Έντυπη Έκδοση

Εκλεισε ο κύκλος ζωής του Αυγουστίνου Καντιώτη

Τέλος στο κεφάλαιο «Αυγουστίνος Καντιώτης» έβαλε και τυπικά ο θάνατος του πρώην μητροπολίτη Φλώρινας, σε ηλικία 104 ετών, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Εγινε γνωστός για τους πύρινους λόγους του στα εθνικά θέματα και ως φανατικός πολέμιος προοδευτικών ανθρώπων και ιδεών.

Είχε οργανωμένους υποστηρικτές στη Φλώρινα, που με συγκεντρώσεις και άλλες μορφές αποδοκίμαζαν ή επιδοκίμαζαν γεγονότα.

Απειλούσε εκπροσώπους φορέων και κατοίκους με αφορισμό, ενώ κατηύθυνε το εκκλησίασμα είτε να μην πηγαίνει σε εκδηλώσεις, όταν δεν ενέκρινε το περιεχόμενό τους, είτε να ενισχύει άλλες. Είχε ζητήσει να καταργηθούν οι εκδηλώσεις καρναβαλιού, τα καλλιστεία και οι χοροί.

Ο κατά κόσμον Ανδρέας Καντιώτης γεννήθηκε το 1907 στις Λεύκες της Πάρου. Το 1929 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, το 1935 χειροτονήθηκε διάκονος, το 1942 πρεσβύτερος και υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελος στη μητρόπολη Αιτωλίας. Εν μέσω του Εμφυλίου Πολέμου έγινε στρατιωτικός ιερέας και ιεροκήρυκας, αναλαμβάνοντας δράση εναντίον των ανταρτικών δυνάμεων. Το 1967 η τοποθετημένη από τη δικτατορία Σύνοδος της Εκκλησίας τον όρισε μητροπολίτη Φλώρινας και στη θέση αυτή έμεινε 33 χρόνια, μέχρι το 2000, οπότε παραιτήθηκε λόγω γήρατος. Είχε ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης των πρωτεργατών του χουντικού πραξικοπήματος και πολλές φορές καυτηρίασε συμπεριφορές πολιτικών, μεταξύ αυτών και του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τις ιδέες και τη στάση του δίχασε το νομό Φλώρινας σε υποστηρικτές και μη, κι έγραψε αρκετά βιβλία. Στις 2 Αυγούστου έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Φλώρινας, όπου και νοσηλεύτηκε μέχρι τον θάνατό του.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα στη Φλώρινα και σε ιστοσελίδα που φέρει το όνομά του, γράφεται: «Καλά θα είναι κάποιοι οικουμενισταί δεσποτάδες να σεβαστούν τον Γέροντα και να μην έρθουν να πανηγυρίσουν στη Φλώρινα. Ο αγωνιστής ιεράρχης π. Αυγουστίνος Καντιώτης δεν θα επιθυμούσε την παρουσία πανηγυρτζήδων αιρετικών αρχιερέων στην κοίμησή του. Ας μη λυπούνται οι πιστοί, και ας μη χαίρονται οι άπιστοι, γιατί η φωνή του Γέροντος δεν θα σιγήσει».

* Περισσότερα για τις δραστηριότητές του στις σελίδες της «Αλλης Οψης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Για το ίδιο θέμα
Ο μητροπολίτης που αφόρισε Αγγελόπουλο - Μαστρογιάνι