Έντυπη Έκδοση

ΜΕΡΚΕΛ

«Σωστά» τα μέτρα αλλά δεν δεσμεύεται για βοήθεια

Πολύ αποφασιστικό βήμα χαρακτήρισε τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης η Γερμανίδα καγελάριος Αγγέλα Μέρκελ, δηλώνοντας παράλληλα ικανοποιημένη από τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου.

«Πρόκειται για ένα πολύ αποφασιστικό βήμα. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Τα μέτρα αυτά συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών και να ενδυναμωθεί το ευρώ», τόνισε η κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «τα μέτρα αυτά βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και αξίζουν τον σεβασμό μας». Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο καλωσόρισε και αυτός τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, διευκρίνισε όμως ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεσμευτεί για οποιαδήποτε βοήθεια στην Ελλάδα.

Από προχθές το βράδυ γίνονται συνεχείς ζυμώσεις στο Βερολίνο για το ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία κατά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο, το απόγευμα της Παρασκευής.

Την Τρίτη το βράδυ έγινε στην καγκελαρία σύσκεψη της Μέρκελ με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Μπρούντερλε και εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών. Μοναδικό θέμα της σύσκεψης αυτής ήταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία.

Η γερμανική πλευρά θα επιδιώξει μέχρι το τέλος να μη δεσμευθεί για οποιαδήποτε απευθείας βοήθεια προς την Ελλάδα, πιστεύοντας ότι η χώρα μας πρέπει με δικές της δυνάμεις να ανακάμψει.

Η Γερμανία θα επέμβει μόνον την ύστατη στιγμή, υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα ζητήσει από τη Γερμανία συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

Αλλα πιθανά σενάρια που εξετάζονται στο Βερολίνο είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από γερμανικές και γαλλικές κρατικές τράπεζες ή η περίπτωση, Γερμανία και Γαλλία να εγγυηθούν στις αγορές όταν η Ελλάδα προστρέξει σε αυτές προς δανεισμό της. Γερμανικά ΜΜΕ, όπως η συντηρητική εφημερίδα «Ντι Βελτ», υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε κύριο άρθρο της αναφέρει ότι «δεν έχουμε πολύ χρόνο. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται μια ευκαιρία για να σταθεί στα πόδια της. Μόνον έτσι μπορούν Ελλάδα, Ισπανία και λοιπές χώρες να βγουν από το αδιέξοδο των υπέρογκων χρεών.

Κατά συνέπεια, πρέπει να ακυρωθούν και οι επιζήμιες οικονομικά εντολές λιτότητας των Βρυξελλών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση