Ηλεκτρονική Έκδοση

Ζητείται άρση τραπεζικού απορρήτου για 25 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Ανοίγει λογαριασμούς η Εξεταστική για τη Siemens

Στη λίστα οι Λ. Λαυρεντιάδης, Γ. Κορωνιάς, Μ. Κάτσικας και οι χρηματιστές Ν. Δεβλέτογλου, Α. Ράμμος

Τελευταία ενημέρωση:

Την άρση του τραπεζικού απορρήτου φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με τη ροή χρήματος από «μαύρα ταμεία» της Siemens προς πολιτικούς, ζητά η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Μεταξύ αυτών, οι χρηματιστές Δεβλέτογλου και Ράμμος, ο πρώην επικεφαλής της Vodafone Γ. Κορωνιάς, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και ο γνωστός από το e-mail του «cabinet man» επιχειρηματίας, Μ. Κάτσικας.

Στην επιστολή, με αποδέκτες την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ, την Αρχή καταπολέμησης του "βρώμικου χρήματος" και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,επισυνάπτονται έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με την Εξεταστική προκύπτει ότι στους λογαριασμούς τους κατέληξαν διάφορα ποσά.

Τα έγγραφα αφορούν στις καταθέσεις μαρτύρων, ενώπιον της Επιτροπής και της Δικαιοσύνης.

Τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι οι:

 1. Νικόλαος Δεβλέτογλου, Χρηματιστής
 2. Αθανάσιος Ράμμος, Χρηματιστής
 3. Γεώργιος Κορωνιάς, Επιχειρηματίας
 4.  Λαυρεντιάδης Λαυρέντης, Επιχειρηματίας ως δικαιούχος των λογαριασμών των υπερακτίων εταιρειών WED International Ltd και Ursula Marketing Corp και της εταιρείας "Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης ΑΕ"
 5. Δαμκαλίδης Δημήτριος
 6. Δαμκαλίδης Γιάννης
 7. Κορμάς Κωνσταντίνος
 8. Νικολιδάκης Μάριος
 9. Μαρκόπουλος Χρήστος
 10. Περίσσιος Αντώνιος
 11. Καντάς Αντώνιος
 12. BALISEA
 13. Κουκουλομάτης Παναγιώτης
 14. KPMG
 15. Prince Pacific Ltd
 16. Kienest H., Γερμανός υπήκοος, συνταξιούχος που διαμένει στην Ελλάδα
 17. Κάτσικας Μάριος, Φαρμακοποιός και επιχειρηματίας
 18. Τυρογαλάς Βασίλειος
Στην επιστολή αναφέρονται ακόμη οι Γεώργιος Καλδής και Αλέξανδρος Λέτσας, οι οποίοι -όπως σημειώνει η επιτροπή- ίδρυσαν κατ' εντολή του Μιχάλη Χριστοφοράκου τις εταιρείες Placid Blue και Fairways Estates, οι οποίες είναι ταυτοποιημένες με τη διακίνηση χρημάτων από τη Siemens προς έλληνες πολιτικούς. Γίνεται αναφορά και στους Σάββα Γιαννακάκη, χρηματιστή και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη, οι οποίοι φέρονται να έχουν συνεργαστεί με τις παραπάνω εταιρείες.

Τρία ακόμη πρόσωπα σχετίζονται με τον Ζαν - Κλοντ Όσβλαντ, στέλεχος της Dresdner Bank στην Ελβετία και διαχειριστή λογαριασμών των δύο παραπάνω off shore εταιρειών, αλλά και των εταιρειών Martha Overseas και Martha Holdings που ελέγχονταν από το στέλεχος της Siemens, Πρ. Μαυρίδη. Πρόκειται για τον Γρηγόριο Κυριτσάκα, πρόεδρο χρηματιστηριακής εταιρείας, Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, δικηγόρο και μέλος του δ.σ. της societe Generale και τη σύζυγό του, κ. Σκουταροπούλου, (η επιτροπή δεν διαθέτει περισσότερα στοιχεία για την τελευταία).

Σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή, για τα πρώτα 17 πρόσωπα "εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού. αλλά να εμπλέκονται  και επί της ουσίας όλοι ή κάποιο εξ' αυτών, ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι εν τοιαύτη περιπτώσει έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας".

Τα αιτήματα της Εξεταστικής

Η Επιτροπή ζητά να ερευνηθεί αν υπήρξαν εκροές από τους λογαριασμούς των "25" προς πολιτικά πρόσωπα ή υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ζητά επίσης κάθε πληροφορία για τυχόν αγορές μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τους λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων και εταιρειών.

Ρωτά τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες αν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα από τη Δικαιοσύνη, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης ή της κυρίας ανάκρισης, καθώς και αν έχει γίνει σχετικός έλεγχος από την ΤτΕ ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε περίπτωση που έχει διενεργηθεί έλεγχος η Εξεταστική ζητά να της αποσταλούν τα σχετικά πορίσματα και τα προϊόντα των ελέγχων.

Στη Γερμανία μέλη της Επιτροπής για την εξέταση Σίκατσεκ

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι δύο μέλη της επιτροπής, συνοδεία εφέτη ανακριτή και διπλωματικού υπαλλήλου θα αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες για τη Γερμανία και το Ντουμπάι, προκειμένου να εξετάσουν τους πρώην διαχειριστές των μαύρων ταμείων της SIEMENS, Σίκατσεκ και Κουστενρόιτερ, που δήλωσαν ότι προτίθενται να καταθέσουν.

Η εξεταστική επιτροπή ανέλαβε και δύο ακόμη πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Ειδικότερα με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων ζητά, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η Siemens από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει στοιχεία και βοήθεια προς την ελληνική δικαιοσύνη και τη Βουλή.

Με την ίδια επιστολή ζητά τα υπουργεία και οι οργανισμοί να προσδιορίσουν το σύνολο της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από την παράνομη δράση της SIEMENS και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα κατά της εταιρείας.

Παράλληλα, ζητά και την άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου των πόθεν έσχες της τελευταίας 20ετιας όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Ακόμη, με δεύτερη επιστολή τους, προς τις δικαστικές αρχές, τα μέλη της Εξεταστικής ζητούν να ελεγχθεί η ύπαρξη ή μη λογαριασμού στο εξωτερικό των Μ. Χριστοφοράκου, Δ. Δενδρινού, Χρ. Καραβέλα, Πρ. Μαυρίδη. Σε περίπτωση που εντοπιστούν, ζητά το άνοιγμα και τον έλεγχό τους.

Ο Σήφης Βαλυράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής, μετά το πέρας των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων εφόσον αποδειχθεί ότι έχουν να συνεισφέρουν επί της υπόθεσης.

Στην εξεταστική θα καταθέσει και ο πρώην υπουργός της Ν.Δ., Γ. Παπαθανασίου, ύστερα από αίτημα του βουλευτή του κόμματος Π. Καμμένου, που υποστήριξε ότι η κλήση του είναι αναγκαία καθώς συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε ο Χριστοφοράκος τον Μάρτιο του 2006.

Δήλωση Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Με αφορμή την παραγγελία της Εξεταστικής Επιτροπής για "άνοιγμα" των τραπεζικών του λογαριασμών, από το γραφείο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: "Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η Greek Statistics έγραψε: (πριν 11 έτη)
Τυρογαλάς Βασίλειος.
Μεχρι το 1984 μέλος της ΟΝΝΕΔ Κ. Πατησίων.
Με διασυνδέσεις με μια μεγάλη και "αγια" οικογενεια!!!!
Αντε απο καπου να αρχίσουμε μπας και βγαλουμε καποια άκρη!!!!
Να μου το θυμηθήτε στο τέλος οι "συγγένειες" θα οδηγήσουν σε ΟΤΕ-Deutche Telekom.
E ρε γέλια που θα κάνουμε με τον καθηγητή και τον συνδικαλιστή.
2 Ο/Η Κυριαζιδης Βασιλης έγραψε: (πριν 11 έτη)
Ο κοσμος και η χωρα πληρωνουνι ακριβα τα κολπα τους,ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ . Πρεπει να δουμει να προφυλακιζονται πρωτοι απο ολλους οι πολιτικοι . - Ε Δ Ω Κ Α Ι Τ Ω Ρ Α Κ Α Θ Α Ρ Σ Η Π Α Ν Τ Ο Υ .
3 Ο/Η fotis έγραψε: (πριν 11 έτη)
Ο θεος να χει καλά τον ΓΑΠ....Οι της ΝΔ που ωρύονται και κλαψουρίζουν συνεχώς πολυ θα ευχονταν να ρίξουμε ένα φασκελοκουκουλωμα στην υπόθεση. Καρφώνονται αλλά δεν τους νοιάζει!
Απ' οτι φαίνεται θα πιουν όμως το πικρό ποτήριο μέχρι τέλος...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens