Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ 9 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ!

Αποδείξεις και ακίνητα επιβαρύνουν τις ελαφρύνσεις

Φορολογικό τριών ταχυτήτων ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Ελαφρύνει εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, μειώνει το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία και θέτει σε κίνδυνο το αφορολόγητο για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που δεν θα μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Με ελάχιστες τροποποιήσεις εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιοποιείται σήμερα και κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη. Το οικονομικό επιτελείο ανέλαβε να αποτυπώσει τις αλλαγές σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη, δίνοντας τέλος, μετά από περίπου τρεισήμισι μήνες, στον διάλογο που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για δίκαιο φορολογικό σύστημα που βάζει τέλος στο «άδικο και στο παράλογο» μίλησε χθες στο υπουργικό ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος νωρίτερα είχε διατυπώσει τις κυβερνητικές απόψεις στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής Εμπορίου της Βουλής, ενώ το πρωί είχε ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα, είναι τριών ταχυτήτων, καθώς:

* Ελαφραίνει φορολογικά τα εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, βάζοντας στον «χορό των φόρων» όσους ήταν εκτός μέχρι σήμερα, δηλαδή επιτηδευματίες, όπως οδηγούς ταξί, πρατηριούχους καυσίμων, μηχανικούς κ.λπ.

* Θέτει εν κινδύνω σημαντική μερίδα χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς τους υποχρεώνει να προσκομίζουν αποδείξεις για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο κατά 6.000 ευρώ. Αποδείξεις τις οποίες μετά δυσκολίας μπορούν να συλλέξουν οικογένειες τέτοιας εισοδηματικής στάθμης.

* Επιβαρύνει την αγορά της πρώτης κατοικίας, καθώς το αφορολόγητο βάσει επιφάνειας (μέχρι 200 τ.μ.) αντικαθίσταται από την αξία.

Εκεί, όμως, που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, εκ της οποίας προσδοκά 1,2 δισ. ευρώ από φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πώς θα αποδώσει ο μηχανισμός που νομοθετεί και μάλιστα σχεδόν στα μισά του έτους;

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί και η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης της αποζημίωσης από απόλυση. Σύμφωνα με το σχέδιο που προτάθηκε στο υπουργικό, προβλέπεται αύξηση μεν του αφορολογήτου στα 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ σήμερα, αλλά και με αύξηση των συντελεστών μέχρι και 40% αντί 20% που ίσχυε σήμερα, για την αποζημίωση άνω των 20.000 ευρώ.

21 βασικά σημεία

Οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου γράφονταν μέχρι σήμερα το πρωί από τους επιτελείς της οδού Νίκης. Τα «21» βασικότερα σημεία των 200 σελίδων του νομοσχεδίου είναι:

1.Καθιερώνεται νέα κλίμακα με 9 συντελεστές, που ξεκινούν από 18% μετά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι 45% για εισοδήματα άνω 100.000 ευρώ. Επιβαρύνσεις φόρου για εισοδήματα άνω 40.000 ευρώ ή για 5% φορολογουμένων.

2.Υποχρεωτική η προσκόμιση αποδείξεων για κάλυψη του αφορολογήτου. Καμία απόδειξη για εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ και 10% μέχρι 12.000 ευρώ. Για εισόδημα μεγαλύτερο προσκομίζετε αποδείξεις 10% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ και 30% για άνω των 12.000 ευρώ. Εχουμε μείωση κατά 2.400 ευρώ της αξίας αποδείξεων.

Οι φορολογούμενοι που δεν καταφέρουν να προσκομίσουν αποδείξεις αντιμετωπίζουν ποινή 10% και, συνεπώς, επιβάρυνση από φόρο. Και δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι αδυναμία συγκέντρωσης αποδείξεων έχουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Για όσους προσκομίσουν επιπλέον αποδείξεις, πέραν των 12.000 ευρώ και μέχρι 15.000 ευρώ, προβλέπεται μπόνους 10%.

3.Αποδείξεις ταμειακής μηχανής θα εκδίδουν ταξί, βενζινάδικα, περίπτερα, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ κ.λπ. από φέτος. Από 1.7.2010 μπαίνουν στο λογιστικό σύστημα (ταξί, φορτηγά, λεωφορεία ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα, κάμπινγκ, μηχανικοί-αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα κ.ά.) και για το πρώτο εξάμηνο αυξάνει το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

4.Κατοικίες (και για την πρώτη), αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί κ.ά. εντάσσονται στα τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος. Στις κατοικίες υιοθετήθηκε μικτό σύστημα με αξία ανά τ.μ. και για περιοχές μεγάλης αξίας (άνω 3.000 ευρώ) βάσει και της αντικειμενικής. Για τα αυτοκίνητα ισχύουν τεκμήρια βάσει κυβισμού και παλαιότητας. Τεκμήρια και οι παροχές σε είδος των στελεχών (πολυτελή αυτοκίνητα). Τα τεκμήρια δεν ισχύουν για συνταξιούχους, άνεργους και ανάπηρους.

5.Αλλαγές και στη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας. Υπό εξέταση ήταν χθες το βράδυ δύο προτάσεις: αφορολόγητο 100.000 για άγαμο και 200.000 για έγγαμο ή 200.000 και 250.000 ευρώ αντίστοιχα, έναντι αφορολογήτου 200 τ.μ. και ανεξαρτήτως αξίας σήμερα. Ο φόρος μεταβίβασης διαμορφώνεται σε 10% (σήμερα ισχύει 9% για πρώτα 15.000 ευρώ και 11% για υπόλοιπο).

6.Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση και η φορολόγηση με ειδικό για πλήθος εισοδημάτων και πλέον φορολογούνται βάσει της φορολογικής κλίμακας. Μεταξύ αυτών και η αποζημίωση λόγω απόλυσης για την οποία καθιερώνεται ειδική κλίμακα. Σύμφωνα με την πρόταση του οικονομικού επιτελείου χθες στο υπουργικό, η κλίμακα είναι: 0% για τα πρώτα 30.000 ευρώ αποζημίωσης, 20% για 30.000 -60.000 ευρώ, 30% για 60.000 -150.000 και 40% για άνω 150.000 ευρώ. Σήμερα φορολογείται με 20% μετά τα πρώτα 20.000 ευρώ.

7.Καταργούνται και οι περισσότερες από τις περίπου 1.000 φοροαπαλλαγές.

8.Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αντί ΕΤΑΚ με συντελεστές από 0,1% έως 2% για περιουσίες άνω 5 εκατ. ευρώ (τρία χρόνια).

9.Σταδιακή αύξηση στο 25% από 10% για μερίσματα, κατάργηση φόρου υπεραξίας, αύξηση στο 2 τοις χιλίοις από 1,5 τοις χιλίοις σήμερα του φόρου σε πώληση μετοχών. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση διανεμόμενων και μη κερδών δεν θα ξεπερνά εκείνη της μισθωτής εργασίας.

10.Φόρος 5% για δωρεές ακινήτων και 10% μετρητών σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λοιπά πρόσωπα που ήταν απαλλασσόμενα.

11.Φορολογικός συντελεστής 20% σε έσοδα από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας Εκκλησίας και Ιερών Μονών, 5% για δωρεές ακινήτων και 10% μετρητών.

12.Επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται και δεν προβλέπονται για αυτές εξαιρέσεις από την οδηγία της Ε.Ε. Εκτός ΦΠΑ μένουν μόνον οι γιατροί και οι ιατρικές υπηρεσίες.

13.Τριπλασιάζεται στο 15% από 3% ο φόρος για τις off shore. Δεν αναγνωρίζονται αγορές, δαπάνες, μισθώματα, τόκοι που προκύπτουν από συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες και υποκεφαλαιοδότησης (thin capitalization).

14.Υποχρεωτικά από 1.1.2011 όλες οι συναλλαγές, και οι αμοιβές μισθοδοσίας, μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.

15.Συναλλαγές άνω 1.500 ευρώ με επιταγές ή πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες και σε κάθε περίπτωση χωρίς μετρητά.

16.Ηλεκτρονικά όλες οι δηλώσεις από το 2011, με πιστοποίηση ηλεκτρονικής υπογραφής.

17.Ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης χρεών με έκπτωση 60% επί προσαυξήσεων και αποπληρωμή σε δόσεις με έκπτωση. Κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν δυνατότητα αποπληρωμής χρεών και δεν τα εξοφλούν.

18.Κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων σε φορολογική υποτροπή (μη έκδοση αποδείξεων), πρόστιμα εντός 10ημέρου από ΥΠΕΕ, ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, απώλεια αφορολογήτου για επιτηδευματίες που πιαστούν να φοροδιαφεύγουν, ηλεκτρονικά τιμολόγια, επαναφορά του risk analysis, ηλεκτρονική διασύνδεση υπουργείου με άλλα υπουργεία και φορείς, διασταυρώσεις στοιχείων, κίνητρα για αποκάλυψη διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

19.Συστήνεται εξειδικευμένη υπηρεσία στην ΥΠΕΕ, που θα ελέγχει την «επώνυμη φοροδιαφυγή», ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα, που συλλέγονται από φορείς συμβολαιογράφους, τράπεζες, χρηματιστήριο, μεσίτες, φορολογικές αρχές άλλων χωρών κ.λπ. Εξειδικευμένη υπηρεσία εντοπισμού φοροδιαφυγής τομέων παραεμπορίου καθώς και αντιμετώπιση σε συνεργασία με άλλους φορείς (αστυνομία, δημοτική αστυνομία κ.λπ.).

20.Δημιουργία κεντρικού τηλεφωνικού κέντρου (call-center) για άμεση υπενθύμιση (με τη λήξη του χρέους) των οικονομικών υποχρεώσεων των πολιτών.

21.Νομοθετούνται αναπτυξιακά κίνητρα: φοροαπαλλαγές για διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών, τριετές (αντί 5ετές αρχικά) αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 (αντί 30) ετών, αύξηση εκπτώσεων από κέρδη για δαπάνες σε τεχνολογική καινοτομία, απαλλαγή από φόρο για τρεις χρήσεις κερδών από πώληση αγαθών με διεθνή αναγνωρισμένη πατέντα, κίνητρα περιβαλλοντικής προστασίας για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, κ.ά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Ιδού το νέο φορολογικό νομοσχέδιο