Ηλεκτρονική Έκδοση

«Ανοιξαν» την όρεξη του προέδρου του ΕΒΕΑ οι προτάσεις της Κομισιόν - Αντιδρούν φορείς και κόμματα

Νέο χτύπημα Μίχαλου για την ελαστική απασχόληση

*Τελευταία ενημέρωση, 20:01

Την πρόταση του ΕΒΕΑ για εργάσιμη εβδομάδα τριών ή τεσσάρων ημερών έριξε και πάλι στο τραπέζι ο Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ προτείνει οι εργαζόμενοι να πληρώνονται τα μεροκάματα που θα χάνουν, όχι από τις επιχειρήσεις, αλλά από τον ΟΑΕΔ.

Αφορμή για την επαναφορά της πρότασης έδωσαν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και τις επιχειρήσεις για την εφαρμογή του μέτρου της "προσωρινής ανεργίας" ως αντίδοτου στις μαζικές απολύσεις. "Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία επανέρχεται στο προσκήνιο και μάλιστα από το Eurogroup και το Ecofin η πρόταση του ΕΒΕΑ για περιορισμό του χρόνου εργασίας χωρίς απώλειες του εισοδήματος των εργαζομένων, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις", σημείωσε ο Κ. Μίχαλος.  "Οφείλουμε ως χώρα να επανεξετάσουμε το ζήτημα και ο ΟΑΕΔ να μην επιδοτεί μόνο την ανεργία αλλά να εξελιχθεί και σε οργανισμό επιδότησης της εργασίας", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα προτείνει το επιμελητήριο της Αθήνας, ο ΟΑΕΔ θα ενισχύει και θα συμπληρώνει τόσο το μισθό, όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε προβληματικές επιχειρήσεις, για μια περίοδο 6-12 μηνών.

ΓΣΕΕ: Νεοφιλελεύθερο παραλήρημα

Την κατηγορηματική απόρριψη των προτάσεων για "μισή εργασία, μισή αμοιβή και μισή ζωή" ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ. Όσοι ζητούν την ελαστικοποίηση της εργασίας συνεχίζουν να προσεγγίζουν την έξοδο απ’ την κρίση με τη χρεοκοπημένη συνταγή του άκρατου φιλελευθερισμού που δημιούργησε την κρίση, σημειώνει η Γενική Συνομοσπονδία. Διαπιστώνει παράλληλα έλλειψη πολιτικη΄ς βούλησης για τη στήριξη της εργασίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 0,7% του ΑΕΠ γι' αυτόν το σκοπό και η Ε.Ε. το 1,5%, όταν οι ΗΠΑ δίνει το 3%.

Φ. Πετραλιά: Θωρακισμένα τα εργασιακά δικαιώματα

“Η Ελλάδα είναι σταθερή στους νόμους της και στις ρήτρες που ισχύουν για τα εργασιακά δικαιώματα”, υπογράμμισε η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, στο πλαίσιο της τελετής ορκωμοσίας του νέου διοικητή του ΙΚΑ. Η υπουργός Απασχόλησης υποστήριξε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα μας είναι θωρακισμένα και κάλεσε τις επιχειρήσεις να κάνουν χρήση, όλων εκείνων των δυνατοτήτων που τους δίνουν οι φορείς και οι εταιρείες του υπουργείου. "Στόχος ένας και μοναδικός, [είναι η] διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας και βεβαίως δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας", σημείωσε η κ. Πετραλιά.

ΠΑΣΟΚ: Μετακυλούν το κόστος στους εργαζόμενους

Το κόστος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να μετακυληθεί μονομερώς στους εργαζόμενους, σημείωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τη στιγμή αυτή δεν χρειαζόμαστε “προσωρινές” λύσεις, αλλά ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι μπαλώματα, πρόσθεσε . “Το ΠΑΣΟΚ, ως αντίδοτο στον επερχόμενο κίνδυνο των απολύσεων, έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, ανάμεσα στα οποία είναι οι επενδύσεις που θα δίνουν κίνητρα για τη διατήρηση ή δημιουργία θέσεων εργασίας, η έμφαση στην κοινωνική προστασία, οι συστηματικοί έλεγχοι της αγοράς εργασίας και η θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας”, σημείωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

ΚΚΕ: Να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι

Σε ξεσηκωμό κατά της πολιτικής που προωθεί η Ε.Ε. κάλεσε τους εργαζόμενους το ΚΚΕ. "Καμιά συναίνεση, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, κανένας συμβιβασμός. "Για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, μονόδρομος είναι η ταξική αλληλεγγύη και συσπείρωση ενάντια στα μονοπώλια και στα κόμματα του κεφαλαίου", αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

ΣΥΝ: Φταίει ο δικομματισμός

Οι προτάσεις για την ελαστικοποίηση της εργασίας μας επιστρέφουν σε εργασιακές σχέσεις Γαλέρας και φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στη νεολαία, είπε ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης. “Η Ε.Ε και η κυβέρνηση προωθούν ένα νέο δόγμα, ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα πρέπει να διαλύσουν παντελώς όλα τα εργασιακά δικαιώματα”, πρόσθεσε. Το στέλεχος του Συνασπισμού άσκησε κριτική και στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι βάση των απαιτήσεων του Κ. Μίχαλου αποτελούν οι νόμοι 1892/1990 που έφερε η κυβέρνηση της και 2639/1998 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον Δ. Στρατούλη, οι νόμοι αυτοί επιτρέπουν λεγόμενη «εκ περιτροπής» ή και τη «διαλείπουσα» εργασία και δεν εφαρμόστηκαν γενικευμένα μέχρι σήμερα, λόγω των αντιδράσεων της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Εργοδοτικοί φορείς
Για το ίδιο θέμα
Ξανά στο τραπέζι η εβδομάδα 4 ημερών
Ευρωπατέντα «προσωρινής εργασίας»