Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ, ΣΕ ΔΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΖΗΜΙΑ 50 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

Παραπέμπεται για κακούργημα ο Π. Βουρλούμης

Πέντε χρόνια μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, και την έναρξη της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, εκδόθηκε χθες δικαστικό βούλευμα με το οποίο παραπέμπεται σε βαθμό κακουργήματος ο Παν. Βουρλούμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ για το σκάνδαλο της καταβολής «βonus» στους προμηθευτές Intracom και Siemens, που εξασφαλίστηκαν με υπερτιμημένες αμοιβές και με συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, και φέρεται να επέφεραν ζημιά στον ΟΤΕ ύψους 51.727.164 ευρώ.

Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη μέτα το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης και πριν από περίπου ένα χρόνο η δεύτερη τακτική ανακρίτρια, Βασιλική Μπάστα, που είχε αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση άρχισε να αποστέλλει κλήσεις σε απολογία τόσο στον κ. Βουρλούμη όσο και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Επρόκειτο για μέλη των διοικητικών συμβουλίων (του 2004 και του 2005) που είχαν υπερψηφίσει τις παχυλές αμοιβές υποστήριξης υπέρ των προμηθευτικών οίκων (είχαν υπάρξει και μειοψηφήσαντες σύμβουλοι) αλλά και τον τότε γενικό διευθυντή τεχνικών θεμάτων Γ. Ιωαννίδη, που εισηγήθηκε τις απλόχερες δωρεές.

Χθες εκδόθηκε το υπ. αριθμόν 1693/2010 βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας με το οποίο ο Παν. Βουρλούμης αλλά και ο Γ. Ιωαννίδης παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο φέρεται να τέλεσαν από κοινού. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Οπως επί λέξει αναφέρεται στο σκεπτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος, «ο Παναγιώτης Βουρλούμης ελάττωσε την περιουσία του οργανισμού, του οποίου είχε τη διαχείριση, κατά 51.727.164 ευρώ, το οποίο ο οργανισμός κατέβαλε ως προς τις συμβάσεις της διετίας 2003-2004 και υποχρεώθηκε να καταβάλει ως προς τις συμβάσεις της τριετίας 2005-2007». Για τον Γ. Ιωαννίδη αναφέρεται ότι «συνέδραμε άμεσα και σπουδαία με την τότε ιδιότητά του, προσκομίζοντας τις εισηγήσεις του».

Πώς όμως εκτυλίχθηκε η υπόθεση με αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης;

Οπως είχε γράψει στην «Ε» η Αριστέα Μπουγάτσου, το 2002 όταν ολοκληρώνονταν οι διαβόητες προγραμματικές αναθέσεις του ΟΤΕ, οι Intracom και Siemens μέσα από ένα μπαράζ προτάσεων έφτασαν να διεκδικούν 230 εκατομμύρια ευρώ, και οι δύο, για υποστήριξη του εξοπλισμού που είχαν πουλήσει στον ΟΤΕ. Το θέμα είχε φτάσει και στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με συνέπεια να μην εγκριθεί η εκχώρηση της λειτουργίας αυτής στους οίκους οι οποίοι ωστόσο παρείχαν τεχνική υποστήριξη στα δικά τους συστήματα.

Η εκκρεμότητα των αμοιβών των οίκων (Intracom και Siemens κυρίως) έφθασε τον Δεκέμβριο του 2004 στο Δ.Σ. του ΟΤΕ. Ο αρμόδιος γενικός διευθυντής Γ. Ιωαννίδης πρότεινε οι οίκοι να αμειφθούν για δεδουλευμένες υπηρεσίες τους υποστήριξης (το 2003 και το 2004) με 40,6 εκατ. ευρώ αντί των 26,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία υπήρχαν στοιχεία και εγγραφές που να δικαιολογούν τιμολόγηση.

Η ΔΔΔκΣ (Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης) αρνήθηκε να εφεύρει τιμολόγια για τα 14,1 εκατ. ευρώ επιπλέον και αυτή την ευθύνη την ανέλαβε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΟΤΕ. Την απόφαση για το «bonus» των 14,1 εκατ. ευρώ καταψήφισαν τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα διπλάσια

Το υπερτίμημα όμως που δόθηκε για τη διετία 2003-2004 προκάλεσε ντόμινο επιβαρύνσεων και στην τριετή αντίστοιχη σύμβαση (2005-2007) που συνήφθη τον Ιούλιο του 2005 με τους οίκους, βάσει άλλης απόφασης του Δ.Σ. του ΟΤΕ. Κι αυτό γιατί οι απλόχερες και άνευ παραστατικών αμοιβές του 2003 και του 2004 αποτέλεσαν το εφαλτήριο για νέα πλουσιοπάροχα συμβόλαια, στα οποία προστέθηκε και η Ericsson που πλέον υποστήριζε η ίδια τα συστήματά της, τα οποία είχε πουλήσει διά Intracom. Για τις τριετείς συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης δόθηκαν 80 εκατ. ευρώ, αντί των 40 εκατ. ευρώ που είχε εισηγηθεί η αρμόδια διεύθυνση του ΟΤΕ κι ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο (υπήρξε και μειοψηφία).

Εν τω μεταξύ, πριν από τη λήψη και της δεύτερης απόφασης, τον Ιανουάριο του 2005 διατάχθηκε η εισαγγελική έρευνα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΤΕ
Για το ίδιο θέμα
ΟΤΕ: Εωλες οι κατηγορίες