Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥ Α. ΓΚΟΥΜΑ

Αλβανοί εθνικιστές συντηρούν με πυροβολισμούς την ένταση

Αλλες διαστάσεις επιχειρούν να δώσουν ακραίοι Αλβανοί εθνικιστές με τη συνέχιση εγκληματικών επιθέσεων, για τρομοκράτηση της ομογενειακής μειονότητας στη γείτονα.

Μία εβδομάδα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, έξω από τη Χιμάρα, προχθές, περίπου στις 8 το βράδυ, ομάδα από αυτούς, που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα με κατεύθυνση από την Αυλώνα προς τους Αγ. Σαράντα, σταμάτησαν προκλητικά έξω από το σπίτι του δολοφονημένου και πυροβόλησαν στον αέρα τρεις φορές, σύμφωνα με τους γείτονες και μάρτυρες του δεύτερου περιστατικού.

Στο σπίτι βρισκόταν όλη η οικογένεια Γκούμα, η οποία βγήκε τρομοκρατημένη στον δρόμο, ενώ η αστυνομία ειδοποιήθηκε από γείτονες, πήρε καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και συνέλεξε τους κάλυκες των σφαιρών.

Τα επεισόδια αυτά έχουν πυροδοτήσει την ένταση μεταξύ Αλβανών και της ομογένειας. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγ. Ντούλες, σε συνέντευξή του στο BBC, αναφέρθηκε εκτενώς στη δολοφονική επίθεση Αλβανών εθνικιστών στη Χιμάρα και απηύθυνε έκκληση με σημασία, όπως είπε, «την οποία όλοι πρέπει να εκλάβουν σωστά. Η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τις πολιτικές που ακολουθεί».

Η ελληνική κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους αλλά παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Αλβανία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του ότι «η Ελλάδα, η ελληνική πολιτεία κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

Ωστόσο, προχθές, άλλο ένα γεγονός, το τρίτο στη σειρά, ήρθε να ρίξει λάδι στη σπίθα των καλλιεργούμενων αλβανικών εθνικιστικών εξάρσεων.

Πρόκειται για το θέμα της «Κακομιάς». Αφορά την απόπειρα αλβανικής τεχνικής εταιρείας να οικοδομήσει με τη συμπαράσταση του αλβανικού κράτους τουριστικό χωριό στη Νίβιτσα (της περιοχής Χιμάρας) σε εκτάσεις παραθαλάσσιες που αποτελούν περιουσίες των ομογενών.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εκδηλώνεται περίεργη εθνικιστική έξαρση στην Αλβανία και τη συνδέουν με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, ιδίως με την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου αλλά και την αυξανόμενη επιρροή των αλβανικών εθνικιστικών κομμάτων.

Τα δύο εθνικιστικά κόμματα διαθέτουν ισάριθμους (2) εκπροσώπους στην αλβανική Βουλή και υποστηρίζουν τα ανυπόστατα περί «Τσάμηδων».

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι Αλβανοί εθνικιστές ποτέ δεν έπαψαν να βάλλουν φανερά ή μη κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, υπονομεύοντας το έργο του.

Σαν ακόμη ένα αγκάθι στις ελληνοαλβανικές σχέσεις επισημαίνεται η εμπλοκή στην επικύρωση της διμερούς συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στην ουσία της Συμφωνίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αλβανία