Έντυπη Έκδοση

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΓΙΑ 40ΕΤΙΑ ΚΑΙ 60ό ΕΤΟΣ

Τροποποιήσεις επί... τροπολογιών προς άμβλυνση των αντιδράσεων

Με πέντε οριακές αλλαγές, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τον βηματισμό συμπλήρωσης των 40 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους της ηλικίας, προσπαθεί η κυβέρνηση να εκτονώσει τις αντιδράσεις στο Ασφαλιστικό.

Ο συνδυασμός του Εργασιακού με το Ασφαλιστικό στο σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στη Βουλή και η αδυναμία υπογραφής σύμβασης μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ για τους βασικούς μισθούς και τη διασφάλιση των δώρων και των επιδομάτων (λόγω προβλέψεων του Μνημονίου αλλά και των απειλών για επιβολή μηδενικών αυξήσεων μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) έχουν προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις με απρόβλεπτες, σήμερα, εξελίξεις, ενώ έχουν ενσπείρει σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ. Προς τούτο πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, μόλις λίγες ώρες μετά την κήρυξη νέας γενικής απεργίας για τις 8 Ιουλίου (βλέπε ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες).

Τι αλλάζει

Η σύγχυση και η χωρίς μελέτη βίαιη ανατροπή των ορίων ηλικίας καταγράφηκε χθες και στη Βουλή κατά τη διαδικασία κατάθεσης τροπολογιών στο Ασφαλιστικό. Το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία κατέθεσε τροπολογίες επί του αρχικού σχεδίου, δηλαδή μόλις έξι ημέρες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Και το βράδυ κατατέθηκαν τροπολογίες επί των μεσημεριανών... τροποποιήσεων. Τελικά, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, προκύπτει μια πιο ήπια προσαρμογή των ηλικιακών ορίων κυρίως για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και τον ιδιωτικό τομέα. Ετσι η 37ετία παραμένει «ζωντανή» και το 2011 καθώς το όριο ηλικίας (59ο) μετατίθεται για το 2012.

Συγκεκριμένα μετά τις αλλαγές προβλέπεται:

1 Το 2011 θα χρειάζονται 36 έτη ασφάλισης προκειμένου να βγει κανείς στη σύνταξη στο 58ο έτος (από 35 σήμερα). Το 2012 απαιτείται ασφάλιση 37 ετών και ηλικία 59 ετών προκειμένου να βγει κανείς στη σύνταξη. Επειτα από αυτή την ημερομηνία θεσμοθετείται το 60ό έτος, ενώ κάθε χρόνο θα αυξάνεται και ο χρόνος ασφάλισης κατά 300 ένσημα ή ένα χρόνο τα 40 έτη ασφάλισης (και το 60ό έτος).

2 Στους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία, όπου προβλέπεται η έξοδος με 35ετία στο 58ο έτος, προστίθεται ένα έτος στην ασφάλιση από το 2011, ενώ τα έτη ηλικίας αναπροσαρμόζονται από το 2012 (ένα έτος κάθε χρόνο).

3 Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνταν στο 60ό έτος με 35ετία, από το 2011 αυξάνεται ο χρόνος ασφάλισης κατά 1 έτος, ώστε το 2015 να ισχύσει ο κανόνας 40 έτη ασφάλισης και 60ό έτος.

4 Οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έβγαιναν με 35ετία στο 58ο έτος φέτος, από το 2011 θα χρειάζονται το 36ο έτος, με στόχο το 40ό στο 2015. Το 2011 το όριο ηλικίας παραμένει το ίδιο και η αναπροσαρμογή μετατίθεται για το 2012 (59ο έτος) και το 60ό (τελικό) το 2013.

5 Η «έξοδος» με 37ετία παραμένει ως δυνατότητα και το 2011, κάτι που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Τώρα, μετά τις τροπολογίες, η 37ετία θίγεται το 2012 (καθώς αυτή τη χρονιά τίθεται όριο ηλικίας το 59ο. Κατά τα επόμενα χρόνια προστίθενται 300 ένσημα κάθε χρόνο (ένα έτος ασφάλισης) και ένας χρόνος στην ηλικία μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους (2013) και των 40 ετών ασφάλισης (2015).

Και της Βουλής

Τελικά από το Ασφαλιστικό εξαιρούνται και οι υπάλληλοι της Βουλής καθώς το συνταξιοδοτικό των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας θα αντιμετωπιστεί μέσω του Κανονισμού της Βουλής. Εξαιρούνται ακόμη και οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τέλος, αποσύρθηκε το άρθρο 67 για την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΣΠΕΑΘ των εργαζομένων (δημοσιογράφων) στα «πόρταλ» και η πρόβλεψη για εισφορά στις διαφημίσεις του Διαδικτύου (αγγελιόσημο) που επέχει θέση εργοδοτικής εισφοράς (δεν καταβάλλουν οι εκδότες). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Για το ίδιο θέμα
Μετά 35 έτη υπηρεσίας η σύνταξη των στρατιωτικών
16 ερωτήσεις-απαντήσεις για το ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας