Έντυπη Έκδοση

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Ζητάει στήριξη από Μέρκελ και Σαρκοζί

Με τα μέτρα υπό μάλης και το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιο ανοιχτό από κάθε άλλη φορά, ο Γ. Παπανδρέου πηγαίνει αύριο στην Ανγκελα Μέρκελ και την Κυριακή στον Νικολά Σαρκοζί, για να ζητήσει «έμπρακτη πολιτική στήριξη», που θα επιτρέψει στη χώρα να δανεισθεί φθηνά από τις διεθνείς χρηματαγορές.

«Από σήμερα το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να αποκλείει και προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «Από σήμερα το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να αποκλείει και προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Αυτόν τον στόχο εξυπηρετούν εξάλλου τα πιο σκληρά μέτρα για τους μισθωτούς που έχει λάβει ελληνική κυβέρνηση μετά το 1985. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό αν μετά τα πρόσθετα μέτρα δεν ανταποκριθούν οι διεθνείς χρηματαγορές να ρίξουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας και δεν εκφράσει εμπράκτως η Ε.Ε. την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.

«Από σήμερα το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό», είπε στους υπουργούς ο κ. Παπανδρέου και τόνισε:

«Εμείς εκπληρώνουμε αυτό που πρέπει και με το παραπάνω. Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης και για την Ε.Ε. είναι μια ιστορική στιγμή. Από την άλλη, αν δεν ανταποκριθούν οι αγορές όπως θα θέλαμε, λόγω της κερδοσκοπικής τους συμπεριφοράς, ύστατη λύση θα ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...». Κλείνοντας πάλι το μάτι στο ΔΝΤ, είπε ακόμα ότι «τα μέτρα είναι επαρκή, δεν θα μας τα έβαζε ούτε το ΔΝΤ, που θα μας έδινε επιπλέον και χρήματα, τώρα είναι η ώρα να δείξει η Ε.Ε. τι ηγέτες έχει».

Το χαρτί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως τελική λύση για φθηνό δανεισμό το παίζει πια με καθαρό τρόπο ο πρωθυπουργός. Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι τα περιθώρια που έχει στενεύουν, η ανοχή του κόσμου εξαντλείται και ότι αν τα χθεσινά πολύ σκληρά μέτρα δεν πετύχουν, τότε και η δική του αξιοπιστία θα τρωθεί και οι αντιδράσεις της κοινωνίας θα γενικευθούν. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση