Έντυπη Έκδοση

* ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ * ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: 500 ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΑΝΩΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Κουρασμένος ο Γιώργος παγωμένοι οι εταίροι

«Αν πάμε καλά, δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα» (τον Μάιο). Με τη φράση αυτή, η οποία τίποτα καλό δεν προμηνύει για το μέλλον, έκλεισε ο πρωθυπουργός την έκτακτη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να τους αναλύσει τα μέτρα.

Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), Παπασπύρος (ΑΔΕΔΥ), Ασημακόπουλος (ΓΣΕΒΕΕ), Κροκίδης (ΕΣΕΕ) και Κυριαζής (ΣΕΒ) χθες με το Παπανδρέου Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), Παπασπύρος (ΑΔΕΔΥ), Ασημακόπουλος (ΓΣΕΒΕΕ), Κροκίδης (ΕΣΕΕ) και Κυριαζής (ΣΕΒ) χθες με το Παπανδρέου Οι περιγραφές των συνομιλητών του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για έναν Παπανδρέου «κουρασμένο και σε άσχημη διάθεση» να δηλώνει στους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ, των εμπόρων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών: «Εκανα προσπάθειες και νόμιζα ότι θα περνούσα τον κάβο. Δεν κατέστη εφικτό. Αν μας πάει καλά, δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα». Πάντως σε χειρότερη μοίρα από τον... πρωθυπουργό βρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι και θα υποστούν τις περισσότερες θυσίες, και ακολούθως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτοί ως καταναλωτές.

Η έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, από τους οποίους και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες αντιθέσεις ως προς τις περικοπές μισθών και συντάξεων όσο και για την αύξηση του ΦΠΑ, η οποία θα πυροδοτήσει νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά, ήρθε ύστερα από ένα βράδυ (της Τρίτης) όπου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης δοκιμάστηκαν αντοχές και μέτρα.

Οι κόντρες

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε το απόγευμα από το ΚΤΕ Οικονομίας όπου πολλοί βουλευτές ζήτησαν περικοπή των τιμών στα φάρμακα έως και 50%, κάνοντας λόγο ακόμη και για λαμόγια που λυμαίνονται τα δημόσια Ταμεία (Αηδόνης). Και αυτό καθώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν περιέλθει σε αδυναμία καταβολής των συντάξεων λόγω διόγκωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Ακολούθως στη σύσκεψη για τα μέτρα διατυπώθηκε η, μάλλον αναμενόμενη, άρνηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Χρ. Παπουτσή στα νέα μέτρα, αλλά η έκπληξη ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο οποίος παρήγγειλε «εγώ διαφωνώ με τον 14ο μισθό και αυτό να καταγραφεί». Εστω και αν λίγες ώρες μετά στο υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του.

Αυτές οι ενδοκυβερνητικές τριβές εξελήφθησαν και σαν πρόβες για τη μετά Παπανδρέου περίοδο σε σημείο που ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος έβαλε στο στόχαστρό του όσους δεν στηρίζουν τα μέτρα όχι μόνο εμφανώς αλλά και εμφαντικά. Παραδέχτηκε ότι «θα θέλαμε να αποφύγουμε τα μέτρα» και ακολούθως επετέθη σε όσους σιωπήσουν και δεν στηρίξουν την προσπάθεια (βλέπε διπλανές στήλες).

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις χθεσινές συζητήσεις του πρωθυπουργού, από τα δύο διαδοχικά ταξίδια σε Βερολίνο και Παρίσι στο τέλος της εβδομάδας δεν αναμένται ανοικτή-έμπρακτη στήριξη προς τη χώρα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, και καθώς κανείς δεν αποκλείει να βρεθούμε στην «αγκάλη» του ΔΝΤ, η κοινοτική συνδρομή θα εκδηλωθεί σιωπηλά από πιστωτικά ιδρύματα (αγορά ομολόγων) προκειμένου να υποχωρήσουν τα σπρεντ.

Στάση εργασίας

Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν αύριο το μεσημέρι στάση εργασίας και αναμένεται να διοργανώσουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τα έκτακτα μέτρα. «Συμφωνώ με τον πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να την πληρώνουν τα κορόιδα, αλλά και αυτή τη φορά τα κορόιδα την πληρώνουν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Σπ. Παπασπύρος υπολόγισε ότι πλέον οι μισθοί που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 11 και δήλωσε ότι «παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό 500 κωδικούς του προϋπολογισμού από τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν ανώδυνες περικοπές».

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ πικετοφορίες στην Αθήνα πραγματοποίησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα νομικά πρόσωπα και τους δήμους κάνουν συλλαλητήριο στα Προπύλαια και την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συλλαλητήρια στο Σύνταγμα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εργοδοτικοί φορείς
Κυβέρνηση
ΑΔΕΔΥ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΓΣΕΕ
ΠΑΣΟΚ