Έντυπη Έκδοση

Κόβουν και τα 20 ευρώ αύξηση που είχαν υποσχεθεί στον ΟΓΑ

Περικοπές στο ύψος των συντάξεων, ανατροπή των υπεσχημένων και μία ακόμη χαριστική ρύθμιση των καθυστερημένων ασφαλιστικών εισφορών για τους κακοπληρωτές εργοδότες, υπό το άγχος των άδειων ταμείων, περιλαμβάνει επιπλέον το πακέτο των μέτρων.

Αν και οι περικοπές αναφέρονται σε συνταξιούχους υψηλών προδιαγραφών, όπως είναι όσοι προέρχονται από τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που στα μέτρα λιτότητας και περικοπής δαπανών περιλαμβάνονται και συντάξεις. Η κυβερνητική απόφαση αφορά τον περιορισμό κατά 10% του κονδυλίου του προϋπολογισμού ύψους 1,7 δισ. που κατευθύνονται στα δύο αυτά ταμεία (κόβονται 170 εκατ.) τα οποία ενσωματώθηκαν στο ΙΚΑ. Τεράστια ελλείμματα που καλύπτουν τα δύο ταμεία που πληρώνουν έως τώρα οι φορολογούμενοι. Η εν λόγω περικοπή θα επιμεριστεί από τις διοικήσεις των ταμείων (ουσιαστικά από το υπουργείο Εργασίας) και αναμένεται να κατανεμηθεί στις μηνιαίες αποδοχές. Αν όχι και στους 72.000 συνταξιούχους των δύο ταμείων, τουλάχιστον σε αυτούς που απολαμβάνουν αποδοχές άνω ενός ορισμένου επιπέδου.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος αποκάλυψε ότι διαγράφεται η κυβερνητική υπόσχεση για καταβολή της αύξησης των 20 ευρώ στους 830.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ (130 εκατ. για φέτος και άλλα 230 για το 2011). Τη σχετική αύξηση είχε ανακοινώσει το περασμένο φθινόπωρο προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε και νέα ρύθμιση για τις καθυστερημένες ασφαλιστικές εισφορές προς όλα τα ταμεία οι οποίες υπολογίζονται στα 12 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή των τελών και προσαυξήσεων έως του 80% αυτών (σημ. διαγράφονται πλήρως σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής). Με την καταβολή της πρώτης δόσης θα μπορέσουν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα για 12 μήνες έτσι ώστε να συνάψουν δάνεια, να λάβουν χρήματα από το Δημόσιο κ.ά. Η ρύθμιση των χρεών δεν καταπίπτει αν ο υπόχρεος (εργοδότης) δεν πληρώσει έως και τέσσερις δόσεις τον χρόνο (12 μήνες στη διάρκεια της 3ετούς ρύθμισης).

Οπως αποκάλυψε ο κ. Κουτρουμάνης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν από το ΤΕΜΠΜΕ προκειμένου να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ. Αμέσως μετά τη ρύθμιση θα βγουν «πράξεις καταλογισμού» για όσους δεν ενταχθούν σε αυτή και δεν πληρώνουν τις εισφορές τους.

Οπως ανακοίνωσε ακόμη ο κ. Λοβέρδος, από τις 15 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων. Η επιδότηση αφορά την κάλυψη των εισφορών στο 100% για τον πρώτο χρόνο, ποσοστό που αποκλιμακώνεται κατά 25% τον χρόνο. Διαφορετικά η επιδότηση παραμένει στο 100% για δύο χρόνια. Επίσης υπάρχει και πρόβλεψη για προσυνταξιοδοτικό καθεστώς των ηλικιωμένων ανέργων καθώς και την εργασία σε κοινωνικές θέσεις εργασίας στους δήμους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική