Ηλεκτρονική Έκδοση

Αντισυνταγματική η «αθώωση» του Ν. Ζαγοριανού, λέει αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου

Παράνομη και αντισυνταγματική χαρακτήρισε o αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Παπανικολάου την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, η οποία προέβλεπε ότι δεν πρέπει να να τεθεί σε προσωρινή αργία ο χειριστής της υπόθεσης Siemens, Ν. Ζαγοριανός.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Παπανικολάου Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Παπανικολάου Ο Ι. Παπανικολάου τονίζει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης σε αντίθεση και με την νομολογία παλαιότερης απόφασης του ΑΔΣ.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μεταλλάχθηκε σε "πρώιμο έννομο ποινικό ή πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο καθ’ υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό επί της ποινικής ή πειθαρχικής κατηγορίας, προκαταλαμβάνοντας έτσι τα αρμόδια να αποφανθούν ποινικά ή πειθαρχικά όργανα, ενώ συγχρόνως δεσμεύει και τα μέλη του ηθικά, ώστε αν στο μέλλον κληθούν να αποφανθούν επί της εν λόγω κατηγορίας, ως μέλη αρμοδίων οργάνων, να μην μπορούν να αποστούν της εκφρασθείσας ήδη μετά βεβαιότητας κρίσης τους, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για ανακολουθία".

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Α.Π. επιρρίπτει ευθύνες στα μέλη του ΑΔΣ και κυρίως στον πρόεδρό του και πρόεδρο του ΑΠ, Γ. Καλαμίδα και τον εισαγγελέα ΑΠ Ι. Τέντε.

Ακόμη, ο κ. Παπανικολάου επισήμανε ότι το ΑΔΣ αγνοούσε το αποδεικτικό υλικό, αλλά παρ’ όλα αυτά στο "εκτεταμένο ένθερμο υπέρ του απαλλακτικό σκεπτικό, με παράθεση και υιοθέτηση όλων των υπερασπιστικών του ισχυρισμών, παραπέμπει στην εύλογη σκέψη ότι επιχειρείται εκ μέρους του ΑΔΣ όχι η άμεση (ευθεία) απόφανση για τη θέση ή μη σε αργία του εν λόγω δικαστή, αλλά με ευκαιρία το ζήτημα τούτο, κατ’ ουσίαν να προκαταληφθεί η κρίση του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ώστε να οδηγηθεί και τούτο σε όμοια απαλλακτική κρίση και μάλιστα άκοπα, με αντιγραφή του απαλλακτικού σκεπτικού της καθής η προσφυγή απόφασης".

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου τονίζει ότι η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας ο τέταρτος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, δεν θα τεθεί σε προσωρινή αργία μέχρι να αποφανθούν αμετάκλητα τα τακτικά δικαστήρια για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Siemens, βασίστηκε στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

14 σχόλια

11 Ο/Η Π Αποστολόπουλος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Η απόφαση του Αρείου Πάγου, κατοχύρωσε το γνωμικό ότι η Δικαιοσύνη είναι το ΔΕΚΛΑΝΙΚΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ. Εάν ζούσε ο ΔΑΝΤΗΣ που έγραψε τη ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ θα έγραφε σήμερα η Δικαιοσύνη καμουφλάρετε με Δίκες και αποφάσεις ΚΩΝΩΔΙΑ
Π. Αποστολόπουλος {Βελγιο}
12 Ο/Η Δημήτρης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Λίγο μέτρο αδέρφια στους ύμνους.
Δεν είναι και τόσο άγγελοι οι άνθρωποι.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί ακόμη που θυμούνται ποιοί σαν στρατοδίκες έστειλαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα χιλιάδες έλληνες.
Ποιοί έγιναν πρωθυπουργοί (Κ.Κόλλιας) και υπουργοί και γ.γραμμ. , νομάρχες κλπ, και στήριξαν τη χούντα του Παπαδόπουλου.
Ποιοί πίεζαν τον Σαρτζετάκη να θεωρήσει "τροχαίο ατύχημα" τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ποιοί έκριναν ότι η δικτατορία διήρκεσε "μία στιγμή" για να αθωωθούν χιλιάδες εγκληματίες και συνεργάτες της χούντας.
Αλλά και για σήμερα: όλοι θυμώμαστε ποιοί έκαναν και κάνουν ότι μπορούν, ώστε να μην φυλακιαθεί ούτε να να επιστρέψει τα κλεμμένα κανένας πολιτικός απατεώνας ή συνεργάτης του.
Δες τε όμως πόσο άτεγκτοι είναι με τους νέους που διαμαρτύρονται στην κοινωνική αδικία. Οκτώ μήνες + (40 μέρες απεργία πείνας) έμεινε προφυλακισμένος ο Θοδωρής Ηλιόπουλος.
40 μέρες προφυλακισμένος ο δάσκαλος Μάριος Ζέρβας, το παιδί με τη ράστα μαλλιά και το σαμπουάν στην τσάντα.
Παράνομες και καταχρηστικές όλες οι απεργίες.
"Εμείς αποφασίζουμε, εμείς αυξάνουμε όσο θέμε τις αποδοχές μας" κ.α.
Έτσι για να μην ξεχνάμε.
13 Ο/Η Κώστας έγραψε: (πριν 9 έτη)
Η δικαστική εξουσία, προφανώς, χειραγωγείται κατά το δοκούν.Υπάρχουν και σ' αυτήν "πρόθυμοι", όπως παντού, γιατί οι θεσμοί στη χώρα μας είναι χαλαροί. Το ζητούμενο είναι κάποτε να λειτουργούμε σαν κράτος κι όχι σαν μαγαζάκι. Τίμιοι κι εργατικοί υπάρχουν πολλοί, αλλά ανοργάνωτοι δεν μπορούν να τα βάλουν με τη διαπλοκή.
14 Ο/Η Πολίτης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Συμφωνώ απόλυτα ότι η σύγκριση με Τερτσέτη-Πολυζωϊδη είναι τουλάχιστον άκομψη, αλλά κάθε έντιμη πράξη πρέπει να επαινείται χωρίς να γίνονται υπαινιγμοί και υποθέσεις για τυχόν άλλης φύσεως κίνητρο.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 14

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Δικαστικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Δεν τίθεται σε αργία ο Ν. Ζαγοριανός
Πλήρης κάλυψη του Αρείου Πάγου στον Ζαγοριανό
Κόντρα για το Ν. Ζαγοριανό στην Εξεταστική για τη Siemens