Ηλεκτρονική Έκδοση

Αρνούνται να υιοθετήσουν τη διαδικτυακή πολιτική επικοινωνία

«Πίνακας ανακοινώσεων» το διαδίκτυο για τους Ελληνες πολιτικούς

Δύο στους τρεις βουλευτές έχουν ιστοσελίδα αλλά μόλις η μια στις τέσσερις από αυτές ενημερώνεται συχνά και αναφέρεται στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Αυτό είναι ένα από τα πολλά συμπεράσματα της έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Η χρήση του διαδικτύου από τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου».

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2009 και επικαιροποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010, ο τρόπος επικοινωνίας των πολιτικών μέσα από τις ιστοσελίδες τους κρίνεται "μη ικανοποιητικός" καθώς:

 

* Δύο στους τρεις βουλευτές έχουν ιστοσελίδα.
* Εξαιρετικά μικρή (7,3%) η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
* Μη ικανοποιητικός ο τρόπος επικοινωνίας των πολιτικών μέσα από τις ιστοσελίδες τους.
* Απουσία διάλογου και δυνατότητας ανάρτησης σχολίων από τους πολίτες στις ιστοσελίδες των βουλευτών.
* Μικρή (9,6%) η χρήση ιστολογίου (blog).
* Ένας στους τέσσερις βουλευτές έχει σελίδα στο "Φέισμπουκ" (Facebook).
* Σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής αρνούνται να υιοθετήσουν τη διαδικτυακή πολιτική επικοινωνία.
 
Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτω από την επίβλεψη του ερευνητή του Κέντρου Δρ. Σπύρου Αρσένη και του διευθυντή, Αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Κοσκινά, και με τη συμβολή φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος του κέντρου, διαπιστώνεται ακόμη ότι μόλις η μια στις τέσσερις ιστοσελίδες των πολιτικών ενημερώνεται συχνά και αναφέρεται στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας ενώ στην πλειονότητά τους λειτουργούν σαν πίνακες ανακοινώσεων, με ανάρτηση δελτίων Τύπου και βίντεο από ομιλίες.
Ο εντοπισμός πληροφοριών για συγκεκριμένα θέματα δεν είναι εύκολος και οι ιστοσελίδες δεν παρέχουν δυνατότητες αναζήτησης. Ο τρόπος παρουσίασης των πολιτικών θέσεων δεν κρίνεται ικανοποιητικός.
Η μόνη υπηρεσία αλληλεπίδρασης με τους επισκέπτες, η οποία παρουσιάζει καθολική υιοθέτηση, είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά, ακόμη και αυτό, δεν χρησιμοποιείται στην πράξη. Όλες οι άλλες δυνατότητες ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης παρέχονται από μικρό ποσοστό των ιστοσελίδων (10-30%).
Στην έρευνα διαπιστώνεται ακόμη οτι η διαδικτυακή επικοινωνία έχει μικρή βαρύτητα στη διαδικασία εκλογής των μελών του Κοινοβουλίου. Τα δύο τρίτα των νεοεκλεγέντων βουλευτών δεν είχαν ιστοσελίδα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν αποκτήσει ούτε και σήμερα. Η δυνατότητα επικοινωνίας που παρέχεται μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Βουλής και από τις κεντρικές ιστοσελίδες των πολιτικών κομμάτων για όλους τους βουλευτές, δεν αποτελεί αντικείμενο αυτής της μελέτης, καθώς δεν δείχνει ενεργή εμπλοκή και στοχευμένη επιλογή των βουλευτών για χρήση των νέων μέσων.
 
Εκπληξη προκαλεί το γεγονός οτι μεταξύ των 67 βουλευτών χωρίς ιστοσελίδα υπάρχουν τουλάχιστον 16 πολιτικοί πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων δύο υπουργοί, δύο εκπρόσωποι τύπου, μία αντιπρόεδρος της Βουλής, ένας πρώην πρωθυπουργός, ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής, τρεις πρώην υπουργοί, μια πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, δύο βουλευτές γνωστοί δημοσιογράφοι, μια βουλευτής υποψήφια δήμαρχος μεγάλου δήμου.
 
Επίσης, υπάρχει ένας αρχηγός κόμματος ο οποίος διατηρεί μόνο σελίδα στο Facebook, επιλέγοντας συνειδητά να απευθυνθεί σε περιορισμένο διαδικτυακό ακροατήριο.
Παρόλο που το Κοινοβούλιο δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών διευθύνσεων, υπάρχουν 23 βουλευτές (7,6%) οι οποίοι δεν έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας. Οι 14 ανήκουν στο ΚΚΕ, όμως υπάρχουν και 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 2 της ΝΔ και ένας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η έρευνα δείχνει ακόμη:
* Οτι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ επιδεικνύουν σημαντική διαδικτυακή δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας, σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα κόμματα, το σύνολο των δυνατοτήτων που τους παρέχει το Διαδίκτυο. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυτή η διαδικτυακή δραστηριότητα δεν φαίνεται να προκύπτει ως αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού του κόμματος.
* Δεύτεροι, με μεγάλη διαφορά από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ σε χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, έρχονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό εντυπωσιάζει, δεδομένης της βαρύτητας που έχει δώσει η σημερινή ηγεσία στη διαδικτυακή επικοινωνία.
* Τρίτοι έρχονται οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι παρουσιάζουν λίγο μικρότερη χρήση των διαδικτυακών δυνατοτήτων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
* Έπονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η χρήση του Διαδικτύου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί, ωστόσο, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, παρόλο που εμφανίζονται φειδωλοί στη χρήση των δυνατοτήτων του. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν πολύ καλά ποσοστά στην ενημέρωση των ιστοσελίδων τους, στη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη χρήση ιστολογίου (blog), στον τρόπο παρουσίασης των πολιτικών προτάσεων και στην παροχή δυνατότητας σχολιασμού των κειμένων.
* Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν έχουν ιστοσελίδα και οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

4 σχόλια

1 Ο/Η Αντώνης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Να συμπληρώσω επίσης ότι και οι ελάχιστοι πολιτικοί που χρησιμοποιούν εκτεταμένα το διαδίκτυο για επικοινωνία με τους πολίτες και ενημέρωση, έχουν απαξιωθεί επανειλημμένα από τα μέσα ενημέρωσης γι αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα γνωστού υφυπουργού της σημερινής κυβέρνησης που έχει κατηγορηθεί ως τεμπέλης μπλογκαδόρος (blogger) επειδή απαντά σε ερωτήματα πολιτών (αντί να ασχολείται με τηλεφωνικά ρουσφέτια, υποθέτω).
2 Ο/Η Κωστής έγραψε: (πριν 9 έτη)
Μία ακόμη ένδειξη του πόσο έξω από τις εξελίξεις κι απ' την ίδια τη Ζωή είναι η ελληνική πολιτική ελίτ;
3 Ο/Η Σταθης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Απο την μια η κουτση Μαριω, απο την αλλη οι μοναχικοι τυποι, κατι οι ψυχανωμαλοι, κατι οι Δ.Υ. που ξοδευουν τον χρονο τους στην εργασια τους, "καμακια", χασομερηδες, γεροντοκορες και ρουφιανοι της ασφαλειας γιατι οχι και πολιτικοι στα "σκαλακια" της παγκοσμιας γειτονιας ;
4 Ο/Η baggelhs έγραψε: (πριν 9 έτη)
Τότε γιατί έχουν ο καθένας απο ενα λαπτοπ με τα λεφτά που τους πληρώνουμε εμείς οι πολίτες. Δεν επιστρεφουν τουλάχιστον τους υπολογιστές πίςσω. Απο κεί να καταλάβετε πόσο ΠΙΣΩ ειναι οι πολιτικοί μας με τις νέες τεχνολογίες...
Τι να πείς για όλους αυτού τους παλαιοκοματικούς.
καλο βραδυ
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 4

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική