Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεν θα κληθούν στην Εξεταστική για τη Siemens πρώην πρωθυπουργοί

Θ. Τσουκάτος: Και τα δύο μεγάλα κόμματα πήραν χρήματα από ιδιώτες

Μέσω υπομνήματος κατέθεσε ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ

Τελευταία ενημέρωση:

Μέσω ολιγοσέλιδου υπομνήματος, το οποίο υπογράφει με την επαγγελματική του ιδιότητα του φαρμακοποιού, κατέθεσε ο Θόδωρος Τσουκάτος στην εξεταστική επιτροπή για τα μαύρα ταμεία της Siemens. Στην κατάθεσή του αναφέρει ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες με ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο όριο που προβλέπει η νομοθεσία.

Αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων που ισχυρίζεται ότι κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει ότι ο μοναδικός λόγος που ενεπλάκη στην υπόθεση ήταν επειδή εκείνη την περίοδο ήταν συναρμόδιος για την οικονομική εκστρατεία του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του 1999. Υποστηρίζει ότι αν δεν ήταν εκείνος, κάποιος άλλος θα ήταν στη θέση του.

Ο πρώην "στρατηγός" τονίζει ότι εκείνη την εποχή δεν είχε κυβερνητική ή διοικητική θέση και δηλώνει ότι δεν είχε τη δυνατότητα να επηρεάσει το αποτέλεσμα των διαγωνισμών που μετείχε η Siemens.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό ότι το ένα εκατ. μάρκα κατέληξε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, γράφει ότι επιβεβαιώθηκε "εμμέσως για ευνόητους λόγους, πλην σαφώς" από τις καταθέσεις στη Δικαιοσύνη των ταμιών του κόμματος και σημειώνει ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο καθ' όσον αφορά στον ίδιο, αλλά "ασφαλώς δεν ήταν το μοναδικό" για το κόμμα.

Ο Θ. Τσουκάτος καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη θάρρους και δηλώνει ότι ανέλαβε ποινικές ευθύνες γιατί άλλοι απέφυγαν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Όσον αφορά στην ηθική διάσταση του ζητήματος, αναφέρει ότι δεν είναι διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του στην υπόθεση.

Σχολιάζοντας τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αρνείται ότι έχει πάρει χρήματα από τη Siemens, ανέφερε: "Ψεύδονται, βέβαια, συνειδητά  και μάλιστα γνωρίζοντας πως ουδείς πολίτης τους πιστεύει, εκείνοι που βεβαιώνουν πως το δικό τους κόμμα (αναφέρομαι στα μεγάλα) δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα υψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου".

Τέλος, προσκόμισε στην επιτροπή ειδικό πληρεξούσιο που της δίνει τη δυνατότητα να ερευνήσουν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της οικογένειάς του.

Σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Σημίτη, ο Θ. Τσουκάτος ανέφερε πως δεν ασχολείτο με τα οικονομικά του κόμματος.

Δεν θα κληθούν πρώην πρωθυπουργοί

Την ίδια στιγμή, η εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens αποφάσισε ότι δεν θα καλέσει πρώην πρωθυπουργούς. Ωστόσο αν προκύψουν ζητήματα θα μπορούν να απαντήσουν με γραπτό υπόμνημα.

Την πόρτα της επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens θα περάσει σήμερα ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Όπως έχει πει, έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη γερμανική εταιρεία, προκειμένου να τα δώσει στα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κύκλος των πολιτικών προσώπων που θα καταθέσουν στην επιτροπή αναμένεται να κλείσει, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, με την αυριανή κατάθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

11 σχόλια

11 Ο/Η Αγύριγο κεφάλι έγραψε: (πριν 9 έτη)
Oι πρώην πρωθυπουργοί δεν καλούνται στις εξεταστικές επιτροπές διότι κατ΄αρχήν πρέπει να προστατευθεί ο ΘΕΣΜΟΣ.
Και θα μου πεί κάποιος πως είναι δυνατόν να θες να προστατευθεί ο θεσμός σε βάρος του δικαίου;
Η απάντηση είναι ότι ο θεσμός αυτός που εκφράζεται από ΕΝΑ άτομο γιά την πατρίδα μας και είναι ο δεύτερος τη τάξει πολιτειακός θεσμός ,αλλά με τις ουσιαστικότερες των αρμοδιοτήτων, ΑΞΙΖΕΙ, προς χάριν του γοήτρου της πατρίδος και μόνο, να μείνει στο απυρόβλητο από δικαστικά πυρά και όχι μόνο,ιδία γιά αδικήματα ΜΕΣΗΣ (π.χ δωροληψία) και όχι ΒΑΡΕΙΑΣ ηθικοκοινωνικής απαξίας (π.χ εσχάτη προδοσία, φόνος, ληστεία, εμπορία ναρκωτικών κτλ),ΙΔΙΑ δε όταν διαφαίνεται εκ των προτέρων ότι μάλλον ΝΤΟΡΟΣ θα γίνει ,αφού και εάν υποθέσουμε ότι παραπέμπονται γιά συμμετοχή στην δωροδοκία πρωθυπουργοί, όχι απλώς διαφαίνεται εδώ, αλλά είναι ΒΕΒΑΙΟ στους ανώτατους δικαστικούς κύκλους και όχι μόνο, ότι στο ακροατήριο του δικαστηρίου θα λάβουν την αθωωτική απόφαση ελλείψει ΔΟΛΟΥ τους, αφού εύκολα θα αποδείξουν ότι ΔΕΝ εγνώριζαν τι γινόταν στα ταμεία του κόμματος τους.
Για αυτόν τον τελευταίο λόγο, από Εφετείο και πάνω αθωωνόμαστε ,όταν έχουμε τυχόν παραπεμφθεί ή καταδικασθεί από το πλημμελειοδικείο, ακόμη και εμείς οι κοινοί θνητοί, πολλώ δε μάλλον θα αθωωθούν ελλείψει δόλου ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ της χώρας.
Τα γνωρίζουν όλα αυτά οι δικαστικοί αλλά και οι βουλευτές όλων των κομμάτων ,άσχετα αν γιά τους λόγους τους δεν τα κάνουν έτσι λιανά στον κόσμο, διότι όπως εξήγησα, περισσότερο θα τρωθεί η χώρα και λιγότερο ή καθόλου θα ικανοποιηθεί η αυθεντία της εννόμου τάξεως.(Δηλ. να το πω αστεία ,το πλούσιο περί δικαίου συναίσθημα μας ιδία των αναβιβαζόντων ή καταβιβαζόντων κυβερνήσεις ανά τους καφενέδες της πανάρχαιας και ουδέποτε θνησκούσης Ελλάδος μας).
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 11

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens