Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ, ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Απασφαλίστηκε το Ασφαλιστικό

Με τη βούλα του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου χθες απασφαλίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οδεύει στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους εν μέσω σφοδρών κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.

Γ. Παπανδρέου, χθες στο υπουργικό: «Ρυθμίζουμε το Ασφαλιστικό με βάση τη βιωσιμότητα του συστήματος και την κοινωνική δικαιοσύνη»... Γ. Παπανδρέου, χθες στο υπουργικό: «Ρυθμίζουμε το Ασφαλιστικό με βάση τη βιωσιμότητα του συστήματος και την κοινωνική δικαιοσύνη»... Οι εργασιακές σχέσεις αποσυνδέονται ουσιαστικά από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δείγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση να περάσει ρυθμίσεις που κατεδαφίζουν εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών. Η λύση της (απο)ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων μέσω Προεδρικού Διατάγματος που είχε επιλεγεί αρχικά, έγινε, πριν από μια εβδομάδα λόγω των αντιδράσεων, διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και τώρα με νέα απόφαση του πρωθυπουργού θα ψηφιστεί ξεχωριστά από το Ασφαλιστικό, αλλά πάντως πριν από τον Σεπτέμβριο, κι αφού προηγηθεί ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων. Είναι μια λύση εκτόνωσης της έντασης που υπάρχει και στην κοινωνία και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος όπως είναι ο συνδικαλιστικός του χώρος.

Οι εργαζόμενοι θα υποδεχθούν το Ασφαλιστικό με μια μεγάλη πανεργατική απεργία την Τρίτη ενώ μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να υπάρχουν ενστάσεις και να ζητούνται βελτιώσεις σε μερικά επίμαχα άρθρα που αφορούν θέματα κοινωνικής συνοχής και πρόνοιας.

Τα αγκάθια

Τα θέματα - αγκάθια του Ασφαλιστικού για τα οποία μέχρι τώρα γινόταν η μεγαλύτερη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες είναι: τα όρια συνταξιοδιότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα, οι ρυθμίσεις για τα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων με βαρέα και ανθυγιεινά, η σύνταξη στις χήρες, η σύνταξη των άγαμων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Παπανδρέου είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση ρυθμίζει το Ασφαλιστικό με βάση τη βιωσιμότητα του συστήματος και την κοινωνική δικαιοσύνη κι αυτό, είπε, έπρεπε να γίνει ακόμα κι αν δεν το προέβλεπε το Μνημόνιο. Αναγνώρισε ότι πολλές από τις ρυθμίσεις είναι δύσκολες και επώδυνες για τα κοινωνικά στρώματα αλλά τόνισε πως προέχει το σύστημα να γίνει βιώσιμο για να μπορεί να παρέχει συντάξεις.

Οσον αφορά το Εργασιακό, τα κριτήρια ρύθμισης που θέτει ο πρωθυπουργός είναι «η στήριξη των νέων εργαζομένων και αυτών που είναι μεγάλης ηλικίας αλλά και η ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ευχές υπουργών

Χθες στο υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε την ελπίδα οι κοινωνικοί εταίροι να βρουν μέσα από τις συλλογικές τους διαπραγματεύσεις σημεία επαφής στα εργασιακά και στα μισθολογικά και να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις. Τόνισε πως αν οι συμφωνίες αυτές κινούνται στο πλαίσιο του Μνημονίου, θα υιοθετηθούν κι από την κυβέρνηση και θα συμπεριληφθούν και στο σχετικό νομοσχέδιο. Είπε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο κι επομένως υπάρχει χρόνος για να συνεννοηθούν οι κοινωνικοί εταίροι.

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει η διάταξη για τη διαιτησία αλλά και ο κατώτατος μισθός των νέων εργαζομένων κάτω των 25 ετών που προβλέπεται στα 592 ευρώ. Αυτή ακριβώς η διάταξη προκαλεί και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στην κοινωνία που βλέπουν τη «γενιά των 700 ευρώ» να μοιάζει πια ως προνομιούχα γενιά σε σχέση με αυτές που έρχονται. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Για το ίδιο θέμα
Και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για πρόβλημα νομιμοποίησης
Παπανδρέου: Παρανομία το «μπαϊράκι» - Παπαρήγα: Παράνομο το μνημό(συνο)
Ελεγκτικό: Αντισυνταγματικές 5 διατάξεις
0,8% έως 1,5% το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων
Παγιδευμένοι στη δουλειά για χαμηλές συντάξεις - όλες οι γυναίκες στα 65
Αντισυνταγματική η μείωση μισθών, συντάξεων στη Ρουμανία