Ηλεκτρονική Έκδοση

«Δεν ασχολούμαι με την Κυβέρνηση... Ασχολούμαι αποκλειστικά με το συμφέρον και το μέλλον του τόπου»

Μείωση των βουλευτών σε 200 προτείνει ο Αντ. Σαμαράς

Χαρακτήρισε «δυσάρεστη πραγματικότητα» το ΔΝΤ

Τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών σε 200 πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ως μέτρο που θα συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης. Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συμβάλλει για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι οφείλει να είναι ρεαλιστής, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν μπορεί να μεταφραστεί ως συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική -την οποία εξάλλου θεωρεί υπεύθυνη για την κρίση δανεισμού.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η νέα κυβέρνηση έδειξε πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο αδυναμία να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Εκτίμησε ότι τελικώς η Ελλάδα βγήκε εντελώς έξω από τις διεθνείς αγορές, "επειδή άλλαξε η εικόνα της διαχείρισής της".

Την ίδια στιγμή, επέμεινε ότι με διαφορετική διαχείριση το έλλειμμα του 2009 θα "κλείδωνε" στο 8,5%, "μιάμιση μονάδα παραπάνω απ’ ότι προεξοφλούσε η προηγούμενη κυβέρνηση".

Άσκησε κριτική και στην Ε.Ε. γιατις διαστάσεις που πήρε η κρίση, απειλώντας και άλλα μέλη της Ευρωζώνης. ""Η νομισματική μας Ένωση δεν διέθετε μηχανισμούς στήριξης ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης που θα βρεθεί σε κρίση δανεισμού. Τον μηχανισμό αυτό τώρα τον απέκτησε - έστω σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - και με αρκετά ακόμα λειτουργικά προβλήματα. Που είδαμε να τα λύνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα και υπό τον πίεση των αγορών", δήλωσε.

Όσον αφορά στην αντίθεση της Ν.Δ. στη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι αυτή πήγαζε από το φόβο του, ότι θα βυθίσει την ελληνική οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο, όπου τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος θα οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση.

"Τώρα, όμως, όπως τα κατάφερε η κυβέρνησή μας, αυτό δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι δυσάρεστη πραγματικότητα", υπογράμμισε.

Εξάλλου, άσκησε κριτική σε κινητοποιήσεις, όπως εκείνη που απέτρεψε την επιβίβαση τουριστών στο κρουαζιερόπλοιό τους. "Το να διώχνει τους τουρίστες της την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης της είναι ο χειρότερος. Κι εν πάση περιπτώσει, αυτή η χώρα δεν θέλει να αυτοκτονήσει", πρόσθεσε.

Κάνοντας αναφορά στη σημερινή εικόνα της χώρας, τόνισε ότι δεν δείχνει καμία επιείκια για το οικονομικό μοντέλο που σήμερα δείχνει να χρεοκοπεί και για το πολιτικό σύστημα που σήμερα δείχνει να αποτυγχάνει. Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ότι σήμερα διαθέτει "ένα τεράστιο αντιπαραγωγικό κράτος, που απασχολεί τετραπλάσιο προσωπικό απ’ ό,τι θα αντιστοιχούσε σε μια σύγχρονη χώρα", ενώ "δημιουργήθηκε μια τεράστια γραφειοκρατία, που μπλοκάρει τα πάντα".

Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει αναπτυξαική δράση και να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία (π.χ. μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης και Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα).

Σχολιάζοντας τα περί "πολιτικής υπευθυνότητας" μπροστά στην κρίση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι έκανε εξ' αρχής πράγματα που "δεν έχει ξανακάνει ποτέ κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης", αλλά απέναντί του είχε "μια Κυβέρνηση, που με νοοτροπία ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, έβαλε συστηματικά την προπαγάνδα της, για να παρουσιάσει τη συναίνεση ως αδυναμία".

Ο Αντ. Σαμαράς ολοκλήρωσε, πάντως, την ομιλία του, λέγοντας ότι οι Έλληνες θα βγουν από την κρίση "καλύτεροι, δυνατότεροι, υγιέστεροι πολιτικά και πιο ανταγωνιστικοί οικονομικά".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

28 σχόλια

21 Ο/Η Μας κοροιδέψανε, μας κλέψανε, μας πτωχεύσανε έγραψε: (πριν 11 έτη)
Μας κοροϊδέψαμε, μας κλέψανε, μας πτωχεύσανε

Αυτοί που λυμαίνονταν τόσα χρόνια την εξουσία μέσα από τη βουλή, μικροί και μεγάλοι, ψεύτες και θρασύτατοι, ανίκανοι ηγέτες, ικανοί εκτελεστές της ελπίδας, καλούνται τώρα να εκτελέσουν τη μεσαία τάξη, το μόνο ανάχωμα προς την κοινωνική συνοχή.

Θεωρώ, ότι οι βουλευτές πρέπει να άμεσα να επιδείξουν το θάρρος έστω και ετεροχρονισμένα να περικόψουν τους μισθούς τους σε επίπεδα εργάτη. Αυτό γιατί είναι με μεγάλη βεβαιότητα πλέον οι πιο καταστρεπτικοί για την Ελλάδα κρατικοδίαιτοι και πρέπει να θυσιαστούν πρώτοι από όλους εμάς.

Δεν μπορεί να τιμωρούν συνταξιούχους που δούλευαν 36 χρόνια και πλήρωναν τις εισφορές τους ανελλιπώς, ανθρώπους που υπηρέτησαν την πατρίδα 36 μήνες στα κυπριακά, μεγάλωσαν δύο παιδιά τα οποία τώρα είναι άνεργα λόγω περικοπών στον ιδιωτικό τομέα (πριν έπαιρναν 600 ευρώ και ζούσαν στο πατρικό τους) και ζουν από την σύνταξη τους.

Αίσχος, Ψεύτες, Προδότες…

Αίσχος στον Σημίτη και την κυβέρνηση του με τους φιλόδοξους Ολυμπιακούς του που άφησε χρέος 180 δις και δεν κατάφερε να ασκήσει συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική μετά την είσοδο μας στο ευρώ, που λόγο κάκιστης ενσωμάτωσης του ευρώ στην εγχώρια αγορά μας, ποδηγετήθηκε η ανταγωνιστικότητα μέσω κερδοσκοπίας.

Αίσχος στον Καραμανλή και την κυβέρνηση του, που μας άφησαν μέσα σε 5,5 χρόνια δημόσιο χρέος 300 δις, που απέκρυψαν έλλειμμα 14%, που κορόιδευαν συστηματικά τον λαό, που ενίσχυσαν εν μέσω κρίσης την αυτοκινητοβιομηχανία των ξένων, που έφαγαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, που αύξησαν την άσπρη τρύπα των δαπανών της υγείας από τα 2,5 στα 8,5 δις ευρώ, με τους κουμπάρους, τους Μανώλιδες της ολυμπιακής, τους υπουργούς παιδείας με τους δερμάτινους καναπέδες στα υπουργεία τους, τους 300000 συμβασιούχους τους που έγιναν μόνιμου χωρίς ΑΣΕΠ.

Τα μικρά κόμματα που μια ζωή κοροϊδεύουν των λαό που με τα ψευτοδιλήμματα τους μυούν την νεολαία σε πρότυπα αναρχικά και άδουλα και τους παρακινούν στην τρομοκρατία την τεμπελιά.

Την τωρινή Κυβέρνηση που κορόιδεψε τον λαό με τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τώρα δεν μπορεί να σταθεί αντάξια των προσδοκιών του λαού. Που ακολουθούν την γνωστή πεπατημένη παίρνοντας τα λεφτά του δανεισμού από τους γνωστούς αιμοδότες.

Να βρουν αυτούς που παίρνουν 2 συντάξεις, αυτούς που βγήκαν στη σύνταξη στα 25 χρόνια, τους βουλευτές που μετά από δύο θητείες δικαιούνται 5000 ευρώ σύνταξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν πληρώνουν ποτέ το ΤΕΒΕ τους, τους ηλεκτρολόγους της ΔΕΗ που κάνουν πάρτι με ψεύτικες υπερωρίες για να παίρνουν παχυλούς μισθούς, τους επιχειρηματίες που φτιάχνουν βίλες βάζοντας τις στα μητρώα παγίων των εταιρειών τους για να επωφεληθούν το ΦΠΑ και των αποσβέσεων, τους υπεράριθμους και άκρως αναποτελεσματικούς γιατρούς με τα φακελάκια τους, τους βαριεστημένους βολεμένους υπαλλήλους δήμων και νομαρχιών, τους εφοριακούς που κλείνουν τα ταμεία στις 1:30 το μεσημέρι αντί να δουλεύουν μέχρι της 7 το βράδυ για να μαζέψουν τους φόρους.

Την αξιωματική αντιπολίτευση που μας κοροϊδεύει ξανά με επιχειρήματα τύπου επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και μετά από μια εβδομάδα να λένε άλλα, που μιλάνε για ευθύνες, οι εγκληματίες.
22 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 11 έτη)
Εγω λεω να τους καταργησουμε εντελως. Οι 300 του Λεωνιδα δεν κατεστρεψαν τη χωρα οπως αυτοι. Να αλλαξει το πολιτικο συστημα.

Αυτοι που μας εφεραν σε αυτη την κατασταση ειναι ακομα βουλευτες και τους πληρωνουμε ακομα. Αν ειχαν φιλοτιμο θα ειχαν ηδη παραιτηθει...
23 Ο/Η V έγραψε: (πριν 11 έτη)
Επιτέλους διατύπωσε η αντιπολίτευση και μία σωστή κουβέντα! Μείωση των βουλευτών στους 200!
ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΤΗΜΩΡΗΣΙΑ!!!!
24 Ο/Η Γιάννης Ζ-Αθηναίος έγραψε: (πριν 11 έτη)
Συμφωνώ απόλυτα με το κ. Σαμαρά. Το πολιτικό μας σύστημα είναι πολύ ακριβό. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους από 150-200 βουλευτές.
Γιάννης Ζ-Αθηναίος, 30/4/10
25 Ο/Η ΑΑ έγραψε: (πριν 11 έτη)
Κι εγώ συμφωνώ με την πρόταση για μείωση σε 200 βουλευτές. Ποτέ δεν χρειάζονταν 300 για αυτή τη δουλειά, πόσο μάλλον τώρα, που οι νόμοι θα υπαγορεύονται από την τρόικα. Το θέμα είναι ότι για να μειωθεί ο αριθμός τους πρέπει μάλλον να το αποφασίσουν οι ίδιοι!?
26 Ο/Η ΣΛ έγραψε: (πριν 11 έτη)
Κύριε Σαμαρά
θα θεωρούσα οτι ο λόγος σας έχει βάση και δεν είναι υποκριτικός αν:
ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΤΕ ΤΟΝ κο Γ. ΜΑΝΩΛΗ (γαλάζιο συνδικαλιστη του ΟΤΕ) ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ αντί να περιφερεται σε Αθήνα & Αργολίδα και στις διαδηλώσεις, να επιστρεψει στην εργασία του στον ΟΤΕ, ή να παψει να αμοίβεται.
Τότε μόνο θα πιστέψω, τις καλες σας προθέσεις για ΜΕΝΑ.
27 Ο/Η ΚαραΦαλακροΚόρακας έγραψε: (πριν 11 έτη)
Το να μειωθούν οι βουλευτές θα είταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθηνση ή αλλιώς να μειωθούν οι απολαβές των ή και τα δύο. Άλλα ποιούς κοροιδεύουν πάλι? Ο κ. Σαμαράς τα προτείνει αυτά εκ του ασφαλούς χωρίς βεβαια να πιστεύει ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί. Είναι καιρός να ξυπνήσει ο ελληνικός λαός! Εάν αυτοί οι κύριοι της βουλής είχαν ένα ίχνος ευθύνης και τσίπας, θα μας λέγανε τουλαχιστον ποιοί καταχραστήκαν αυτα τα τεραστια ποσά και είμαστε εδώ που φτάσαμε. Αντιθέτως, με πρόσχημα το κοινό πολιτικό μέτωπο που έλεγε ο κ. Σαμαράς πρίν από μερικές εβδομάδες, να μήν σχηματιστει εξεταστική επιτροπή περί του θέματος...Άκουσων!!!!Δηλαδή όλοι τους να βγούν κουλάτοι απο τη φάση αυτή...καί τα κλοπιμέα στην τσέπη και καμμιά επίπτωση στα προνόμια τους ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ!!! Ρε παιδιά, πόσο κοροιδα είμαστε τελικά εμείς οι Έλληνες που νομίζουμε ότι είμαστε και ξύπνιοι κιόλας!!!κοροιδάρες απ'τις λίγες!!!
Δηλαδή τί μας λέει ο κ. Σαμαράς τώρα? Αν θέλει να βοηθήσει ας δείξει τα μέλη της ΝΔ που καταχραστήκανε λεφτά (βέβαια μετά θα έμενε χωρίς βουλευτές) ας το κάνει και ο κ. Παπανδρέου αυτό. Αλλά παιδιά....έ...κόρακας κοράκου μάτι βγάζει???
28 Ο/Η g.k. έγραψε: (πριν 11 έτη)
Η πρόταση είναι σωστή και η μείωση επιβάλλεται, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και αντικειμενικά (αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση).

Συνάμα, όμως, είναι υποκριτική, διότι γίνεται με αφορμή την κρίση μπας και ηρεμήσει κανένας από όσους καλούνται να θυσιαστούν χωρίς να φταίνε...
Γνωρίζει επίσης ο κ. Σαμαράς τις διαδικασίες και τους χρόνους που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια μεταρρύθμιση. Τέλος, αν πράγματι ήθελε να προσφέρει κάτι ουσιαστικό και άμεσα υλοποιήσιμο θα έπρεπε να επιβάλει στους βουλευτές του (όχι να τους καλέσει, διότι κανείς δεν θα τον άκουγε) να αρνηθούν να λάβουν, για παράδειγμα, το επίδομα των €5.500(!) για ανανέωση του τηλεπικοινωνιακού τους εξοπλισμού που πρόσφατα διαβάσαμε ότι εγκρίθηκε για όλους τους βουλευτές ΚΑΙ ευρωβουλευτές...

Κυρίως, όμως, θα έπρεπε να απαιτήσει και να επιβάλει να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο κάθε μήνα οι καθαρές αποδοχές των βουλευτών (του). Έτσι θα φαίνεται αν έχουν κι εκείνοι τόση μείωση όση και όλοι οι άλλοι δημόσιοι λειτουργοί - εκτός αν είναι κι αυτοί απλώς υπάλληλοι...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 28

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Νέα Δημοκρατία