Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευαγ. Βενιζέλος: Δεν εξετάζουμε την αποστρατικοποίηση μέρους του Αιγαίου

Με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας αρνείται ότι η κυβέρνηση εξετάζει την προώθηση συμφωνίας βάσει της οποίας το ανατολικό Αιγαίο, από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, εντός του FIR Αθηνών, θα μετατραπεί σε «περιοχή αποφυγής έντασης» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, πληροφορίες που αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «Ελευθεροτυπία».

"Το σημερινό δημοσίευμα της κυρίας Κύρας Αδάμ στην «Ελευθεροτυπία» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το ζήτημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και οι διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιότητες που αναγνωρίζονται από διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς οργανισμούς" τονίζει ο κ. Βενιζέλος. Προσθέτει ότι θεμελιώδης επιδίωξη της χώρας είναι να διασφαλίζεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αποδοχή και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την αποφυγή των προκλήσεων. Ο υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα έχει διατυπώσει και προσφάτως τις θέσεις της στα θέματα αυτά με την επιστολή του Πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογο του και σημειώνει ότι τα ίδια δε σημεία έχει τονίσει και ο ίδιος στον Τούρκο ομόλογό του.

"Σε μία περίοδο εσωτερικής θεσμικής και πολιτικής έντασης στην Τουρκία - την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή - προσεγγίσεις όπως αυτή του δημοσιεύματος δεν συμβάλλουν στην ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης ως προς το ποια κατάσταση επικρατεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως ως προς το πώς αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας" καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Για το ίδιο θέμα
Σύνορο... πτήσεων ο 25ος μεσημβρινός