Έντυπη Έκδοση

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

4 αλλαγές στα εργασιακά - ασπιρίνες για το «χειρουργείο»

Με τέσσερις αλλαγές και έναν νόμο-ταφόπλακα, κατά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, υλοποίησε χθες ο υπουργός Εργασίας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα.

«Ανάμεσα στο ορθότερο που είναι το Προεδρικό Διάταγμα και το δημοκρατικότε-ρο που είναι η Βουλή, προτίμησα το δεύτερο», είπε ο Α. Λοβέρδος «Ανάμεσα στο ορθότερο που είναι το Προεδρικό Διάταγμα και το δημοκρατικότε-ρο που είναι η Βουλή, προτίμησα το δεύτερο», είπε ο Α. Λοβέρδος Ο Α. Λοβέρδος μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων επιβεβαίωσε κατ' αρχήν ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις μεταβάλλεται σε αυτούσια άρθρα που εντάσσονται στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

«Είμαι δημοκράτης»

«Είμαι δημοκράτης. Σέβομαι τους βουλευτές, αλλά και το κόμμα που ανήκω και δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Ανάμεσα στο ορθότερο που είναι το Προεδρικό Διάταγμα και το δημοκρατικότερο που είναι η Βουλή, προτίμησα το δεύτερο», δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος.

Οσο για τις αλλαγές, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι:

* Αυξάνεται ο χρόνος προειδοποίησης των απολύσεων. Ετσι από 2 μήνες έως 2 χρόνια απαιτείται ένας μήνας προειδοποίησης. Από 2 χρόνια έως 5 χρόνια, δύο μήνες προειδοποίησης. Από 5 χρόνια έως 10 χρόνια, τρεις μήνες προειδοποίησης. Από 10 χρόνια έως 15 χρόνια, τέσσερις μήνες προειδοποίησης. Από 15 χρόνια έως 20 χρόνια πέντε μήνες προειδοποίησης και πάνω από 20 χρόνια, έξι μήνες προειδοποίησης.

* Σ' ό,τι αφορά τη Διαιτησία, ο υπουργός επικαλούμενος και τις σχετικές αιτιάσεις εργοδοτών ότι δεν εισακούονται στις διαφορές με τους εργαζομένους, είπε ότι πρόθεσή του είναι να υπάρχει ομόφωνη έγκριση όλων των κοινωνικών εταίρων για την κατάρτιση όλων των διαιτητών και των μεσολαβητών. Διαφορετικά, όπως εξήγησε, η ρύθμιση θα παραμένει ως έχει, δηλαδή σε περίπτωση μη συμφωνίας θα καθίσταται αδύνατη η προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

* Ο εργοδότης θα υποχρεούται να καταβάλει το 50% της αυτασφάλισης στους απολυμένους από 55 ετών και πάνω και όχι από 57 ετών που προβλεπόταν στο Προεδρικό Διάταγμα.

Οι νεοεισερχόμενοι

* Για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας εκτός από τον κατώτατο μισθό των 590 ευρώ (έως 21 ετών) και των 650 ευρώ (από 21 έως 25 ετών), το ποσοστό αναπλήρωσης 15% και 20% αντίστοιχα θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ. Θα υπάρξει και ειδική ρύθμιση για την αποτροπή της ανακύκλωσης θέσεων εργασίας.

Οι «λειάνσεις», στις οποίες προχώρησε ο υπουργός και οι οποίες είχαν ήδη συμφωνηθεί βάσει πληροφοριών με τους βουλευτές στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκε, απάλλαξαν τον κ. Λοβέρδο από τον κίνδυνο φίλιων πυρών.

Ετσι μόνο ο Π. Κουρουπλής εξέφρασε αιχμές, αφήνοντας υπόνοιες για αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Σ. Σακοράφα, σαφώς αιχμηρότερη, προέβλεψε ότι με τις αλλαγές που προωθούνται θα υπάρξουν ύφεση, ανεργία και κοινωνική αναταραχή.

Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός είχε μόνο να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, κομμάτι της οποίας προκάλεσε όμως ο ίδιος μεμφόμενος χωρίς να κατονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του για την έκκληση που απηύθυνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον κ. Λοβέρδο να επανέρχεται κάνοντας λόγο για «σαλταδόρικο πολιτικό εγχείρημα» και τον Π. Λαφαζάνη να τον εγκαλεί ότι «παρεκτρέπεται λόγω προσωπικού αδιεξόδου».

Κατά τα λοιπά στη συζήτηση στην επιτροπή, ο τομεάρχης της Ν.Δ. σε εργασιακά θέματα Γ. Βρούτσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ανατρέπει θεμελιακές αρχές της εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και διευκολύνει τις απολύσεις.

«Για καπιταλιστική ζούγκλα και εργασιακό μεσαίωνα» μίλησε ο Γ. Μαυρίκος από το ΚΚΕ υποστηρίζοντας πως ο υπουργός Εργασίας νομοθετεί με βάση τις αξιώσεις του ΣΕΒ και της τρόικας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση