Έντυπη Έκδοση

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΜΠΟΡΟΙ, ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ, ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Παράθυρο ΣΕΒ και για τον ιδιωτικό τομέα

Τρόμαξε η αγορά από τα μέτρα. Κοινός παρονομαστής των αντιδράσεων των επαγγελματικών φορέων, είναι ότι αυτά δεν έχουν καμία αναπτυξιακή προοπτική παγώνουν την αγορά, ενώ αμφισβητούν και την αποτελεσματικότητά τους.

Οι πλέον ήπιες αντιδράσεις προήλθαν από τον ΣΕΒ. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του τελευταίου Χ. Κυριαζής, που τον εκπροσώπησε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, κάποια από τα σκληρά μέτρα σε βάρος του δημόσιου τομέα, να μεταφερθούν και στον ιδιωτικό.

«Αναγκαία»

Σε δηλώσεις του, είπε ότι ο ΣΕΒ θεωρεί τα μέτρα αναγκαία για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να μην επιταθεί η ύφεση, θα πρέπει «να συνοδευτούν από μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σε ερώτηση, αν τίθεται θέμα επέκτασης των μέτρων του δημόσιου, και στον ιδιωτικό τομέα, απάντησε ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «η κρίση πλήττει εξίσου τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπόρων Β. Κορκίδης χαρακτήρισε σκληρά και άδικα τα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, δεν ικανοποιούν κανέναν και δεν αφήνουν καμία επιλογή και κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο σημειώνει ότι η εισοδηματική περικοπή στο Δημόσιο θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Ανέτοιμοι

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα) Θ. Βάρδας, με δηλώσεις του εκφράζει φόβους ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αναπτυξιακής μορφής, η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 3-4% από το 2% που είναι σήμερα.

Πανικός επικρατούσε χθες σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, φαρμακεμπόρους κ.λπ., για την εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ στα πωλούμενα προϊόντα. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις δήλωναν αδυναμία προσαρμογής των συστημάτων πληροφορικής και αλλαγής των γραμμικών κωδίκων στα προϊόντα, τους οποίους «διαβάζουν» οι ταμειακές μηχανές. Ετσι χθες το βράδυ έγιναν παρεμβάσεις στη γ.γ. καταναλωτή. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εργοδοτικοί φορείς
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική