Ηλεκτρονική Έκδοση

Δημοσκοπήσεις της MRB και της RASS:Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την πορεία της χώρας. Nαι στον ανασχηματισμό

Πρώτο κόμμα η «αδιευκρίνιστη ψήφος»

Προβάδισμα Κακλαμάνη στο δήμο της Αθήνας, Σγουρός ο «καταλληλότερος» για την Περιφέρεια Αττικής

Τελευταία ενημέρωση:

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ με 7,1 και 6,2 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις της ΜRB για την REAL NEWS και της RASS για το ΠΑΡΟΝ. Και στις δύο δημοσκοπήσεις η αδιευκρίνιστη ψήφος αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα, ενώ η απογοήτευση των πολιτών για το μέλλον της χώρας κινείται μεταξύ 53,2% έως και 69,3%. Σχετικά με τις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές,η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι θα ψηφίσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Στην έρευνα της MRB, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστά 27,1% , έναντι 20%  της Ν. Δ. Σύμφωνα με τη Rass το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 26,4% και η Ν.Δ  20,2%
Στις δύο έρευνες (MRB και Rass) ακολοθούν  το ΚΚΕ με 7,5% και 7,3% αντίστοιχα, ο ΛΑΟΣ με 5,3% και 4,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3% και 2,9%. Στη δημοσκόπηση της Rass η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 27,1%. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της MRB,ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 35,1% έναντι 22,5% του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο το 38,3% δηλώνει ότι κανένας από τους δύο δεν είναι κατάλληλος. 
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξη για την πορεία της χώρας και για το αν θα βγούμε από την κρίση, αν και οι περισσότεροι δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας, ενώ εκφράζει την πρόθεσή της να ψηφίσει με κριτήρια τοπικής αυτοδιοίκησης στις επερχόμενες εκλογές.

Με βάση τη δημοσκόπηση της Rass, το 71,5% των πολιτών δηλώνουν απαισιόδοξοι ή μάλλον απαισιόδοξοι, ενώ στη δημοσκόπηση της MRB, το 76,4% του συνόλου των ψηφοφόρων και το 57,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τα πράγματ στη χώρα πάνε αρκετά ή πολύ άσχημα.

Ένας στου δύο "ψηφίζουν" ανασχηματισμό

Ηπλειοψηφία των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της MRB,  θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη ανασχηματισμού και μάλιστα άμεσα. Συγκεκριμένα, το 57,2% των ερωτηθέντων "ψηφίζει" ανασχηματισμό, το 30,9% ότι δεν υπάρχει ανάγκη, ενώ το 11,9% δήλωσε "δεν ξέρω/δεν απαντώ". Το 72,3% θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, το 23,7% σε βάθος χρόνου και το 4,1% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

Οι "κατάλληλοι" για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Το 60,7% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Rass δηλώνει ότι στις επικέιμενες εκλογές του Νοεμβρίου θα "ψηφίσει ικανούς ανθρώπους για την αυτοδιοίκηση", το 11,2% δηλώνει αποχή και το 18,6% βλέπει την κάλπη ως μέσο για να διαμαρτυρηθεί με την ψήφο του στην κυβερνητική πολιτική.

Στο θέμα των υποψηφιοτήτων και με βάση τα στοιχεία της έρευνας της εταιρίας MRB, ο δήμος Αθηναίων παίρνει χαρακτηριστικά ντέρμπι, εφόσον τη δημαρχία διακδικήσει ο Νικήτας Κακλαμάνης κόντρα στην Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Κακλαμάνης συγκεντρώνει το 46,3% των θετικών ψήφων, ένενατι 44,2% που συγκεκντρώνει η Φ. Γεννηματά. Στον δήμο Θεσσαλονίκης η υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη συγκεντρώνει 49,3% έναντι 44,8% του Κώστα Γκιουλέκα.

Στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφονται τα εξής ποσοστά: Γιάννης Σγουρός, 42,5%, Κώστας Σκανδαλίδης 36,1%, Μάκης Βορίδης 31,1% και Βασίλης Κικίλιας 27,3%. Τέλος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Παναγιώτης Ψωμιάδης προηγείται με 47,2% και ακολουθούν οι ενδεχόμενες υποψηφιότητας του Γιώργου Φλωρίδη (28,7%), Γιάννης Μαγκριώτης (28,2%) και Κώστας Κιλτίδης με 17,2%. 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσκοπήσεις & έρευνες γνώμης