Έντυπη Έκδοση

Αλλαγές εξπρές στις ΔΕΚΟ

Οι αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και του εργασιακού, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.

Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα δημοσιεύσει στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα δημοσιεύσει στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από το μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί προθεσμία στους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, αφού, παρά το συμμάζεμα στις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, στους δημόσιους οργανισμούς όλα κινούνται στους παλιούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τα ελλείμματα να συνεχίσουν να σωρεύονται.

Από τους αρμόδιους υπουργούς έχει ζητηθεί έως τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν σχέδια εξυγίανσης. Και όπως σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αυτή τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο υπεκφυγών, αφού κλείνει η στρόφιγγα των δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να εγγυηθεί, δίχως συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων, ενώ οι τράπεζες στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι πολύ δύσκολο να δώσουν λεφτά σε καταχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, φαινόμενα όπως αυτά της ΕΘΕΛ με απλήρωτους εργαζόμενους είναι πολύ πιθανόν να δούμε και σε άλλους οργανισμούς, αφού πολλές διοικήσεις έχουν ήδη εξαντλήσει μεγάλο μέρος των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Τι θα γίνει; «Αυτό ας το σκεφτούν οι υπουργοί και οι διοικήσεις. Δεν υπάρχουν λεφτά για να δώσουμε, ούτε μπορούμε να συσσωρεύουμε νέα χρέη. Δεν γίνεται να μαζεύουμε με το ένα χέρι και να σκορπάμε με το άλλο», σημειώνει ο συνομιλητής μας.

Καθήκοντα σε υπουργούς και διοικητές οργανισμών

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δρομολογηθούν αλλαγές το ταχύτερο δυνατόν, ενώ πρέπει να αρχίσει να αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση με βάση το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκινά τη δημοσίευση έγκαιρων, μηνιαίων στατιστικών στοιχείων για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (χρέη) για τη "διαθέσιμη γενική κυβέρνηση" και τους επιμέρους φορείς της (κράτος, κοινωνική ασφάλιση, νοσοκομεία, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα)». Υπουργοί και διοικήσεις πρέπει, εκτός των παραπάνω:

* Να καταθέσουν business plan.

**Να καταγράφουν στο σχέδιο που θα στείλουν στο Μαξίμου τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε εταιρείας.

Οι αλλαγές που ζητούνται κινούνται στις εξής κατευθύνσεις:

**Αύξηση των εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε άνοδο στις τιμές δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. εισιτήρια ΕΘΕΛ).

* Δραστική μείωση λειτουργικών δαπανών, αφού σε πολλούς οργανισμούς η σπατάλη συνεχίζεται.

* Αναδιάρθρωση υπηρεσιών, κόψιμο γραμμών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ξεκινώντας από τον ΟΣΕ και κλείσιμο οργανισμών.

* Μείωση του αριθμού των εργαζομένων με μη ανανέωση συμβάσεων εκεί όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μνημόνιο με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. προβλέπεται για το 2012 «μείωση των επιδοτήσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους». Για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος, δίχως επιπτώσεις στις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται στους πολίτες, η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει την αναδιάρθρωση τους επόμενους μήνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική