Έντυπη Έκδοση

Κοινωνικό σοκ με αλυσιδωτές συνέπειες

Κοινωνικό σοκ προκαλεί η απώλεια πλέον των 2 μισθών στον δημόσιο τομέα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης και στον ιδιωτικό, αλλά και τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας.

Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή χθες και ψηφίζεται αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μετά και τη συμπλήρωση των μέτρων από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, είναι η «σκληρότερη» όσων εφαρμόστηκαν από τη Μεταπολίτευση, καθώς καμία κυβέρνηση δεν είχε επιχειρήσει ποτέ να κόψει δώρα και επιδόματα...

Υπό την πίεση των Βρυξελλών και των διεθνών «αγορών», η κυβέρνηση ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή» και προχώρησε σε εισοδηματικές περικοπές 1.858 εκατ. ευρώ (2,4 δισ. λέει το υπουργείο Οικονομικών), σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Μονιμοποιούνται μέσω ενιαίου μισθολογίου

Τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα, καθώς θα περάσουν μέσω του ενιαίου μισθολογίου που ανοίγει την άνοιξη. Εν τούτοις ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά, είπε «θα δούμε ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν», αποκλείοντας φυσικά κάτι τέτοιο στη διάρκεια του Προγράμματος Σταθερότητας 2010-2012. Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου αποκλείει και την επέκταση στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από τους εργοδότες στα πλαίσια των συλλογικών συμβάσεων. Ως προς το ενδεχόμενο «απολύσεων» εργαζομένων από φορείς του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «η δυνατότητα υπάρχει πάντα από το Σύνταγμα, αλλά δεν υπάρχει κάποια πρόθεση».

Οι πλέον δυσάρεστες εκπλήξεις εν μέσω ύφεσης και οικονομικής κρίσης, που ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, αφορούν:

1 Κόψιμο 30% των δώρων του Πάσχα (σ.σ. αφορά το δώρο που θα καταβληθεί 31 του μήνα) και των Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας. Αφορά εργαζόμενους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

2 Μηδενική εισοδηματική πολιτική για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου και τους πολιτικούς: Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, πρόεδρο Βουλής, αντιπρόεδρο κυβέρνησης, υπουργούς και υφυπουργούς, αλλά και στις αμοιβές γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων.

3 Μηδέν αυξήσεις και για συνταξιούχους Δημοσίου (1,5% είχαν πει προ μηνός για συντάξεις μέχρι 2.000 ευρώ) και ιδιωτικού τομέα (ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο). Δεν τίθεται θέμα μείωσης δώρων και επιδόματος αδείας για συνταξιούχους.

4 Μείωση 12% αντί 10% όπως ανακοινώθηκε προ μηνός των επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βουλής.

5 Οι περικοπές που αφορούν το πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο θα επιμεριστούν στη διάρκεια του έτους και θα παρακρατηθούν εφάπαξ για ποσά μέχρι 150 ευρώ, σε δύο μηνιαίες δόσεις για ποσά μέχρι 300 ευρώ, τέσσερις δόσεις μέχρι 600 ευρώ, έξι δόσεις μέχρι 1.000 ευρώ και 8 δόσεις για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

6 Οριζόντια μείωση 7% στις αποδοχές και αποζημιώσεις των εργαζομένων σε ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από προϋπολογισμό ή δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και αιρετών οργάνων ΟΤΑ και νομαρχιών, διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων και μελών ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και ΝΠΙΔ.

7 Η μείωση της επιχορήγησης κατά 10% ή 146 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ οδηγεί σε μείωση και των συντάξεων.

8 20% μειώνεται το επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης που λαμβάνουν οι δικαστικοί.

9 Μειώνονται 30% οι υπερωρίες (έως 40 ώρες τον μήνα ή 60 ώρες για πολιτικά γραφεία ή 50 ώρες για γραφεία γενικών και ειδικών γραμματέων κ.λπ.) και οι δαπάνες μετακίνησης με ανώτατο όριο 20 ημερών κατ' έτος και μείωση χιλιομετρικών ορίων.

10 Στο 12% η μείωση των εξόδων παράστασης για Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές και γενικώς τους πολιτικούς.

11 Κόβονται 50% και οι αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ και μελών διοικητικών συμβουλίων ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από Δημόσιο.

12 Πλαφόν ίσο με τον μισθό του γενικού γραμματέα, που υπολογίζεται στα 4.500 ευρώ, για συνολικές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων.

13 Απαγορεύονται τα μπόνους σε στελέχη Δημοσίου και νομικών προσώπων ελεγχόμενων από το Δημόσιο.

14 Καταργούνται οι αμειβόμενες επιτροπές και πλέον λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου εργασίας.

15 Αναστέλλονται οι προσλήψεις για φέτος, εκτός από τους τομείς υγείας, παιδείας, ασφάλειας και τους απόφοιτους Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

16 Μέχρι και το 2013, ένα χρόνο παραπάνω από την ισχύ του Προγράμματος Σταθερότητας, θα ισχύσει ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Ο κανόνας είναι 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση σε τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Κύριο θέμα
Αξέχαστη (!) και δυσοίωνη η 3η Μαρτίου