βουλευτών ήταν πολύ πιο ήπιες μετά την ομιλία του απ' ό,τι ήταν πριν, ακόμα και για τις πιθανές περικοπές του 14ου μισθού. «Θα δώσω όλο μου το είναι, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε μετά την πρώτη θητεία να πούμε ότι σώσαμε τη χώρα από την καταστροφή και βάλαμε τα θεμέλια της Ελλάδας των αξιών», είπε.

«Κατάσταση πολέμου»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι:

- Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου απέναντι σε όλα τα αρνητικά σενάρια και υπογράμμισε: «Οποιο κι αν είναι το πρόσκαιρο κόστος, θα προχωρήσω σε κάθε απόφαση που χρειάζεται για να αποφύγουμε τα χειρότερα, ακόμη κι αν ορισμένες αδικούν. Για να σώσουμε την Ελλάδα, τους πολίτες και τα παιδιά μας από οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας, από τον όλεθρο που μπορεί να σημαίνει να μην καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε συντάξεις και εισοδήματα».

- Ο αμέσος στόχος είναι να μπορέσει η χώρα να δανειστεί με επιτόκια που δανείζονται όλες οι χώρες, γιατί αν δεν καταφέρει να δανειστεί με αυτά τα δεδομένα οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Είπε ότι η χώρα είναι εξαρτημένη από τους πιστωτές της, που λόγω της αναξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν της δίνουν άλλο χρόνο...

Επίσης ο κ. Παπανδρέου:

- Προανήγγειλε νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων λέγοντας ότι τους ζητά να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα.

- Αναγνώρισε το ενδεχόμενο ότι τα πρόσθετα επώδυνα μέτρα θα οδηγήσουν τη χώρα σε ύφεση, είπε όμως «δεν μας απειλεί η ύφεση αλλά η ασφυξία πληρωμών, η αδυναμία δανεισμού... και όποιος θεωρεί ότι είναι μακρινό σενάριο να μην μπορέσει η χώρα να δανεισθεί και να πληρώσει μισθούς, τότε αυτό σημαίνει δεν έχει αντιληφθεί πού βρίσκεται η Ελλάδα».

- Υποστήριξε ότι εδώ και 5 μήνες παλεύει η κυβέρνησή του για να κρατήσει την οικονομία ζωντανή, τονίζοντας ότι «δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει από τη μέρα που αναλάβαμε».

- Εξηγώντας γιατί παίρνει νέα μέτρα, είπε ότι είναι αναγκαία επειδή «η Ελλάδα πληρώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας, που οφείλεται στην προηγούμενη κυβέρνηση» στην οποία καταλόγισε σκάνδαλα, κακοδιαχείριση και προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας από τους εταίρους της Ελλάδας, αλλά και τους πολίτες.

Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική και στην Κομισιόν γιατί δεν σταμάτησε τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας. «Οι αγορές δεν μας πιστεύουν, γιατί δημιουργήσαμε επί πέντε χρονια μια εικονική πραγματικότητα με πλασματικά στοιχεία, ενώ οι εταίροι μας, τη στήριξη των οποίων χρειαζόμαστε, πρέπει να πείσουν τους δικούς τους πολίτες πως είναι προς το όφελός τους η αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Εχουμε ιστορική ευθύνη να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία της χώρας» είπε.

«Στους τοκογλύφους»

- Παρομοίασε την Ελλάδα με έναν επιχειρηματία που σπαταλά τα χρήματα που δανείζεται, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί κάποια στιγμή να καταφύγει στους τοκογλύφους, αν δεν αλλάξει κατεύθυνση.

- Εκανε γνωστό ότι το χρέος είναι 300 δισ. ευρώ. Υποστήριξε ότι οι ετήσιες δαπάνες του Δημοσίου ανέρχονται σε περίπου 100 δισ., προσθέτοντας ότι περίπου τα μισά καλύπτονται μέσω δανεισμού. Εκανε λόγο για τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα για ένα δάνειο 5 δισ. πληρώνει 750 εκατ. περισσότερους τόκους, σε σχέση με τη Γερμανία.

- Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σημερινές θυσίες των πολιτών θα αντισταθμιστούν από τα κέρδη που θα προκύψουν από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν. Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, η κρίση θα γίνει η μεγαλύτερη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα και να μην κινδυνεύσει ποτέ ξανά.

- Περιέγραψε τα αίτια στα οποία κατά τη γνώμη του οφείλεται η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και μίλησε για λογικές «λαμογιάς» που κυριάρχησαν στη χώρα και που οδήγησαν πολλούς πολίτες να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στη χώρα, με αποτέλεσμα η χώρα να βουλιάζει και οι ξένοι να μας θεωρούν φυγόπονους.

- Δεσμεύθηκε ότι το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν όλοι και ιδιαιτέρως εκείνοι που έχτισαν τον πλούτο τους από το πλιάτσικο εις βάρος του Δημοσίου. «Δεν θα επιτρέψω όσοι πλούτισαν σε βάρος του Δημοσίου να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του "κορόιδου". Οι μέρες και οι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι, απαιτώ όμως να είναι ακόμη πιο δύσκολοι για όσους πλουτίζουν σε βάρος της χώρας», είπε.

Επίθεση στη Ν.Δ.

Πρωτοφανή επίθεση στη Ν.Δ. έκανε χθες ο Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας την ότι αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη για τη σημερινή, προ της χρεοκοπίας, κατάσταση της χώρας. Η επίθεσή του είχε στόχο τόσο τον Κ. Καραμανλή όσο και τη σημερινή ηγεσία της υπό τον Α. Σαμαρά, κατηγορώντας ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Με αφορμή την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, την κατηγόρησε ότι όχι μόνο φυγομάχησε αλλά κι ότι αρνείται να αναμετρηθεί με τις δικές της ιστορικές ευθύνες. «Θεωρεί ότι με έναν τακτικισμό μπορεί να κρύψει τα εγκλήματα στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης. θα περίμενα περισσότερο θάρρος και έμπρακτη υποστήριξη σε μια κυβέρνηση που είναι αναγκασμένη να διορθώσει τα λάθη της δικής τους διακυβέρνησης» είπε.

Επίσης σε άλλο σημείο η επίθεσή του ήταν ακόμα πιο σκληρή. Κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι στις 2 Οκτωβρίου είπε «συνειδητά ψέματα εγγράφως στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας σε όλους αυτούς που σήμερα προσπαθούμε να πείσουμε ότι μπορούμε». Συνέχισε στρέφοντας τα πυρά του κατά της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε ότι όσο δικαιολογεί την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή «το μόνο που κάνει είναι να αποδεικνύεται αμετανόητος υπέρμαχος του ψεύδους της ανευθυνότητας σε βάρος της ιστορίας του τόπου αλλά και σε βάρος των πολιτών».

* Κριτική για φυγομαχία άσκησε και στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ζήτησε αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία που ήταν προγραμματισμένη για χθες.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Πρωί πρωί για μέτρα
Σαμαράς: Αλαζονική εμφάνιση, κατεδαφίζει το μέτωπο
ΚΚΕ: Βάρβαρα μέτρα, γενικός ξεσηκωμός
ΛΑΟΣ: Με διαβούλευση
ΣΥΝ: Ισοπέδωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων