Ηλεκτρονική Έκδοση

Θ. Πάγκαλος: Νιώθω εθνική ντροπή να αγοράζουμε όπλα για φανταστικούς κινδύνους

Την αναγκαιότητα Αθήνα και Άγκυρα να αποθαρρύνουν φαινόμενα εθνικισμού και νεολιθισμού επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ. Υπογράμμισε ότι αυτό που λείπει μεταξύ των δύο χωρών είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ενώ έδωσε το στίγμα της πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε πως μεγάλο μέρος των ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας είναι "κατασκευάσματα δημοσίων υπαλλήλων - διπλωματών που δουλειά τους είναι να δημιουργούν διαφορές", ενώ υπογράμμισε: "Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα - και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δυο λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι αυτά τα όπλα".

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε όσον αφορά στο Κυπριακό ότι χρειάζεται μια διαρκής και δίκαιη συμφωνία και οι Κύπριοι θα πρέπει να παίξουν ρόλο ενώ για διαφορές εδαφικών λεπτομερειών όπως τις χαρακτήρισε, τη λύση πρέπει να δίνουν τρίτοι (αναφερόμενος στο δικαστήριο της Χάγης).

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

40 σχόλια

31 Ο/Η Trupokarudos έγραψε: (πριν 10 έτη)
Επιτέλους είπε μια σωστή κουβέντα!
32 Ο/Η stavros έγραψε: (πριν 10 έτη)
Εμμένει στην απειλή κήρυξης πολέμου στην Ελλάδα (CASUS BELLI) ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το μόνο ενδεχόμενο να αρθεί το CASUS BELLI) είναι να παραιτηθεί η Ελλάδα από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. λέγοντς «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Γ.Παπανδρέου δεν διαφώνησε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
για οσους πιστευουν οτι οι πολεμοι τελειωνουν...μαλλον ξενανε τα Ιμια το 1997 και την Κυπρο το 1974 αχ! το 1945 σε μαρανε
33 Ο/Η Νέα στρατηγική έγραψε: (πριν 10 έτη)
Φίλες, φίλοι, συμφωνώ ιδεολογικά με τα του φιλελεύθερου διεθνισμού, τις οικονομικές και όποιες σχέσεις που οδηγούν στην αλληλεξάρτηση και στην ειρήνευση. Πιστεύω όμως επίσης ότι σε ένα βαθμό παραβλέπουν ότι η οικονομία είναι όπλο, το οποίο γεννά σε κάποια στιγμή όποιες, συχνά και (στρατιωτικές) επεκτατικές βλέψεις (δες ΗΠΑ). Η Τουρκία έχει αυτό το μέγεθος. Οι νέες μεσαίες τάξεις του Ερδογάν διψούν για χρήμα και εξουσία, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιους νέους στόχους θα θέσουν στη συνέχεια. Ο ρεαλισμός λοιπόν δεν μας βλάπτει. Από την έρευνα γνωρίζουμε ότι ένα καλό μιξ στρατιωτικής ισχύος, οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικής σταθερότητας, υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, επιστήμης και καινοτομίας, ισχυρών εθνικών και ιδιωτικών τραπεζών, αριθμητικό μέγεθος και μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού, γεωπολιτική θέση, ενεργειακή πολιτική κ.ο.κ. είναι ο καλύτερος δρόμος αντί η μείωση των εξοπλισμών για να αποπληρώσουμε γρήγορα κάποια δάνεια πριν την πτώχευση. Δε θα είμαστε σεβαστή στην περιοχή μας, αν δεν διατηρήσουμε μια ισσοροπία στο μιξ που ανάφερα. Η Τουρκία παίζει το παιχνίδι νεορεαλισμού και φιλελεύθερου διεθνισμού πραγματικά εντυπωσιακά.
34 Ο/Η Alver έγραψε: (πριν 10 έτη)
Δυστυχώς δεν είναι πρώτη φορά που οι δηλώσεις Πάγκαλου είναι εκτός τόπου και χρόνου ...από το περίφημο πια ...."...ας πάρει τη σημαία ο άνεμος" και τη "σεμιναριακού τύπου", πραγματικά, διαχείριση του ζητήματος "Οτσαλάν" στις υπογραφές του στο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ της χώρας από το 1997 μέχρι το 2001 και τις χτεσινές του δηλώσεις, ένας και μόνο επιθετικός προσδιορισμός του αξίζει: Επικίνδυνος για τα συμφέροντα της χώρας μου !!
Ειλικρινά δεν θέτω το θέμα επί προσωπικού, αλλά το σύνολο των ενεργειών του τον καθιστούν πραγματικά επικίνδυνο και ίσως ακόμα και ευάλωτο σε παρεμβάσεις τρίτων.
Και επειδή τυχαίνει να έχω μιλήσει πολλές φορές με Τούρκους και Έλληνες της λεγόμενης "ελίτ"¨θα ήθελα να μεταφέρω σε όλους τους φίλους τη φιλική παραίνεση να είναι πάρα μα πάρα πολύ προσεκτικοί σε ότι βλέπουν να εκτυλίσεται μπροστά τους. Ειδικά για τους Τούρκους ένα έχω να πω....ακόμα και όταν έπαιζα μπάσκετ μαζί τους η συμπεριφορά τους ήταν ίδια με αυτή του κ. Ερντογάν....αν δεν έμπαινες με ύφος στο παρκέ και δεν έκανες μία-δύο "καλές" σωματικές επαφες για να καταλάβουν ποιός είναι ο "χώρος σου" (και οι μπασκετικοί καταλαβαίνουν τι εννοώ) εκλάμβαναν τη συμπεριφορά σου ως αθλητική αδυναμία.
35 Ο/Η Κωστής Λέων έγραψε: (πριν 10 έτη)
Για να ηρεμήσουμε λίγο εδώ στο δημόσιο βήμα αυτό. Ο Πάγκαλος καλά κάνει και λέει αυτά που λέει στο θέμα αυτό. Γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι επικοινωνιακές ρουκέτες με πολύ μικρό αντίκρυσμα πρακτικά, αλλά πες κάτι κι όπου πιάσει τόπο, αν πιάσει.
Στιον φίλο "Μπάμπη" : έτσι όπως τα λες είναι φίλε, και δεν πρέπει να περιμένουμε ουσιαστική ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας στο θέμα τού περιορισμού τών εξοπλισμών. Εξάλλου στα οπλικά θέματα τον πρώτο λόγο έχουν πάντα οι αμερικάνικες βιομηχανίες όπλων. Με την τεράστια διαδικτύωση που έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, με την πελώρια διείσδυση και δυνατότητα διάβρωσης που διαθέτουν σε κάθε κυβέρνηση τών ΗΠΑ, με τις μόνιμες δωροδοκίες υψηλών στέλεχών της σε επίπεδο εκτεταμένης διαφθοράς, είναι σε θέση να προγραμματίζουν αυτές τον εξοπλισμό ξένων χωρών ευάλωτων στην πολιτική και στρατιωτική τους θέση. Τα περί μίζας Ελλήνων πολιτικών από τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι από αστεία έως γελοία. Οι Έλληνες πολιτικοί υποκύπτουν στις πιέσεις έξωθεν για λόγους πολιτικούς κι όχι μίζας. Είδαμε πρόσφατα το τι έγινε με τα γερμανικά υποβρύχια. Κουβέντες τού καφενείου δε χωράνε εδώ. Αυτοί που αληθινά θησαυρίζουν είναι οι ιδώτες μεσάζοντες στις οπλικές αγορές, ντόποιοι και ξένοι. Σπάνια γίνονται αγορές με απευθείας διακρατικές συμφωνίες χωρίς μεσάζοντες. Αυτοί είναι το δεξί χέρι τών οπλοβιομηχανιών και σε καμμιά περίπτωση δε θα κόψουν το χέρι που τους δίνει πάντοτε δουλειά. Για τα μάτια τού κόσμου προβαίνουν πότε-πότε σε απευθείας αγορά. Αυτά.
36 Ο/Η Νίκος Χαρούλης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Πραγματικά απορώ κι αναρωτιέμαι για το εάν ο κ. Πάγκαλος αισθάνθηκε ντροπή ΤΩΡΑ ή τώρα, ευκαιρίας δοθείσης, αποφάσισε να την εκφράσει στους πλέον «κατάλληλους» ακροατές. Είναι γνωστός για εμπρηστικές δηλώσεις και «πολιτική συμπεριφορά» εκτός της πεπατημένης αλλά επί του προκειμένου, προσωπικά, δεν με πείθει.

Αν νοιώθει «Εθνική Ντροπή» κάθε φορά που «αναγκάζεται» (ως Έλλην, φαντάζομαι) να αγοράζει όπλα που δεν μας χρειάζονται, γιατί δεν κατονομάζει και σε 'μας εκείνους τους πολιτικούς άντρες που επωφελούνται ή επωφελήθηκαν από αυτή την ρεμούλα; Γιατί δεν αρνήθηκε ποτέ την υπογραφή των προϋπολογισμών που προώθησαν και ψήφισαν οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε; Γιατί στα τόσα χρόνια της πολιτικής του καριέρας δεν αντιστάθηκε; Μόνο έμπροσθεν Τούρκων Υπουργών τολμά να ομολογεί πεταμένα λεφτά, λεφτά του Ελληνικού Λαού που κάποιοι κατασπατάλησαν;

Εθνική Ντροπή και όνειδος είναι το γεγονός ότι σπαταλήσαμε κολοσιαία ποσά, κ. Πάγκαλε, κυρίως λόγω κάτι γαμήλιων τελετών εις Παρισίους ορισμένων άκαπνων «πολεμιστών» της παράταξής σας, όχι μόνο για τα όπλα και τις σφαίρες μας.

Δηλώσεις μεταξύ γνωστών και φίλων, Ελλήνων και Τούρκων πολιτικών, αυτού του τύπου μόνο ως άκαιροι θρασύδειλοι φανφαρονισμοί μπορούν και πρέπει να χαρακτηρίζονται.

Ας ειναι καλά το ΔΝΤ που, ως άλλος δάσκαλος, μας έπιασε και τους δύο από το αυτάκι και μας τραβάει προς το γραφείο του Διευθυντή.

Όλα τα άλλα είναι «θερμά φυσικά αέρια», κ. Πάγκαλε, με τα οποία φρονώ πως είστε παιδιόθεν γνωστοί.
37 Ο/Η Nick έγραψε: (πριν 10 έτη)
Σιγά ρε παίδες... που κάνετε κριτική και αγχώνεστε για τον "εξ ανατολάς κίνδυνον"! Όπως νιώθει ο μέσος Έλληνας, δηλαδή αδιαφορία, άλλο τόσο αδιάφορα νιώθει και ο μέσος Τούρκος!
Από την άλλη μεριά, αυτοί είναι μια χώρα 60.000.000 και εμείς στεκόμαστε μόνο σε ότι λένε τα παράλια. Μην υπερεκτιμούμε την αξία μας! Αν ήθελαν επεκτατικούς πολέμους θα κινούνταν ανατολικά για να πάρουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ. Την Ελλάδα τι να να την κάνουν? Διακοπές?
Όσοι νομίζουν ότι πρέπει να εξοπλιζόμαστε, να σκεφτούν ότι εμείς έχουμε περίπου 180 πολεμικά αεροσκάφη και εκείνοι πάνω από 1200, εμείς έχουμε 80 πλοία και εκείνοι πάνω από 400!
Ας σκεφτούν, επίσης, οι διάφοροι κριτικοί ότι έχουμε ένα τεράστιο χρέος, όπως κι εκείνοι! Και επιτέλους είναι ντροπή να μην παραδεχόμαστε ότι όσο λάθος κι αν ήταν κάποιος στο παρελθόν, μπορεί να πει ή να κάνει και κάτι σωστό όταν καταλάβει το λάθος, όπως ερμηνεύουν το λάθος μερικοί. Αν και δεν μπορείς να γνωρίζεις τις όλα τα σημεία ενός ζητήματος, εκτός κι αν θεωρούμε τους εαυούς μας ειδικούς μετά το βραδινό δελτίο "πιπιλίσματος"!
Όπλα, όπλα, όπλα... για ποιους και πότε? Είναι καλή ευκαιρία, τώρα, να αποτινάξουμε γελείες φοβίες και περιττά έξοδα!
38 Ο/Η NIKAP έγραψε: (πριν 10 έτη)
ΘΑ ΕΙΜΟΥΝ ΕΥΤΥΧΗΣ ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ....ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΟΠΛΑ.
ΤΩΡΑ ΑΝ ΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΠΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ.
Η ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΙ Ν' ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ Μ' ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟΙΟΥΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ....ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΩΠΙΣΘΕΝ.
39 Ο/Η Παναγιώτης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Φανταστική ανευθυνότητα του κ.Π. μάλλον ζεί σε άλλη χώρα όπου για όλα φταίνε οι άλλοι, και επικύνδυνοι αποδεικνύονται εκτός των άλλων, ΝΤΟΠΗ ΣΑΣ!
40 Ο/Η stavros έγραψε: (πριν 10 έτη)
Στον φανταστικο κοσμο που ζεις ΝΙΚΑΡ θα ηθελα να ζω και εγω.Να δινω χρηματα για Παιδεια,Υγεια κλπ. Συμφωνω με αυτα που λες!Το θεμα ειναι εφαρμοσιμα;Εγω δεν το πιστευω γιατι τα γεγονοτα δειχνουν αυτο:εξοπλιστικα προγραμματα Τουρκιας,υπαρξη causus belli, καθημερινες παραβιασεις πανω απο ΕΛΛΗΝΙΚΑ νησια. Θα αντιστρεψω το ερωτημα κ θα πω: αν εσυ γουσταρεις να πινει το Freddo σου στο Κολωνακι το ιδιο δικαιωμα εχει κ ο καθε κατοικος ΟΛΗΣ της ελληνικης επικρατειας χωρις να νιωθει τον Τουρκο πιλοτο απο πανω του.Και για αυτο πρεπει να φροντιζουμε ολοι μας.Θα προτεινα λοιπν να αυτοκτονησεις μονος σου για να μην παρεις και εμας μαζι σου με τη λογικη σου. Επιτελους καταλαβετε οτι ολοι θελουμε ειρηνη! το θεμα ειναι πως την κρατας!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 40

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Τουρκία
Ελληνοτουρκικές σχέσεις