Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπόσχεση ανατροπών και απαλλαγής της Ν.Δ. από βάρη και «βαρίδια»

Αντ. Σαμαράς: Το πολιτικό σύστημα απέτυχε

Χαμηλώνουν οι τόνοι για τον μηχανισμό στήριξης - Ανεβαίνουν για την κυβέρνηση

Στην αποτυχία του πολιτικού συστήματος και όχι στη διαχείριση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία απέδωσε ο Αντώνης Σαμαράς την κρίση. «Το πολιτικό μας σύστημα απέτυχε. Αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να αναδείξει τα προβλήματα και να οδηγήσει σε λύσεις», υπογράμμισε, μιλώντας στη συνδιάσκεψη της Ν.Δ. για την Υγεία, στην Καλαμάτα. Εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην Οικονομία.

"Σήμερα φαίνεται σαν να ξυπνάνε όλοι από ένα λήθαργο δεκαετιών και να διαπιστώνουν ότι η χώρα τόσα χρόνια διέλυσε την παραγωγική της βάση και καταναλώνει από δανεικά, σε βάρος των επόμενων γενεών, σε βάρος των παιδιών της", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες που παράγει το -διογκωμένο- Δημόσιο είναι πολύ κατώτερες αυτών που δικαιούται και πληρώνει ο πολίτης.

"Ένα κράτος που παράγει όλο και λιγότερα, εισάγει όλο και περισσότερα, δανείζεται όλο και πιο πολλά και μαζεύει από φορολογικά έσοδα όλο και λιγότερα, που τα πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι - αυτοί που δεν μπορούν να το αποφύγουν - ένα τέτοιο κράτος είναι καταδικασμένο να βουλιάξει", επισήμανε.

ΔΝΤ

Σχετικά με το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού δανεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε και πάλι επικριτικός, αλλά κράτησε χαμηλότερους τόνους. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προσφύγει στο ΔΝΤ, προσθέτοντας όμως, ότι το κατέστησε αναπόφευκτο."Έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι έγινε. Όπως έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι θα συμβεί από δω και μπρος", πρόσθεσε.

Ανέφερε ως προτεραιότητα της Ν.Δ. την έξοδο από την κρίση μια ώρα αρχύτερα και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε προτροπή για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για την κρίση

Ο Αντ. Σαμαράς προσέφερε  για ακόμη μια φορά κάλυψη στην κυβέρνηση Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας "θράσος" το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά για ευθύνες άλλων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ καταχρέωσε τη χώρα στη δεκαετία του ’80, παρέλαβε την οικονομία με χρέος 29% του ΑΕΠ και την παρέδωσε με χρέος 110% του ΑΕΠ μέσα σε οκτώ χρόνια και έφερε στην Ελλάδα τον λαϊκισμό.

Όσον αφορά στο πρόσφατο παρελθόν, είπε ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε την εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού από τις αρχές του Οκτώβρη, με αποτέλεσμα τη ματαίωση είσπραξης δημοσίων εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών. "Το ΠΑΣΟΚ ξεχνάει ότι έχει ακέραιες τις ευθύνες για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2009", πρόσθεσε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο γεγονός ότι το έλλειμμα του 2009 διαμορφώθηκε τελικά ακόμη υψηλότερα από το αναμενόμενο, στο 13,6%.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό και συνέλαβε τη "φαεινή ιδέα" εμπλοκής του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας.

Απέδωσε την κρίση δανεισμού στην αποδοκιμασία από τις αγορές ενός σχεδίου -όπως ισχυρίστηκε- που στόχο είχε να πλήξει τη Ν.Δ. με το "φούσκωμα" του ελλείμματος.

"Υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν κάναμε"

Μιλώντας για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, είπε ότι υποτάχθηκε στη λογική του πολιτικού κόστους. "Έκανε σοβαρά σφάλματα. Δεν πολέμησε τον κρατισμό, δεν επανίδρυσε το κράτος, δεν έλεγξε το χρέος. Συγκράτησε τα ελλείμματα, αλλά δεν αντέστρεψε τη συσσώρευση χρέους. Διόγκωσε το κράτος, δεν το συρρίκνωσε. Το διατήρησε μη λειτουργικό και αντιπαραγωγικό. Δεν το άλλαξε", δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς.

Πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για όσα υποσχέθηκε, αλλά δεν έκανε. Επέρριψε όμως και γι' αυτό μερίδιο της ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν θα απολογηθεί σε όσους "κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε μια πρωτοβουλία να συμμαζέψει το χάος των δημοσίων οικονομικών, έβγαιναν 'στα κεραμίδια' με το πιο αδίστακτο λαϊκισμό".

Υπόσχεση ανατροπών στη Ν.Δ.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες, ο Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε ότι το συνέδριο θα φέρει ανατροπές που θα ξαφνιάσουν και θα απαλλάξουν το κόμμα από τα βάρη και τα «βαρίδια» του παρελθόντος. "Η νέα σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να δημιουργήσουμε με την κοινωνία και τους πολίτες, απορρίπτει τις γνωστές 'λεπτές εσωκομματικές' ισορροπίες και τα φτιασιδώματα", είπε.

"Ας γνωρίζουν, λοιπόν, οι πάντες ότι το παρελθόν του καθενός κρίνεται. Και 'ισορροπίες' με το χθες δεν θα κάνω", σημείωσε.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

31 σχόλια

31 Ο/Η Απόφοιτος Καποδιστριακού Σχολείου έγραψε: (πριν 9 έτη)
Για την Ολυμπιάδα θα ακούσουμε τίποτε?
Την χρειαζόμασταν ? Κι αν όχι γιατί δεν το λέμε ανοιχτά , τουλάχιστον τώρα ? Μήπως γιατί υπάρχουν αντιστάσεις σε οποιοδήποτε εξορθολογισμό? Είναι μήπως ορθολογισμός η μείωση των αποδοχών? Κατά την γνώμη μου το πρόβλημα είναι πολιτικό παρά οικονομικό και η λύση του απλή.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ Ισότημα όλοι οι Έλληνες να αναλάβουν ευθύνες και βάρη.
Επιτέλους χρειαζόμαστε καθαρές κουβέντες.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 31

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
«Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ έκαναν εγκλήματα εις βάρος της χώρας», λέει ο Γ. Πεταλωτής
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης